Najmanje pet dana suspenzije za đake izgrednike

Ako parlament usvoji izmene zakona, direktor škole donosiće rešenje o udaljavanju učenika s redovne nastave i vannastavnih aktivnosti

Nastavnici stalno ukazuju da su im „ruke vezane” propisima, da učenike koji se bahato ponašaju ne mogu da izbace ni sa jednog časa. Ako nova pravila zažive u praksi, od ove školske godine, kao što se očekuje, direktor škole donosiće rešenje o udaljavanju učenika s redovne nastave i vannastavnih aktivnosti na najkraće pet radnih dana, a najduže do okončanja vaspitno-disciplinskog postupka protiv tog učenika. Dok suspenzija traje, učenik, roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik je dužan da se informiše o toku nastavnog procesa i da sadržaje programa nastave i učenja prati uz upotrebu nastavnog materijala koji je škola u obavezi da dostavi učeniku radi obezbeđivanja kontinuiteta u obrazovanju.

Tako je definisano izmenama i dopunama krovnog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koje je usvojila vlada, a parlamentarci u skupštini tek treba da razmatraju, dok prosvetni radnici u učionicama već ocenjuju kao važan korak u dobrom pravcu.

– Ideja o suspenziji učenika nije od juče, došla je iz baze, iz prakse, iz učionica, ali donosioci odluka za to dugo nisu imali sluha. Sada je stavljena u zakonske okvire i to je u svakom slučaju korak u dobrom pravcu – pojašnjava za „Politiku” Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Ali, kako dodaje, onako kako je to sada predviđeno zakonom – ne misli da je najbolje rešenje. Još se, naime, ne zna da li su izostanci s časova opravdani ili neopravdani dok je dete udaljeno s nastave odlukom direktora. Ne vidi se, ukazuje on, ni neka obavezna kazna koja bi došla nakon suspenzije, da li će to podrazumevati bar smanjenu ocenu iz vladanja.

– Nacrt zakona veoma pažljivo biranim rečima kaže da je škola ta koja je u obavezi da materijale pošalje. Ko je škola – direktor, predsednik školskog odbora, obrazovni sistem, ministarstvo? To će da funkcioniše tako što će po nalogu direktora svaki predmetni nastavnik koji tom suspendovanom učeniku predaje to morati da radi, ali taj rad, dodatni, ne može da bude besplatan. A mislim da nigde neće biti upisan kao dodatni rad, iako to u suštini jeste, jer će nastavnici posle održanih časova morati da šalju suspendovanom učeniku obrazovne materijale koje sami treba da pripreme i napišu – ističe Kokot.

Podseća da je sindikat kojim rukovodi, decembra prošle godine predložio uvođenje suspenzije za učenike i naglašava da nijednog momenta prosvetni radnici nisu pokušali da pobegnu od posla ni od odgovornosti.

– Ali zašto bismo sebi nametali dodatni posao kroz zakon? Učenik i roditelj su dužni da se informišu o toku nastave. Roditelj, dakle, mora da primi k znanju da je za to odgovoran delom i on, i to je u redu, ali fali kaznene politike, šta ako se o to ogluši. Dato rešenje, ovakvo kakvo je, teško će se primenjivati, više je mrtvo pravo – da pošaljemo učenika na nagradno odsustvo. Zato kažem, dobro je što je u zakonske okvire uneta suspenzija kao mogućnost, to pokazuje da donosioci odluka ipak slušaju i imaju razumevanja za ono što im se govori iz baze. Sad kad postoji kao zakonsko rešenje suspenzija može da se preoblikuje i dobije namenu, a uveren sam da bi u tom slučaju vrlo brzo nekoliko puta sprovedena ova mera doprinela da u školama više ne bude razloga za suspenziju učenika – kaže Kokot.

Udaljavanje učenika s nastave rešenjem direktora škole ne može da se tumači kao nagrada, svakako ne ide đacima u prilog, povećava broj izostanaka, a oni kojima se svidi da budu suspendovani više puta u toku školske godine mogu da završe i na razrednom ispitu, ukoliko odsustvuju s više od trećine časova godišnje, ističe za naš list Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija (FBG).

On je još u oktobru 2019. kao konkretne mere u cilju povećanja bezbednosti učenika i nastavnika, a zbog velikog broja incidenata u školama, tadašnjem ministru prosvete Mladenu Šarčeviću predložio da se propisima omogući suspendovanje učenika s nastave do okončanja vaspitno-disciplinskog postupka i da se onemogući prelazak đaka iz jedne u drugu školu dok traje disciplinski postupak. Te ideje sada s reči prelaze u dela, a da su pre četiri godine postale deo prakse, sad bi se sumirali rezultati.

