Njena kuća je sređena već u 7 i 20: Zlatna pravila mame šestoro dece za dom bez nereda

Zaposlena majka šestoro dece mlađe od šest godina otkrila je kako održava red u svojoj kući, uprkos haotičnom porodičnom životu.

Dvadesetsedmogodišnja Krešel Karter iz Adelaidea ne samo da vodi jedno užurbano domaćinstvo, već uspeva da u njenom domu nikada ne bude nereda, piše Djeli Mejl.

Austrlijanka koja uz sve obaveze oko dece vodi i blog „Osmoro kod kuće“ (Eight At Home), poznata je po duhovitom pristupu porodičnom životu, a nedavno je otkrila kako ona upravlja zbrkom u svom domu.

šestoro dece

Deca pomažu

Ova mama iz južne Australije nije jedna od onih koje će stalno leteti po kući i pospremati za drugima, već živi po pravilu ‘deca pomažu’:

„Slikamo, igramo se sa kockicama, isprljamo se napolju, uglavnom, deca imaju tonu različitih aktivnosti i zabavljaju se kako god žele, ali nakon što su završili za sobom moraju počistiti, i to uvek“, naglašava Krešel.

„Igračke se nakon igre pospremaju na svoje mesto, prljava odeća ide u korpu, a čista odeća na neno mesto. Takođe, deca se sama oblače, bacaju prljavu odjeću na pranje i sami spremaju svoje krevete“, objašnjava ova mama.

„Nisam ja gonič robova, ali deca imaju svoje obveze i u većini slučajeva uživaju radeći po kući“, izjavila je.

šestoro dece

Redovno spremanje 

Krešel je otkrila da je nemilosrdna kod biranja šta će baciti, a što će ostaviti u kući.

„Imam samo tiganje i šerpe u kući koje stalno koristim, imam minimalno nameštaja, dovoljno pokrivača za svakog u kući, imamo minimalno bespotrebnih stvari u kući“, objašnjava.

Objasnila je da svaki član porodice, deca i ona i muž, imaju po jednu fioku za sitnice i gluposti koje čuvaju, sve ostalo što nije na svom mestu ili se ne koristi ili je slomljeno se baca.

Ako nešto ne koristiš svakodnevno i ako te to ne čini srećnim, ne treba ti“, dodaje ova mama šestoro mališana.

šestoro dece
Stvari se sortiraju

„Organizacija je ključ čistoće. Imam ormar za pokrivače i ćebad, kutiju za sitnice, velike plastične kutije za igračke, umetnički pribor sa četkicama, flomasterima, raznobojnim papirima i svime što nam treba za crtanje, zatim kutiju sa svim što nam treba za zamotavanje poklona, ormar namenjen sredstvima za čišćenje… Uglavnom, dobili ste sliku kako to izgleda“, napisala je na svojem blogu.

šestoro dece

Svako jutro treba da se iskoristi

Mnogi roditelji sa malom decom su znaju koliko je teško ujutru napokon izaći iz kuće. Ali ona uz brigu o tome da deca stignu u školu na vreme nikad ne zatvara vrata kuće koja je neuredna.

„Svako jutro se pobrinem da deca nameste svoje krevete i spreme sobe. Ako ujutru uz doručak odluče da se igraju na podu dneven sobe, dok se pripremamo za izlazak iz kuće sve pospreme i vrate na mesto. Uz to, ja se svako jutro pobrinem da je svo posuđe oprano i vraćeno na mesto i da su sudopera, stolice i sto čisti i uredni“, opisuje Krešel jutarnju rutinu.

Na svom blogu ona piše da je u većini slučajeva njena kuća sređena i uređena do 07:20 sati ujutro, nakon čega kreću pripreme za školu i izlazak iz kuće najkasnije u 08:20 časova. Kada konačno izađu svi iz kuće i zatvare vrata, ona zna da će je kod kuće dočekati red.

šestoro dece

Jednom nedeljno veliko spremanje

Uz svakodnevno spremanje nakon svake aktivnosti, Krešel jednom nedeljno opere sve podove, očisti kupatila, promeni čaršave i prebriše prašinu sa svog nameštaja.

S druge strane, ne koristi često usisavač, kad se nešto prospe, to odmah pomete, a podove stalno malo po malo, prilikom prosipanja opere sa krpom koju od milja zove Petar.

„Za mene je veliko čišćenje subotom, i traje oko 2 sata tokom kojih pojačam muziku i pevam i plešem i čistim istovremeno“, objašnjava.

sredjena kuca

I na kraju, mirisne sveće

Iako neki smatraju mirisne sveće luksuzom, ova kreativna majka se kune u moć mirisnih sveća koje domu daju dodatnu notu luksuza.

„Taj lep miris poziva vas da se opustite i uživate. Uz njih vaša kuća miriše sveže, ili poput jabuka“, uz smeh objašnjava.

Iako joj je čistoća jako bitna, svesna je da se najbolja uspomene stavraju uz igru i nered.

„Čista kuća ne stvara uspomene, ali održavanje reda nam pruža više vremena da stvaramo uspomene kakve želimo“, zaključuje Krešel Karter.

 

Izvor: 24ata.hr / Yumama

 

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img