Mogu li se kombinovati paracetamol i ibuprofen kod dece

Visoka temperatura, jaki bolovi, dete dobije lekiće, ali su tegobe i dalje prisutne – šta dalje da se radi? Aktuelna tema, nezavisno od godišnjeg doba, ali je baš aktuelna na prelazima zime u proleće.

Evo najčešćih pitanja roditelja koja obrađuju baš ovu temu:

Dete (5-godišnja devojčica) ima visoku temperaturu već treći dan, urađena je krvna slika, doktorka kaže da je virusna infekcija i da ne treba antibiotik. Prvi dan je povraćala, ali nije imala proliv, pa smo temperaturu obarali Febricet čepićima. Drugi dan povraćanje prestaje, ali je i trećeg dana temperatura uporna! Dali smo Febricet čepić u 9h, a u 11 sati dete opet ima 39.6! Istuširali smo je mlakom vodom, ali je opet 39.5, pa ne znam šta da radim – da li smem da dam Febricet sirup, iako je pre dva sata dobila čepić?

Febricet supozitorije su odličan izbor leka za obaranje temperature kod dece koja povraćaju! Ipak, kada je temepratura ovako visoka, a NIJE vreme za sledeću dozu paracetamola nemojte davati Febricet sirup! To je isti lek, koji se daje na dva načina, pa se doza SABIRA i može doći do prekoračenja predviđene doze!

Ako temepratura raste, tuširanje mlakom vodom NE pomaže, a nije vreme za sledeću dozu, treba dati ibuprofen sirup. To NIJE Isti lek kao paracetamol, odličan je antipiretik i može se, u ovakvim situacijama, kombinovati sa paracetamolom.  Važno je da se NE prekorači dnevna doza (koju prepisuje pedijatar, ali se može pročitati u uputstvu leka) istog leka!

Sin ima 3 godine, a sa 19 meseci je imao febrilne konvulzije. Sada ima visoku temperaturu koju obaramo ibuprofenom (na njega bolje reaguje nego na paracetamol). Imao je 38.8, dali smo ibuprofen, ali je pole 45 minuta temperatura skočila na 39.3, iako smo ga prethodno istuširali! Šta da radimo, bojimo se ponavljanih konvulzija, da li da damo Diazepam ili da ponovimo dozu ibuprofena?

NE TREBA ponavljati ibuprofen PRE isteka bezbednog perioda od prethodne doze! Prošlo je SAmo 45 minuta od prethodne doze, a najbolje je da prođe bar 6 sati do naredne doze ibuprofena.

Pošto dete ima sklonost ka febrilnim konvulzijama (“fras”), a temperatura raste, i pored tuširanja mlakom vodom, dajte Febricet čepić! To je paracetamol, dakle drugačiji lek od ibuprofena i efikasan antipiretik.

Delovaće brzo i sigurno pomoći detetu da “obori” visoku temperaturu.

Ćerka ima 14.5 godina i 68 kg, ima česte glavobolje koje su shvaćene kao migrena (od koje i ja patim). Savetovano nam je da čim dobije glavobolju damo ibuprofen 400 mg. Dajemo ga tri puta na dan, ali se već drugu noć budi sa jakom glavoboljom. Mogu li da joj dam Febricet tabletu kad je ovako jak bol, iako nije prošlo 6 sati od prethodne doze ibuprofena?

Odlična ideja

Febricet je odličan analgetik, a dobro se “slaže” sa ibuprofenom u terapiji jakih glavobolja, pa i migrena. Slobodno dajte detetu Febricet tabl. od 500 mg kad je glavobolja probudi, ali se može dati i u toku dana – ako se jaki bolovi jave između predviđenih doza ibuprofena.

Mogu se dati tri tablete od 500 mg  u toku 24 sata (sa razmakom od 6 do 8 sati), osim ako vaš pedijatar ne preporuči drugačije.

Izvor: Moj pedijatar

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Biljana Vasić: Zvono za razlaz je pisnulo i sve što je bilo, polako se zaboravlja

I tako do nove oluje, do novih nezananja, do sledećeg zaprepašćenja nad stvarnošću koju živimo, do narednog nagoveštaja da je balon pred pucanjem. A oluje su ćudljive. Nikada se ne zna koja će biti naša...

Danas se obeležava SVETSKI DAN MUZIKE

Svakog 21. juna širom sveta obeležava se svetski dan muzike - umetnosti u kojoj uživamo na razne načine

Crveni meteo-alarm za naredne dane – pročitajte šta to znači

Samo što je stiglo leto - temperature već tropske zbog čega stručnjaci najavljuju da će na snazi biti crveni-meteo alarm

Objavljena rešenja za TEST IZ IZBORNOG PREDMETA – mala matura 2024

Poslednji test koji su mali maturanti polagali bio je iz predmeta koji su sami odabrali

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img