– Uvođenje suspenzije kao alata jeste baš velika novina u našem obrazovanju i mislim da je zbog toga odlučeno da đak može biti udaljen s nastave pet dana, što je minimum. Mogućnost suspenzije odnosi se na učenike koji su počinili najteže povrede obaveze ili zabrane, a upravo u tim slučajevima rok za završetak vaspitno-disciplinskog postupka skraćen je sa 30 na maksimalno 20 dana od dana pokretanja. Toliko i suspenzija može da traje. Došli smo do iznenađujuće promene nabolje i sad ćemo da kukamo da će nam biti dodatna obaveza što suspendovanom učeniku treba da pošaljemo nastavne materijale? Možemo da lamentiramo nad našom sudbinom da smo preopterećeni, ali možemo i da pogledamo iz objektivnog ugla, ne da se ponašamo po modelu „ne mogu toliko malo da me plate, koliko malo mogu da radim” – naglašava Markov.

Obaveza je nastavnika da uradi pripremu za svaki čas, a većina je ima u elektronskoj formi, uglavnom pauer point prezentacijama, podseća on. I ne vidi, kako kaže, zašto je problem da se suspendovanom učeniku imejlom pošalje šta se radilo na času s kog je taj đak izostao.

– Nastavnik ima osmočasovno radno vreme. U okviru četrdesetočasovne radne nedelje svako od nas može da odvoji još desetak minuta da napiše u tezama, ako već nema spremno, na šta učenik treba da obrati pažnju i da mu to pošalje u maltene dva klika. Verujem da većini nastavnika to nije veliki problem, a najlakše je da kukamo da se osećamo dodatno opterećeno i pre nego što smo pokušali da nova zakonska rešenja primenimo u praksi – sumira Markov.

Zašto se nastavni materijal ne bi slao i bolesnoj deci

Iz roditeljskog ugla primedba je da novo zakonsko rešenje suspendovanog učenika donekle stavlja u povoljniji položaj, jer je škola dužna da mu pošalje nastavne materijale, dok učitelji, odeljenske starešine i predmetni nastavnici nisu u obavezi da isto to urade za đake koji su se razboleli i, na primer, opravdano nedelju dana ne idu u školu zbog neke infekcije. U tim situacijama roditelji i starija deca snalaze se sami tako što od drugara (ili njihovih roditelja) traže propušteni materijal iz škole. Aleksandar Markov potvrđuje da je primedba opravdana i zaključuje da „nije problem da se suspendovanima dostavi materijal, ali je problem što nije obaveza da se dostavi i bolesnoj deci, da bi kada se budu osećala bolje polako mogla da nadoknađuju propušteno”.

– Da učinimo situaciju idealnijom moglo bi da se propiše kao obaveza nastavnicima da pošalju materijale i deci koja su opravdano odsutna pogotovo što sada manje ili više gotovo svi koristimo gugl učionice i platforme – uviđa Markov.

Moguće prebacivanje i isključenje
Zbog unošenja oružja, pirotehničkog sredstva ili drugog predmeta kojim neko može da se ugrozi ili povredi i naruši bezbednost u školi, kao i zbog posedovanja ili podstrekivanja drugih na upotrebu alkohola, duvana i droge – đaci će biti suspendovani s nastave minimum pet radnih dana. Ako je reč o osnovcima, zbog ovih izgreda mogu biti premešteni u drugu školu, jer osnovno obrazovanje je obavezno, dok će srednjoškolci obavezno biti isključeni iz škole, jer sankcije su pooštrene. Iste vaspitno-disciplinske mere (suspenzija, prebacivanje, isključenje) sleduju i đacima koji se oglušuju o najstrože zakonom propisane zabrane nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja, diskriminacije, urušavanja ugleda i časti bilo koga u školskom krugu.

Izvor: Politika

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Biljana Vasić: Zvono za razlaz je pisnulo i sve što je bilo, polako se zaboravlja

I tako do nove oluje, do novih nezananja, do sledećeg zaprepašćenja nad stvarnošću koju živimo, do narednog nagoveštaja da je balon pred pucanjem. A oluje su ćudljive. Nikada se ne zna koja će biti naša...

Danas se obeležava SVETSKI DAN MUZIKE

Svakog 21. juna širom sveta obeležava se svetski dan muzike - umetnosti u kojoj uživamo na razne načine

Crveni meteo-alarm za naredne dane – pročitajte šta to znači

Samo što je stiglo leto - temperature već tropske zbog čega stručnjaci najavljuju da će na snazi biti crveni-meteo alarm

Objavljena rešenja za TEST IZ IZBORNOG PREDMETA – mala matura 2024

Poslednji test koji su mali maturanti polagali bio je iz predmeta koji su sami odabrali

Pratite nas

KOMENTARI

1 COMMENT

  1. Kako mislite škola dužna da dostavi? Daj bre, dokle će više prosveta da se uvlači u dubioze?!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img