Nijedna ćelija u organizmu ne može pravilno da funkcioniše bez dovoljne količine DHA

Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi od DHA.

Dokozaheksaenoinska kiselina (DHA) je omega-3 masna kiselina koja je primarna strukturna komponenta mozga, mrežnjače oka, sperme, testisa. Važno je istaći i da DHA utiče i na pravilan rast i razvoj bebinog mozga, ali i na mnoge druge funkcije koje su važne za buduće zdravlje deteta, odnosno za ispoljavanje genetskog nasleđa. Upravo iz ovih razloga, Babytol D3 DHA primenjuje se kontinuirano do treće godine života.

DHA omega-3 masna kiselina se ne sintetiše u ljudskom organizmu i zbog toga se mora unositi hranom. 

Dominantno se nalazi u plavoj morskoj ribi, kao i u ribljem ulju i u ulju mikroalgi. Ulje mikoalgi smatra se najčistijim i najbogatijim izvorom DHA omega-3 masne kiseline. Kako bi majka obezbedila preporučene količine DHA za bebu potrebno je da unosi 2-3 porcije plave masne ribe nedeljno. Zbog savremenog načina ishrane, ovo često nije slučaj.  Savremen način ishrane uzrokuje češće upalne procese u našem organizmu, koji doprinose razvoju alergija, gojaznosti i dijabetesa. 

Majčino mleko je najbolji izvor svih potrebnih nutrijenata za bebu. Mnogi pozitivni efekti majčinog mleka mogu se povezati sa DHA omega-3 masnom kiselinom u njegovom sastavu. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje u prvih 6 meseci, sa nastavkom dojenja uz uvođenje adekvatne čvrste hrane čak do 2. godine života, i duže. Zbog nedovoljne prisutnosti ribe u ishrani majke, majčino mleko neretko ne može da zadovolji potrebe beba za omega-3 masnim kiselinama, zbog čega je potrebno unositi ih putem suplemenata. 

Pozivajući se na savremene preporuke vezane za potrebe deteta u prve dve godine u dokosaheksaenskoj (DHA) omega-3 masnoj kiselini i vitaminu D, prof. dr Nedeljko Radlović, specijalista pedijatar, redovini profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i redovni član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva, ističe: 

„DHA omega-3 masna kiselina je izuzetno važna strukturna komponenta ćelija mozga i mrežnjače oka. Ona čini 15% svih masnih kiselina u membranama nervnih ćelija sive mase mozga, a u području njihovih sinapsi (spojnica) 35%. Njena zastupljenost u odnosu na druge masne kiseline u membranama ćelija mrežnjače oka je još veća i iznosi 50-60%.  Razvoj mozga deteta je najintenzivniji u zadnjem trimestru trudnoće i tokom prve dve godine nakon rođenja. Pored toga, optimalni bilans DHA ima bitno učešće u prevenciji alergije i gojaznosti, kao i kontroli glukoze i triglicerida u krvi. Dnevna potreba deteta za DHA tokom prve dve godine iznosi 100 mg.’’

DHA
Foto: Freepik

Brojne medicinske studije pokazale su zašto je DHA bitna u prve 3 godine života bebe.

DHA je jedna od glavnih gradivnih komponenata mrežnjače oka i potrebna je za pravilan razvoj vida, koji se najintenzivnije razvija u 1. godini.

U 1. godini života bebin mozak raste neverovatnih 175%, dok do zrelog doba poraste još samo 20%. 

Do 3. godine života razvijaju se više moždane funkcije, poput koncentracije, pažnje i pamćenja. DHA je jedna od osnovnih gradivnih komponenata sive mase mozga, zbog čega je ključna za njegov pravilan rast i razvoj.

Koliko je pravilan unos DHA zaista važan i u kasnijem periodu života, neosporno potvrđuju zvanični podaci o dugovečnosti i zdravlju nacija koje su okrenute ka mediteranskom načinu ishrane. Ovaj način ishrane obiluje morskim plodovima i, najčešće, plavom ribom. U Srbiji je, prema poslednjim podacima unos ribe čak 5 puta manji od preporučenog, što ponovo ukazuje na značaj dodatnog unosa DHA. 

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img