Muzeji Srbije besplatni sledećih 10 dana!

Od četvrtka 11. maja do subote 20. maja gotovo sto muzeja, galerija i drugih izložbenih prostora iz 40 gradova Srbije otvoriće svoja vrata besplatno za posetioce, na najvećoj muzejskoj manifestaciji do sada.

Pored postavki, pripremljeni su brojni prateći programi, na većini lokacija u vremenu od 10 časova pre podne do 10 časova uveče, što posetu čini dostupnom svima.

Centralna tema ovogodišnje manifestacije je „Muzej u gostima“ – akcenat je na povezivanju institucija i njihovom predstavljanju u drugim sredinama.

„Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“, svojevrsna smotra istorije, umetnosti, nauke, kulture… održava se u vreme kada se obeležava Nacionalna nedelja muzeja, Međunarodni dan muzeja (18. maj) i Evropska noć muzeja (ove godine 20. maja).

Prenosimo program koji je najavljen u Beogradu.

Narodni muzej Srbije – Muzej Vuka i Dositeja

Gospodar Jevremova 21

Muzej Vuka i Dositeja posvećen je dvojici velikana srpske kulture, prosvetitelju i prvom srpskom ministru prosvete Dositeju Obradoviću i reformatoru srpskog jezika, tvorcu srpskog književnog jezika, Vuku Karadžiću. Starija i bogatija je Vukova zbirka. Oformljena još krajem 19. veka, kada je Vukova kćerka, Mina Karadžić-Vukomanović, poklonila njegovu zaostavštinu Kraljevini Srbiji. U zbirci se danas čuvaju lični i porodični predmeti Vuka Karadžića, portreti i umetnička zaostavština, prva izdanja njegovih knjiga i brojna arhivska građa.

Za razliku od Vukove zaostavštine, ličnih predmeta Dositeja Obradovića nema jer su uništeni u požaru još 1813. godine. Zbog toga se deo muzejske zbirke koja se odnosi na njega uglavnom zasniva na likovnim prilozima, arhivskoj građi, Dositejevoj prepisci i knjigama, među kojima su prva izdanja njegovih dela.

Četvrtak 11. maj, 18 časova
Predavanje Vuk pred slikarskim štafelajem
Petar Petrović, kusos Narodnog muzeja govoriće o čuvenim portretima Vuka Karadžića izloženim u Muzeju Vuka i Dositeja. Biće reči o Vukovoj pojavi, o načinu na koji su ga umetnici videli i predstavljali tokom nekoliko decenija, kao i o njihovom mestu u kontekstu tadašnjih umetničkih pokreta. Posetioci će moći da uz reči stručnjaka uživaju u dragocenom srpskom slikarstvu 19. veka.

Subota 13. maj, 14 časova
Radionica za decu Govorite li srpski?
Iako deca danas rado uče i lako savladavaju strane jezike, vredi se zapitati poznaju li dovoljno maternji jezik. Radionica o jezičkim zamkama i zabludama današnjice namenjena je osnovcima od 8 do 12 godina. Zbog ograničenog broja učesnika  prijavljivanje na i.jankovic@narodnimuzej.rs

Subota 13. maj, 17 časova
Stručno vođenje kroz postavku Muzej Vuka i Dositeja

Subota 13. maj, 19 časova – nedelja 14. maj, 10 časova
Dečja radionica Noć u muzeju
Nesvakidašnji program za decu od 7 do 10 godina. Unapred prijavljena grupa znatiželjne dece će provesti noć u Muzeju Vuka i Dositeja u društvu kustosa. Saznaće šta je muzej, šta se u njemu čuva i kako on izgleda tokom noći, uz druženje i niz kreativnih aktivnosti. Prijave će se primati isključivo od utorka, 9. 05. od 8 časova na adresu l.ham@narodnimuzej.rs

Subota 13. maj, od 12 do 14 časova
Muzej u komšiluku Heroji Dorćola
Program namenjen odraslima. Razgovor o znamenitim istorijskim ličnostima Srbije čija imena nose ulice Dorćola. Životi naših heroja i istorijski događaji, čiji su akteri bili često i svojim životom vezani za Dorćol.

Ponedeljak 15. maj, 11 časova
Predstava za decu Pinokio
Interaktivni igrokaz gostujućeg Dečjeg kulturnog centra Beograda o drvenom lutku i njegovom ocu, koji u ambijentu muzeja otkrivaju svet iz prošlosti.

