Nije valjda da decu šalješ u vrtić, a ti ne radiš?!

Kad si mama dvogodišnjaka i četvorogodišnjaka uvek imaš šta da radiš. Kuvaj, peri, ribaj, peglaj, odvezi u vrtić, vrati iz vrtića, plati račune, idi u nabavku.

Tebi je lako, ti ne radiš.

Kad to čujem odmah se iznerviram jer ako ne radim ne znači da se izležavam po ceo dan – kaže besno Beograđanka Nena M. Kad je postala majka, odlučila je da napusti posao i da se posveti deci, ali ta njena odluka naišla je na različite komentare kod porodice i prijatelja. Ne prođe dan a da je neko ne iznervira sledećim komentarima.

Šta radiš po ceo dan?

Kad si mama dvogodišnjaka i četvorogodišnjaka uvek imaš šta da radiš. Kuvaj, peri, ribaj, peglaj, odvezi u vrtić, vrati iz vrtića, plati račune, idi u nabavku. Pošto moj suprug radi, ja sam preuzela na sebe sve obaveze oko dece i kuće, a one nisu ni male, ni beznačajne. Uostalom, to je naš život i naša odluka i ne znam šta kome treba to da komentariše – pita se Nena (35).

Nije valjda da decu šalješ u vrtić, a ti sediš kod kuće?

Ovaj komentar najviše razbesni našu sagovornicu jer otkud nekome pravo da dovodi u pitanje njeno majčinstvo i to kakva je majka.

– Naši dečaci vole da idu u vrtić. Dok se oni igraju sa drugarima, ja završim sve obaveze, pa posle svi možemo porodično da uživamo u zajedničkim trenucima. Uostalom, vrtić je važan kako zbog socijalizacije, tako i zbog toga što u njemu deca stiču brojna iskustva i znanja, koja ja kod kuće ne mogu da im prenesem na pravi način jer nisam vaspitač – objašnjava Nena.

Pa ti si samo mama!

Da, jesam i na tu ulogu sam kao i sve žene najponosnija. Nije mi važno što neko misli da sam „samo“ mama. I pritom, to mi najčešće kažu oni, kojima u čuvanju i vaspitanju dece pomažu babe, dede, dadilje i druge žene zadužene za kuvanje i čišćenje kuće. A onda meni pridikuju da je šteta što sam se sa fakultetskim obrazovanjem odrekla posla jer je uz dobru organizaciju sve moguće. Pa jeste, ako imate babe, dede i novac da plaćate žene – zaključuje Nena, a vi sledeći put kad vidite nezaposlenu mamu ne donosite zaključke lako jer u životu ništa nije crno-belo.

Šta vi mislite – da li je lako biti nezaposlena mama?

Izvor: zena.blic.rs

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Dario Rosi: Šta li ti neki misle o meni ako stvarno sve prisluškuju?

Volim da verujem kako nikada nisam bio prisluškivan ili ozvučen. Dobro, osim ono jednom 1979/80. uz još desetak maloletnika i to u sred jedne obrazovne ustanove

Letovanje za odlikaše – 131 učenik iz Pećinaca na odmoru u Herceg Novom

Opština Pećinci je najboljim učenicima i učenicima sportistima sa teritorije ove opštine obezbedila besplatno letovanje u Herceg Novom, a ove godine je nagrađen 131 učenik

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Pratite nas

KOMENTARI

2 COMMENTS

  1. Ja sam zaposlena mama sa troje dece. Najvise bih volela da nam finansije dozvoljavaju da ja mogu da prestanem da radim i da budem domacica. Jeste, u kuci i oko dece uvek ima posla i sigurna sam da ne bih imala vremena za izlezavanje. Ali me jako nerviraju komentari domacica, jer sve sto vi radite, radimo i mi zaposlene mame, samo sto za sve to imamo 8-10h manje jer ih provedemo na poslu. Ne pomazu ni meni babe, dede, tetke….sve je na suprugu, deci i meni. Deca su u vrticu/skoli dok sam ja na poslu, a posle toga ide isto to kuvanje, ribanje, peglanje, druzenje i sve sto vi radite….

  2. Pa da ja ne radim sa jednim detetom koje je krenulo u skolu a nismo mogli da upadnemo u vrtić,babe i dede nema,muz na terenu i cekamo drugu bebu.Moja svekrva koja nema dan staza u zivotu i ostavila decu drugima da ih cuvaju kako bi bila uz muza u Nemačku mi kaze svaki put da ja sto privatno honorarno zaradim da je to ništa i kako nemam druga posla osim da kuvamo ,perem ,cistim i njeno dete pored svog.Jer suprug dođe s tonom prljavog veša, umoran i zeljan domaće hrane.I sve opet Jovo nanovo,da mi muz radi od 7 do 15h i ima slobodan vikend verovatno bi se i uklopili.Ali avaj ima i tu cake Nijedan privatnik pored 10 ostavljenih CV-ja ne zeli da zaposli mamu malog deteta cak mi je jedan i u lice rekao pa ti ces zbog deteta uzimati bolovanje i odmor a meni treba 24h da si slobodna i da upadnes u drugu smenu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img