Meksiko: Zabranjena prodaja zaslađenih napitaka i grickalica deci

Zbog velikog broja gojaznih ljudi i generalno loših životnih navika, ova država je donela odluku da zabrani prodaju zaslađenih napitaka i grickalica deci.

Meksiče država Oaksaka zabranila je prodaju zaslađenih napitaka i visokokalorične hrane(grickalica) deci, kao meru u borbi protiv gojaznosti, prenosi Guardian.

Ovim zakonom, kojim sleduju velike novčane kazne i moguće zatvaranje prodavnica koje bi to deci prodavale, zaslađivači se stavljaju u istu kategoriju kao cigarete i alkohol.

„Važno je da konačno stavimo tačku na ovu industriju koja uveliko podstiče bolesti kod naše dece“, rekao je Magali Lopez Dominges predstavivši ovu zabanu.

Ovaj zakon predstavljen je pre više od godinu dana, a pandemija je doprinela tome da se on napokon usvoji.

„Zdravlje nam je dobar pokazatelj koliku štetu uzrokuje konzumiranje zaslađenih pića“, istakla je Magali Lopez.

Meksikanci ističu kako je jedan od najvećih problema u borbi sa virusom korona zapravo nezdrav život i loše navike, koje uključuju i konzumaciju zaslađenih pića i grickalica u prevelikoj meri.

Meksikanci konzumiraju čak 163 litra ovih napitaka po osobi na godinu dana, što je najviše u svetu, a uz to vrlo mladi počinju sa njihovom prečestom upotrebom.

Čak 73 posto stanovništva Meksika se smatra gojaznim, što je u uskoj vezi sa dijabetesom.

Izvor: Yumama

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img