Utorak 16. maj, 12 časova
Stručno vođenje kroz postavku Muzej Vuka i Dositeja

Sreda 17. maj, 13 časova
Predstava-radionica za decu Od grive do repa
Lutkarska interaktivna predstava Od grive do repa bazirana na srpskoj epskoj poeziji i prozi, otkriva publici detalje iz života Kraljević Marka. U čarobnom svetu mitova i legendi, mlađi osnovci će moći da otkriju pesme i priče o Marku Kraljeviću, koje su se prenosile kroz vekove. Glumci i animatori razvijeju priču u kojoj deca aktivno učestvuju. Predstavu realizuje Dečji kulturni centar Beograda.

Četvrtak 18. maj, 18 časova
Predavanje Male priče o Vuku Karadžiću
Dr Branko Zlatković sa Instituta za književnost i umetnost je sagledao i predstavio Vuka Karadžića u ulozi književnog i istorijskog junaka i to prevashodno onako kako je ostao u sećanju savremenika, kao i u mnogim uzgrednim susretima, osvrtima i zapažanjima. U tim svedočanstvima iskrsavaju pogledi na Vukovu ličnost i delo iz naposrednijeg i intimnijeg ugla.

Petak 19. maj, 19 časova
Koncert Sa kolena na koleno
U dvorištu Muzeja Vuka i Dositeja nastupiće pevačka grupa i instrumentalni ansambl kavala Odseka za tradicionalno muzičko izvođenje Muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda, oživljavajući narodnu poeziju u svom autentičnom vidu. Nastup će biti upotpunjen koreografijom inspirisanom srpskom narodnom ornamentikom. Koncert priređuje organizacija „Kulturni element“.

Subota 20. maj, od 17 do 22 časa
Stručna vođenje kroz postavku Muzej Vuka i Dositeja

Narodni muzej Srbije, posebni programi

Petak 12. maj u 17 časova i subota 20. maj u 16 časova
Stručno vođenje u Barutani (Beogradska tvrđava) O rimskim kamenim spomenicima
U Velikom barutnom magacinu na Kalemegdanu biće organizovano vođenje kustosa Narodnog muzeja, Veselinke Ninković, kroz postavku rimskih kamenih spomenika – lapidarijuma, skulptura i kamenih stela Narodnog muzeja.

Subota 13. maj u 12 časova i sreda 17. maj u 12 časova
Arheološka zbirka Filozofskog fakulteta Obilazak Beogradske mumije
Ko je bio Hadži Pavle Riđički? Koje pustolovine je preživela Nesminova mumija pre nego što je stigla u Beograd? Šta su u Egiptu predstavljali kult mrtvih i mumifikacija? Odgovore na ova pitanja i još mnogo dešifrovanih hijeroglifa očekuja vas na  ovom uzbudljivom putovanju kroz istoriju. Zbog ograničenih kapaciteta obavezno je prijavljivanje na i.minic@narodnimuzej.rs

Nedelja 14. maj u 13 časova
Radionica u Prirodnjačkom muzeju Naučnici i otkrića
U Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu biće spojeno prirodno i kulturno nasleđe. U ambijentu izložbe posvećene meteorima biće predstavljene i slike čuvenih naučnika iz Narodnog muzeja kao i predeli Srbije koje povezuje priča. Prijavljivanje na i.jankovic@narodnimuzej.rs

Muzej u koferu
Kustosi Narodnog muzeja posećuju škole, vrtiće, domove za starija lica, dnevne boravke i sve druge zainteresovane institucije sa programom Muzej u koferu. Kontakt: i.jankovic@narodnimuzej.rs i i.minic@narodnimuzej.rs
Ove godine na raspolaganju su programi
Tajna Lepenskog Vira – Uz upoznavanje sa jedinstvenim kulturnim nasleđem otkrićemo  zbog čega je ovo praistorijsko naselje iz mezolita jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta ne samo u Srbiji, već i u evropskim i svetskim okvirima.
Čitamo i pišemo hijeroglife  – Drevno hijeroglifsko  pismo bilo je slikovno, gde je jedan prikaz označavao jedan, dva ili više glasova. Pored upoznavanja sa hijeroglifima, učesnici će se oprobati u pisanju svojih imena hijeroglifima.
Moderna umetnost – napravi najluđi spoj  – Nakon upoznavanja sa kapitalnim delima moderne umetnosti u kreativnom delu programa učesnici će svojoj mašti dati prostora praveći neponovljive najluđe spojeve.
Mali muzej – Mogućnost za upoznavanje muzeja koji izlazi u delovima iz  kofera: posetioci, eksponati, ulaz, biletarnica… Zajedno ćemo ih organizovati i saznati čemu služe.

