Novi Zeland je postao prva zemlja koja daje plaćeno odsustvo posle pobačaja

Parlament Novog Zelanda jednoglasno je usvojio zakon koji garantuje parovima koji dožive pobačaj ili mrtvorođenče tri dana plaćenog odsustva.

Poslodavci na Novom Zelandu kao i u nekim drugim zemljama već imaju obavezu da obezbede plaćeno odsustvo u slučaju mrtvorođene dece i kada se trudnoća prekine nakon dvadeset nedelja ili više. Novi zakon garantuje ovu beneficiju svakome ko u bilo kom trenutku izgubi trudnoću.

“Osećala sam će žene biti samopouzdanije ako znaju da mogu da zatraže to odsustvo ako je ono potrebno, a ne da hrabro nastave sa životom, kada je činjenica da im treba vremena da fizički i mentalno pređu preko toga”, rekla je Đini Andersen, laburistička poslanica u parlamentu koja je sastavila nacrt zakona.

Andersen dalje navodi da nigde u svetu nije uspela da pronađe zakon sličan ovome.

“Možda smo prva zemlja”, rekla je.

Novi zakon se ne odnosi na abortus, dodala je Andersen. Inače, Novi Zeland je prošle godine dekriminalizovao abortus, čime je ženi omogućeno da do 20. nedelje odluče da li žele da rode dete.

U Australiji, pravo na plaćeno odsustvo imaju žene koje izgube fetus nakon 12 nedelja, dok u Britaniji budući roditelji koji dožive spontani pobačaj nakon 24 nedelje imaju pravo na plaćeno odsustvo. S druge strane, u Americi zakon ne zahteva od poslodavca da omogući odsustvo svima koji dožive spontani pobačaj, iako postoji podatak da se do 20 odsto poznatih trudnoća u ovoj državi završi spontanim pobačajem.

Izvor: BIZlife

 

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img