Nagrada Neven „STRIPOTERAPIJI“ Ane Petrović, u izdanju Kreativnog centra

Organizacija Prijatelji dece Srbije dodelila je Nagradu Neven za 2022. godinu ANI PETROVIĆ za knjigu STRIPOTERAPIJA, u izdanju Kreativnog centra, kao najboljem delu iz oblasti ilustracije.

Neven 2022, vizual

Za 34 godine postojanja Kreativni centar osvojio je čak 32 Nevena!

Na ovogodišnji konkurs za Nagradu Neven za dela objavljena u 2022. godini stigla su 23 naslova namenjena deci i mladima, iz šest izdavačkih kuća.

O nagradi iz oblasti ilustracije odlučivao je žiri u sastavu: Slavimir Stojanović, predsednik žirija, Monika Lang i Manja Radić Mitrović, članice. Pred žirijem je ove godine bilo 13 naslova, a za najboljeg ilustratora proglašena je Ana Petrović za ilustracije u knjizi Stripoterapija.

„Žiri se jednoglasno složio da je Stripoterapija Ane Petrović jedinstvena, duboko lična, hrabra i važna knjiga. Izuzetno duhovite ilustracije, pročišćene u formi i koloritu sjajno se uklapaju uz britak jezik kojim se terapeut i klijent služe“, mišljenje je stručnog žirija.

Stripoterapija je kolekcija stripova koji hrabro, nikada ravnodušno i uz smeh govore o odgovornom odnosu prema mentalnom zdravlju. Autentičnost stripova u najvećoj meri počiva na spremnosti autorke da u njima predstavi svoj lični doživljaj čitavog procesa. Čak i kada govori o vrlo teškim temama, Ana Petrović to čini kroz humor koji deluje oslobađajuće i rasterećujuće. Knjiga Stripoterapija donosi autentičnu, dirljivu i duhovitu priču o psihoterapijskom procesu glavne junakinje sa kojom se kao čitaoci lako povezujemo.

Knjiga je osvojila nekoliko značajnih nagrada i priznanja: Specijalno priznanje za mladog dizajnera (Beogradski sajam knjiga 2022), Diploma ULUPUDS-a za alternativno strip izdanje domaćih autora (Beogradski sajam knjiga 2022), Nagrada za književnost za decu i mlade Dušan Radović za 2022. godinu i Nagrada OTISAK za estetski tretman knjige (Niški sajam knjiga 2022).

Organizacija Prijatelji dece Srbije dodeliće Nagradu Neven 5. oktobra 2023, u Narodnom muzeju u Beogradu, u 13 h. Nagrada se tradicionalno dodeljuje u toku Dečje nedelje. Dodelu književne Nagrade Neven u 2023. godini podržalo je i Ministarstvo kulture i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju. Prijatelji nagrade su Modna kuća Mona i Knjigoveznica Kotorčević Branko.

Tradicionalna nagrada Neven, najstarija i najznačajnija nagrada u oblasti kulture za decu, ustanovljena je 1955. godine. Podstiče stvaralaštvo za decu, afirmiše autore i najuspešnija ostvarenja za mlade. Dodeljuje je organizacija Prijatelji dece Srbije u tri kategorije: beletristika, ilustracija knjige ili slikovnice i popularna nauka.

Kreativni centar čestita autorki na značajnom uspehu!

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img