Galerija Doma Vojske Srbije (Medija centar „Odbrana“)

Braće Jugovića 19

Od 5. do 31. maja, Velika galerija
Gost: Fondacija „Plavo“ – Izložba Omaž Milanu Komneniću
Multimedijalni projekat u znak sećanja na preminulog pesnika, književnika, prevodioca, esejistu i likovnog kritičara Milana Komnenića. Na izložbi je predstavljeno 17 vrhunskih slikara koji su obeležili likovnu scenu druge polovine XX veka, a koji su bili predmet Komnenićevog istraživanja: Petar Lubarda, Vojo Stanić, Ljuba Popović, Dado Đurić, Todor Stevanović, Ljubomir Janković Jale, Kosa Bokšan, Petar Omčikus, Ksenija Divjak, Miro Glavurtić, Ljubica Mrkalj, Raša Trkulja, Stanko Zečević, Branislav Marković, Milan Tucović, Vladimir Dunjić, Dragan Vuk Račić.

Poseban kuriozitet izložbe čine dva dela Dade Đurića i Ljube Popovića koja se premijerno izlažu i koja su za ovu priliku  dopremljena iz Njujorka i Pariza.

Etnografski muzej

Studentski tr 13

Izložba Starinska tkanja i zaboravljeni prepletaji. Autor: Bratislava Idvorean-Stefanović,  Muzej grada Novog Sada
Izložba baca svetlo na pojedine arhaizme iz tekstilnih fondova kroz njihove forme i funkcije koje su odavno izobičajene, te sada uglavnom nepoznate savremenicima. Izuzetne spomeničke vrednosti pokretne materijalne tekstilne kulture ovde su i u fokusu zaštite nematerijalne kulturne baštine. Izložene muzealije predstavljene su u odgovarajućem sadržajnom i hronološkom kontekstu arhivskih fotografija; kako bi realna i imaginarna značenja ovih arhaizama mogla izroniti iz dubina fondova tradicionalne simbolike. Stoga ovo može biti prilika da se sagleda niz anahronih prizora sa muzealijama (iz sredine 19. i prvih decenija 20. veka).

Utorak 9. maj, 19 časova
Izložba Kockasti univerzum – lego u Srbiji, autor Ana Dajić
Preteča kompanije LEGO osnovana je 1932. godine, u danskom selu Bilund, kada je stolar Ole Kirk Kristiansen započeo posao proizvodnje merdevina i daski za peglanje. Ubrzo je Ole počeo da od ostataka materijala pravi drvene igračke, a samo dve godine kasnije kompanija preusmerava svoju industrijsku delatnost, orijentiše se samo na proizvodnju igračaka i dobija ime “LEGO”– skraćenicu nastalu od dve danske reči “lep godt”, u prevodu “lepo se igraj”. Na izložbi će biti prikazano kako je ova popularna igračka stigla u Srbiju (Jugoslaviju) i kako je od šezdesetih godina, kada je LEGO zvanično ušao na jugoslovensko tržište, pa do danas tekao njegov komercijalni život: kako se dobavljao, prodavao, reklamirao.

Ambasada Republike Grčke u Srbiji i Helenska fondacija za kulturu organizuju manifestaciju Dani grčke kulture u Srbiji u okviru koje je u Etnografskom muzeju predstavljen Benaki muzej iz Atine s manjim brojem replika reprezentativnih predmeta iz zbirki ovog izuzetnog svetskog muzeja. (20. april – 21.  maj)

Manakova kuća

Gavrila Principa 5

Ponedeljak 15. maj, 13 časova
Izložba Ukras muškog lica – brk, autor: Ivana Jovanović-Gudurić, viši kustos, dip. etnolog-antropolog, Muzej grada Novog Sada
Na izložbi Ukras muškog lica-brk, brkovi su sagledani kroz kulturno-istorijsku perspektivu, kao deo modnih trendova i kao važan elemenat izgradnje muškog identiteta u 19. veku. Ova nesvakidašnja tema publici će biti predstavljena kroz portretne fotografije, modne gravire i reklamne oglase iz pomenutog perioda. Izložbu čine i tekstovi o stilovima brkova koji su bili najpopularniji, uticaju vojske na uvođenje obaveze nošenja, odnosno nenošenja brkova, kao drugi interesantni podaci do kojih je, u svojim istraživanjima, došla autorka Ivana Jovanović-Gudurić. Kako je tema mode nošenja brkova neposredno povezana sa istorijom bereberskog zanata, na izložbi će biti prikazani i predmeti iz Kolekcije berberskog zanata iz Fonda Muzeja grada Novog Sada.

