Nisam mogla da dojim svoju bebu, ali sam i dalje dobra mama – iskrena priča jedne žene

Bri Nahera je mama koja je, usled hronične bolesti, bila u situaciji da mora da izabere da ne doji svoje dete.

Kako imam lajmsku bolest, većina stvari u mom životu bila je poprilično drugačija – što uključuje i trudnoću.

Pre nego što sam zatrudnela, istraživala sam mnogo o svojoj bolesti i trudnoći. Sećam se da sam guglala ‘lajmska bolest i dojenje’ i bukvalno prebledela dok sam čekala da se učitaju rezultati. Pitala sam se da li moja bolest može da se prenese na bebu putem mleka.

Nakon istraživanja, ostala sam samo sa još više pitanja u glavi. Zbog manjka informacija, mnogi lekari su odluku prepustili meni.

Mnogo sam se borila između želje da dojim svoje dete i želje da je zaštitim. Kada sam napokon donela odluku da ne dojim, osećala sam se tužno. To je nešto najlepše na svetu, jedan prirodni sistem ishrane i brige o bebi svojim sopstvenim telom.

To što nisam bila sposobna da pružim takvo iskustvo svom detetu bio je moj prvi poraz kao majke.

Kada mi je mleko nadolazilo, a ja nisam mogla da dojim, ubeđivala sam sebe kako bi mi ćerka sigurno bila srećnija sa drugačijm majkom (u isto vreme sam se borila i sa postporođajnom depresijom). Bila sam u strahu od komentara drugih majki ako saznaju da ne dojim. Da li će i one, baš kao i ja, misliti da sam loša mama?

Srećom, ovakva osećanja su bila sve lakša vremenom. Kako mi je ćerka rasla, shvatala sam važnu stvar – I dalje sam sposobna da bebi dam sve što joj je potrebno da se razvija, čak i ako je ne dojim.

I dalje sam mogla da se povežem sa njom, iako je hranim na flašicu. Iako sam mislila da ovaj vid hranjenja neće stvoriti posebne emocije, ipak jeste. Nisu se pojavile odmah, ali sam vremenom osetila povezanost. Flašica je dala priliku i tati da se jednako poveže sa bebom.

I dalje sam joj pružala sve što je potrebno da zdravo i pravilno raste. Iako znamo koliko je dojenje važno, i formula je uspela mom detetu da obezbedi sve potrebno da bude zdrava.

I dalje sam mogla da brinem o svojoj bebi, ali i da se odmorim. Kako smo koristili flašicu, imala sam jednako vremena i da se njoj posvetim, ali i da se odmorim emotivno i fizički.

I dalje sam mogla da budem sa prijateljima i porodicom. Kako su svi obožavali da je hrane, moji strahovi od osude drugih su potpuno nestali. Ovo nas je sve čak i ujedinilo.

Mi smo majke, i svoji smo najteži kritičari. Kad god sam imala momente sumnje zbog toga što je ne dojim, trudila sam se da slušam savete svoje majke, porodice i najbližih prijatelja. Oni koji su sa strane mnogo lakše sagledaju situaciju. Ohrabrivali su me kada mi je bilo potrebno.

Izvor: Yumama 

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Dario Rosi: Šta li ti neki misle o meni ako stvarno sve prisluškuju?

Volim da verujem kako nikada nisam bio prisluškivan ili ozvučen. Dobro, osim ono jednom 1979/80. uz još desetak maloletnika i to u sred jedne obrazovne ustanove

Letovanje za odlikaše – 131 učenik iz Pećinaca na odmoru u Herceg Novom

Opština Pećinci je najboljim učenicima i učenicima sportistima sa teritorije ove opštine obezbedila besplatno letovanje u Herceg Novom, a ove godine je nagrađen 131 učenik

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img