Nagrada „Dušan Radović” Dejanu Aleksiću

„Malo-malo pa slon”, mali je Beket za malu decu, duhovita, maštovita i inteligentna zbirka priča puna neočekivanih obrta, jezičkih i dramskih, knjiga lišena opštih mesta i slatkih udvaranja, obrazloženje je žirija

Dejan Aleksić prvi je dobitnik novoustanovljene književne nagrade grada Beograda i Biblioteke grada Beograda „Dušan Radović” za književnost za decu i mlade, za 2021. godinu, a nagrađen je za knjigu priča „Malo-malo pa slon”, koju je ilustrovao Kosta Milovanović i objavila je izdavačka kuća „Imam ideju” iz Kraljeva.

Aleksiću je priznanje (koje se sastoji od umetničkog rada Zorana Kuzmanovića, novčanog iznosa u dinarskoj protivrednosti od 5.000 evra i diplome), juče u Skupštini grada Beograda uručila Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada.

Žiri koji je doneo ovu odluku radio je u sastavu: Miloš Radović, predsednik, i članovi prof. dr Zorica Hadžić i prof. dr Zorana Opačić, a imao je zadatak da među 98 izdanja proglasi najbolje.

– Nagraditi Dejana Aleksića nije velika mudrost. To bi mogao svako. Ali, srećom, mi smo ti koji ćemo mu danas dodeliti nagradu koju još nema, a koja najviše liči na njega i koja ga je dugo čekala. Velika trojka Zmaj-Radović-Ršumović odavno ima pridruženog Aleksića, jedno vreme dopisnog, a već dugo i redovnog člana važne akademije za brigu o pametnoj deci Srbije. Kao i Radović, čije će priznanje poneti, tako se i Aleksić deci obraća s poštovanjem i uvažavanjem, on je zahtevan pisac za zahtevnu decu, zabavan pisac za decu koju je teško zabaviti. Njegov humor i odnos prema deci su uvek na drugu i treću loptu, nikad na prvu. Takav je slučaj i sa knjigom koju danas nagrađujemo – obrazloženje je žirija koje je pročitao Miloš Radović, sin Dušana Radovića, dodajući:

– „Malo-malo pa slon”, mali je Beket za malu decu, duhovita, maštovita i inteligentna zbirka priča puna neočekivanih obrta, jezičkih i dramskih, knjiga lišena opštih mesta i slatkih udvaranja. U rečniku ove knjige nema deminutiva, nema lažnih emocija, sa decom se postupa ozbiljno i odgovorno. To je delo jednog novog Radovića, modernog u mudrog, najmlađeg Radovića u književnosti za decu do danas.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić naglasio je da je ovo druga novoustanovljena nagrada grada Beograda, pored „Beogradskog pobednika”, za koju je izrazio želju da će trajati kao i Fest, i druge tradiconalne gradske manifestacije.

– Ove godine navršava se sto godina od rođenja Dušana Radovića, koji nije bio samo pisac, novinar, aforističar i televizijski urednik već i hroničar Beograda. Osnivanje nagrade sa njegovim imenom način je da mu se odužimo, odajući priznanje i dobroj književnosti za decu. Ja pišem kolumne, nisam pisac, ali znam da je najteže pisati za najmlađe – istakao je Goran Vesić.

Zahvalivši se na uručenom priznanju i na tome što niz laureata počinje njegovim imenom, Dejan Aleksić je naglasio da se kulturna svest jednog naroda može izraziti i njegovim odnosom prema istaknutim pojedincima, koji su određenu nacionalnu kulturu suštinski i duboko obeležili, a da je jedan od njih i uspostavljanje uglednih priznanja u sferi umetnosti i kulture sa imenima tih velikih stvaralaca. Zatim je zapazio:

– Duško Radović je izvanredna stvaralačka priroda kakve se retko sreću i u mnogo većim, dinamičnijim i uticajnijim kulturama. To su oni nesvakidašnji trenuci poetičkog usijanja, iza kojih se uspostavljaju nove mere i novi dometi. Naš jezik i literatura imali su sreću da se u njima ostvari autor ovakvog formata, a nama ostaje da odnosom prema njegovom književnom nasleđu dokažemo da smo ga i danas dostojni. Delo Dušana Radovića danas je i te kako živo i podsticajno. Ono amblematizuje jedan književno-estetski horizont na kome su čitave generacije sticale i oblikovale svoj rani čitalački ukus, usvajale specifičan prostor duha i humorne literarne igre, a kroz tu igru, istovremeno, razvijale, sposobnost kritičkog mišljenja pa i razumevanja aktulene društvene stvarnosti.

Izvor: Politika

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Tamo gde je odbrana svog mišljenja važnija od razumevanja, nema konverzacije, samo nadmudrivanja.

Način na koji pričamo sa drugima pokazuje zapravo mnogo više o nama i našim stavovima, našem karaktoru, ličnosti i mišljenju...

Dehidratacija kod dece može biti opasna – evo kako prepoznati prve znake

Dehidratacija kod dece javlja se češće nego kod odraslih zbog njihovog mnogo aktivnijeg dnevnog ritma

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img