Subota 13. maj, od 10 do 16 časova
Lego radionica za decu (prateći program izložbe Kockasti univerzum – Lego u Srbiji)

Nedelja 14. maj, od 12 do 16 časova
Prikazivanje filmova o Legu (prateći program izložbe Kockasti univerzum – Lego u Srbiji)

Utorak 16. maj od 16 do 20 časova
Lego radionica za decu (prateći program izložbe Kockasti univerzum – Lego u Srbiji)

Četvrtak 18. maj, 13 časova
Dodela Nagrade Borivoje Drobnjaković za najbolji završni master rad iz etnologije i antropologije

Petak 19. maj, 18 časova
Dodela nagrade za najbolju lego skulpturu (prateći program izložbe Kockasti univerzum – Lego u Srbiji)

Subota 20. maj, 18 časova
Koncert starogradskih pesama u izvođenju Akademije edukative

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka

Rige od Fere 4

Od 11.05. do 25.05.2017. od 09:00 do 17:00 časova, vikendom ne radi
Muzej u gostima – Narodni muzej Pančevo
Sreda 10. maj, 17 časova
Izložba slika nastalih krajem XIX i u XX veku – Zagonetno i obično
Na izložbi će biti predstavljena dela Stevana Milosavljevića, Karla Ostrogoviča, Mihaila S. Petrova, Milana Butozana, Vladimira Rebezova, Petra Dragića, Zorana Petrovića, Vladimira Tomića i dva nepoznata autora.

Istorijski muzej Srbije – Konak kneza Miloša u Topčideru

Bulevar patrijarha Pavla br.2

U Konaku kneza Miloša u Topčideru  posetioci imaju priliku da vide stalnu postavku Istorijskog muzeja Srbije pod nazivom „Miloš Obrenović– dinastija, istorija, mit“, posvećenu tvorcu moderne srpske države knezu Milošu, njegovim zaslugama za oslobođenje od osmanske vlasti, kao i značaju koji su njegovi naslednici iz dinastije Obrenović imali u srpskoj istoriji 19. veka. U okviru stalne postavke postavljene su i ambijentalno-izlagačke celine, koje prate razvoj srpskog devetneastovekovnog društva kroz aspekte privatnog i svakodnevnog, građanskog i seoskog života.

Pored stalne postavke u Konaku kneza Miloša u prizemlju je prezentovana izložba Evo mene, eto vas… Sećanje kneza Miloša, a na spratu Konaka posetioci mogu da vide i izložbu Pečatnjaci i pečati iz zbirke Istorijskog muzeja Srbije.

Izložba Evo mene, eto vas… Sećanje kneza Miloša je koncipirana u formi stripa, a u kombinaciji sa originalnim predmetima iz tog doba. Ova likovno-narativna forma nastavlja svoj život izvan novina, magazina, albuma… u galerijiskom prostoru, gde knez Miloš svojim sećanjima vodi posetioce kroz period pred Drugi srpski ustanak, sam ustanak i dan čitanja Hatišerifa.

Izložba Pečatnjaci i pečati iz zbirke Istorijskog muzeja Srbije nastoji da što potpunije približi javnosti najreprezentativnije primerke Zbirke pečata u Istorijskom muzeju Srbije, važne za izučavanje različitih segmenata istorije Srba i drugih naroda koji su živeli i žive na Balkanu. Pečati i pečatnjaci su svojevrsni dokumenti vremena i društva u kome su nastali i predstavljaju važan segment političke i kulturne istorije jednog naroda.

Istorijski muzej Srbije

Trg Nikole Pašića br. 11

Multimedijalna interaktivna izložba Srbija 1915–1916, nastoji da, kroz do sada neizlaganu arhivsku građu, artefakte i fotografije što potpunije prikaže stradanje i značaj ovog perioda srpske istorije. Interaktivne instalacije koje su deo postavke na savremen način približavaju stradanje i herojstvo srpske vojske i naroda u odbrani od Centralnih sila.

Izložba Zaostavština Olje Ivanjicki predstavlja do sada najobimniji presek Oljinog raznovrsnog umetničkog stvaralaštva na polju slikarstva, vajarstva, modnog dizajna, arhitekture i poezije. Na izložbi su predstavljena brojna dela: gotovo 200 umetničkih slika, skulptura i crteža iz svih perioda njenog stvaralaštva, kao i lični predmeti (fotografije, fonoteka, nameštaj, kolekcija čaša i svećnjaka itd) koji su činili deo njene svakodnevice i bili neiscrpan izvor inspiracije za umetnički rad. Pored toga, posetioci će biti u prilici da vide i izbor iz kolekcija koje je Olja Ivanjicki uradila za Modnu kuću Mona. Pojedini segmenti Oljinog vizionarskog umetničkog rada su predstavljeni kroz interaktivnu aplikaciju- instalaciju, koja omogućava posetiocima da saznaju više o određenim Oljinim radovima, životu i „priči iza umetnosti”.

Petak 12. maj i petak 19. maj u 17 časova (Trg Nikole Pašića 11)
Stručna vođenja kroz izložbu Zaostavština Olje Ivanjicki saradnice u realizaciji postavke Suzane Spasić, direktorke Fonda Olge Olje Ivanjicki.

Subota 13. maj u 13 časova, sreda 17. maj u 17 časova i subota 20. maj u 13 časova (Trg Nikole Pašića 11)
Stručna vođenja kroz izložbu Srbija 1915-16. muzejskog savetnika i koautora postavke Nebojše Damnjanovića.

Subota 20. maj u 16 časova (Konak kneza Miloša u Topčideru)
Dramski prikaz „Što se bore misli moje“, koji realizuju Istorijski muzej Srbije i Kulturno-obrazovni centar „Radionica pod otvorenim nebom”. Autorka muzičko-scenskog igrokaza „Što se bore misli moje“ je Zlata Tipold. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa delom života kneza Mihaila i kneginje Julije, oživljenih snagom dramskog prikaza u izvođenju glumaca Dragane Obradović i Zdravka Dimitrijevića. Zbog ograničenog broja mesta dolazak je neophodno najaviti na telefon 2660-422.

Muzej Paje Jovanovića (Muzej grada Beograda)

Kralja Milana 21

Stalna postavka: U Muzeju je delimično rekonstruisan njegov bečki slikarski atelje sa delovima stilskog nameštaja. Pored toga, tu su i slikarski pribor, lična dokumenta, diplome i medalje, beleške i sećanja umetnika, deo prepiske i fototeka većine radova. Kolekcija predstavlja izuzetan fond od 211 dela Paje Jovanovića stvaranih tokom više decenija XIX i XX veka, dok sam legat broji ukupno 657 predmeta. Izložena dela su izbor samog umetnika, prikazane su gotovo sve teme – pejzaž, portret, istorijska kompozicija, žanr scena, mrtva priroda, mitološke i religiozne kompozicije, ilustracije, aktovi.
Od četvrtka 11. do subote 20. maja muzej će biti otvoren za posetioce u intervalu od 10 do 22 časa, osim u nedelju 14. maja, kada će radno vreme biti od 10 do 14 časova.

Prirodnjački muzej 

Njegoševa 51
Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5

Četvrtak 11 maj u 13 časova
Otvaranje izložbe Meteoriti – glasnici svemira
Autor izložbe – Aleksandar Luković, kustos mineralog. Izložbu će otvoriti akademik Vidojko Jović.
Meteoriti su deo Prirodnjačkog muzeja od njegovog osnivanja, njegovi najstariji i među najvrednijim eksponatima. U okviru izložbe Muzeja publika će imati priliku da vidi neke od naših najpoznatijih meteorita koji su u proteklom veku pali na tlo Srbije: Sokobanjski, Jelički i Dimitrovgradski. Pored meteorita sa područja Srbije, posetioci će imati priliku da se upoznaju i sa meteoritima sa svetski poznatih lokacija kao što su: Canyon Diablo, Mundrabilla, Henbury itd.

Nedelja 14. maj u 13 časova
Radionica Naučnici i otkrića
Radionica je nastala u saradnji kustosa Prirodnjačkog i Narodnog muzeja u Beogradu. Radionicu vode kustoskinje ova dva muzeja, Dragana Vučićević i Ivana Janković, a na njoj će se spojiti prirodno i umetničko kulturno nasleđe, u ambijentu izložbe posvećene meteoritima, govoriće se, osim o meteoritima, o predelima, reljefu Srbije, a biće predstavljene i slike čuvenih naučnika. Prijave za radionicu Naučnici i otkrića na mejl: draganav@nhmbeo.rs

Subota 20. maj od 16.30 do 21 čas
Amfiteatar iza Galerije Prirodnjačkog muzeja  (Mali Kalemegdan 5)
Prirodnjačka bajka (pozorišna predstava – mjuzikl)
Prirodnjačka bajka je pozorišna predstava – mjuzikl i predstavlja spontani projekat, nastao kao rezultat niza radionica Prirodnjačkog muzeja tokom prethodne izložbe. Predstava na šaljiv, dopadljiv i zabavan način objedinjuje priču o prirodi, istoriji nauke u Srbiji, mnogim naučnicima (Josif Pančić, Petar Pavlović i Jovan Žujović), zanimljivostima iz ekologije, biologije i geologije, kao i značaju Prirodnjačkog muzeja u očuvanju i prezentaciji prirodnog nasleđa, ali i edukaciji mladih. Poseban deo mjuzikla posvećen je borbi protiv neznanja, nekulture, vršnjačke diskriminacije i neravnopravnosti po bilo kom osnovu (genijalnost, invaliditet, socijalni status itd). U predstavi glume, pevaju, plešu i repuju: učesnici radionica, učenici osnovnih škola, učenici muzičkih škola, pobednici takmičenja mladih pevača Zlatna sirena, članovi plesnih klubova i KUD-ova itd.

Uporedo sa predstavom, na otvorenom prostoru oko bine,  odvijaće se radionica origamija Napravi životinju od papira i likovna radionica Nacrtajmo Eksponat Prirodnjačkog muzeja uz prethodnu prijavu učesnika na e-mail draganav@nhmbeo.rs. Na kraju predstave, publika će moći da pogleda radove nastale tokom radionica. U 17 časova na istom prostoru počinje i radionica aikodoa u organizaciji Aikido association Fujiyama, prijave na radionicu aikidoa putem mejla e.beckovic@gmail.com ili tel: 064 1241226. Autor teksta Prirodnjačke bajke je Dragana Vučićević, kustos Prirodnjačkog muzeja, a predstavu realizuju Prirodnjački muzej u saradnji sa Centrom za volonterski rad Duga i OŠ Sonja Marinković iz Zemuna.

Prodajna galerija “Beograd”

Kosančićev venac 19

Od 4. do 22. maja, od 9 do 19 časova
Kristine Narvida, izložba Bdenje.
U svojim najnovijim radovima i izložbi pod radnim nazivom Bdenje Kristine Narvida (1977) autorka istražuje sopstvenu unutrašnju realnost, područja potisnutih osećanja i doživljaja, ona koje podležu ograničenjima neminovnim u svim egzistencijalnim stanjima. Postupcima i kompozicionim rešenjima bliskim radovima evropskih simbolista 19. veka i raznih primera slikarstva fantastike 20. veka, autorka prikazuje likove u različitim stanjima prividnog spokoja, meditacije ili egzaltacije. Ženske figure ili fragmenti ruiniranih zdanja ovde postaju metafore ambivalentnosti ljudske psihe i večite unutrašnje borbe na planu individualno – kolektivno nesvesno.

Od četvrtka 11. maja do subote 20. maja, od 16 do 22 časa (20. maja do 21. maja u 1 čas)
Poseta stalnoj izložbi “Kuća slikara” u hodnicima zgrade na Kosančićevom vencu 19,  u saradnji sa Fondom Olge Olje Ivanjicki.

PTT Muzej

Majke Jevrosime 13

Tačka spajanja (stalna postavka)
Stručno vođene od četvrtka 11. maja do subote 20. maja svakog dana u 17 časova
Cilj postavke pod nazivom Tačka spajanja je da prikazani eksponati posetiocima omoguće da prate istoriju i razvoj Srbije kao države i razvoj privatnog i društvenog života u zemlji. Kroz istoriju poštanskog saobraćaja, pregled predmeta koji su korišćeni, načini transporta poštanskih pošiljaka, zakona koji su donošeni, upotreba različitih telekomunikacionih aparata,  uvođenja novih poštanskih tehnologija, može se pratiti na koji način, koliko brzo i sa kolikim uspehom se Pošta uključivala u evropske i svetske tokove.

Nedelja 13. maj i nedelja 20. maj u 12 časova
Vreme za dečiju radionicu „Poštanski satić – Napiši i pošalji pismo voljenima“, uz stručno vođenje kustosa kroz stalnu muzejsku postavku , nakon toga u zavisnosti od godišta deteta svako dete piše ili crta, adresira, lepi markicu i ubacuje u poštansko sanduče. Takođe radionica obuhvata fotografisanje mališana i apliciranja poštanske markice sa likom posetioca. Svrha radionice je da nauči decu na koji način da pišu pisma ili razglednice, vid komunikacije na koju su gotovo svi zaboravili u današnje vreme. Radionica je namenjena deci od tri do deset godina.

Muzej primenjene umetnosti

Vuka Karadžića 18

Sreda 10. maj u 19 časova
Otvaranje dve izložbe
Plakati Miltona Glejzera iz kolekcije MPU
Početkom 2017. godine Muzej primenjene umetnosti je primio poseban poklon iz SAD – 25 plakata proslavljenog američkog grafičkog dizajnera Miltona Glejzera dizajniranih u periodu od 1966. do 2016. godine. Potpisani plakati su lični izbor autora, a u Srbiji ih doneo Mirko Ilić, takođe poznati svetski dizajner. Manifestacija je odlična prilika da se publici predstavi ova značajna kolekcija. Radovi Miltona Glejzera izlagani su svuda po svetu i nalaze se u najprestižnijim kolekcijama. Muzej primenjene umetnosti je sada među onim svetskim institucijama koje poseduju radove ovog slavnog grafičkog dizajnera.
Srbija, rat i plakat – Tri plakata, tri autora, tri priče o Srbiji.
Treći deo trilogije o plakatima u Velikom ratu, autora Vladimira Čeha donosi nam promovitne kampanje „Pomozite Srbiju …“ koje su u vreme Prvog svetskog rata vodile zemlje saveznice Francuska, Velika Britanija i SAD. Široj javnosti nisu poznate ni istorijske činjenice, ni organizacija i način sakupljanja pomoći, kao ni autori najuspešnijih plakata u tim kampanjama. Tri najznačajnija plakata iz tri savezničke zemlje uradili su Malvina Hofman za SAD, Teofil Steinlen za Francusku i Sampson Černov za Veliku Britaniju. Svo troje autora bili su veoma vezani za našu zemlju i radili su i druge radove inspirisani Srbijom, crteže i fotografije. Takođe, izložba će predstaviti tri savezničke promotivne kampanje, tri škole odnosa sa javnošću i na taj način prikazati kako je Veliki rat uticao na razvoj političke propagande.

Muzej Jugoslavije

Botićeva 6

Izložba Jugo moja Jugo – gastarbajterske priče čija su tema jugoslovenski radnici na privremenom radu u Austriji i Nemačkoj.

Petak 12. maja u 12 časova hip-hop radionica sa Kid Peksom (Petar Rosandić), reperom iz Beča, detetom gastarbajtera i migrantima koji trenutno borave u Srbiji. Projekat se realizuje u saradnji sa NVO Refugee Aid Miksalište.

Kuća kralja Petra I

Vase Pelagića 40

Stalna postavka u Memorijalnoj sobi Kralja Petra I Karađorđevića koja predstavlja jedinstveno medijsko iskustvo u domaćoj muzejskoj praksi. Konceptualni okvir postavke polazi od promišljanja istorije i istorijskih ličnosti kao izraza specifičnih diskursa. Osnovu postavke čini mozaik sastavljen od više stotina različitih fotografija postavljenih i dizajniranih tako da, na površini dominantnog zida u Memorijalnoj sobi, zajedno grade portret Kralja Petra I Karađorđevića. Fotografije sakupljene iz brojnih državnih institucija i privatnih kolekcija prikazuju kralja, njegovu porodicu, savremenike, događaje i ostale elemente koji zajedno čine istorijski portret ličnosti. Stalna postavka u Kući kralja Petra I dopunjena je postavljanjem replike kraljeve vojne uniforme iz Prvog svetskog rata.

Deset dana Manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 donosi i sledeći program:
Izložba grupe umetnika „Kovačački karavan“
Izložba „Dani grčke kulture Grka u Srbiji“
Izložba fotografija „U susret Ruskom caru – Romanovi carsko služenje“
Takođe, na programu su i brojni koncerti kao i književne večeri.

Jevrejski istorijski muzej

Kralja Petra 71A, prvi sprat

Od ponedeljka do petka od 9 do 14 časova

Stalna izložbena postavka asocira na vremeplov – na istorijske i etnološke koridore u kojima se hronološki i tematski otkrivaju glavni aspekti istorije, kulture i načina života Jevreja na tlu svih bivših jugoslovenskih zemalja.

Centar za kulturu Grocka

Majevička 9, Grocka

U toku je, do 11. maja grupna izložba radova 16 autora pod nazivom Formulacije na papiru u okviru regionalnog projekta „Umetnost na papiru“. „Formulacije na papiru“ je treća po redu izložba u okviru regionalnog autorskog projekta Umetnost na papiru kustosa i autora Biljane Jotić, sa ciljem da predstavi jedan deo domaćih likovnih umetnika i njihov odnos prema papiru kao mediju na kome se ocrtava taj odnos. Kako je izložba deo projekta baziranog na živoj umetnosti, odnosno umetnosti u nastajanju, ona predstavlja jedan likovni trenutak vremena u kome nastaje, a koje zajednički dele i umetnik i posmatrač, što joj daje izuzetan karakter interaktivnosti. Motiv izložbe je semantika likovnih izraza savremenih autora koji su razvili svojstvene likovne poetike, sa ograničenjem samo u dimenzijama i mediju. Radove izlažu Ivan Milenković, Ivana Milev, Koštana Đurić, Ivana Živić, Branka Đurašković, Andrijana Danilović, Đerđi Ačaji, Petar Sibinović, Natalija Miladinović, Vladimir Lalić, Marko Stajić, Goran Vitanović, Predrag Kovačić, Anđela Mujčić, Petar Mošić i Marija Zdravković.

Petak 12. maj u 19 časova
Otvaranje gostujuće grupne izložbe radova sa 32. Međunarodne likovne kolonije grafike u Smederevu 2016, u saradnji sa Centrom za kulturu Smederevo.
U radu kolonije učestvovalo je 10 renomiranih umetnika iz Srbije, Republike Srpske i Bugarske, i to Aleksandar Lazar (Smederevo), Jelena Jevtić (Šabac), Danica Stupar (Vršac), Nikola Radosavljević (Užice), Olivera Šipka (Banja Luka, Republika Srpska, BiH), Jelena Karašik (Banja Luka, Republika Srpska, BiH), Todor Ovčarov (Harskovo, Bugarska) i Veselin Damjanov Ves (Harskovo), Bugarska, Marijana Janković (Ivanjica) i Andrijana Jana Danilović (Užice). U okviru postavke biće predstavljeno 19 radova umetnika iz različitih sredina, koji su tokom trajanja kolonije imali punu slobodu da izraze svoje umetničke tendencije i lične poetike bilo da su one moderne, savremene ili pak tradicionalne.

Centar za kulturu Sopot

Kosmajski trg 7,  Sopot

Edukativna izložba Desanka Maksimović – Pamtiću sve Biblioteke grada Beograda.

Tokom deset dana stručno vođenje kroz izložbu Rim na Kosmaju koja predstavlja arheološke predmete iz I i II veka nove ere sa područja Kosmaja.

Vajarska radionica biće održavana svakog dana od 11. do 20. maja od 11 do 14 časova.

U petak 19. maja biće prezentovan i sajt kulturnog nasleđa opštine Sopot www.nasledjesopota.com

***

Program manifestacije „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10“ biće dopunjavan i u narednim danima. Detaljnije informacije, kao i programe ustanova u drugim gradovima Srbije, možete pogledati OVDE.

Katarina Vidaković

IZvor: danubeogradu.rs

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Kod kuće se opuštamo i postajemo svoji – u najgorem izdanju. Za koga da se sređujemo? Za partnera, decu, mačku?

I tako, godinama, polako se pretvaramo u ljude koje ni sami ne bismo želeli da sretnemo na ulici.

Stigla REŠENJA TESTA IZ MATEMATIKE – proverite tačne odgovore

Nakon polaganja testa iz matematike u okviru male mature, đaci su samo na korak do kraja - sutra test iz izbornog predmeta

Važno za srednjoškolce: Kada će početi da se polaže DRŽAVNA MATURA

Odlagana iz tehničkih razloga, državna matura će se ipak polagati nakon probne verzije

Zar je moguće da su u ovoj državi konji plaćeniji od učitelja?

Priprema za život se ne može dešavati u zatvorenim sobama zvanim učionica, ako nam je iskreno stalo do škole po meri deteta

Za dobrotu je potrebna samo prilika koju treba iskoristiti (VIDEO)

Jedna sitnica može probuditi dobro u svakom čoveku, potrebno je samo prepoznati priliku i učiniti dobro delo

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img