Novosadski gimnazijalci daleko iznad proseka na PISA testiranju – u rangu sa japancima

Učenici Gimnazije "Svetozar Marković" iz Novog Sada ostvarili značajne rezultate na PISA testiranju

PISA testiranje koje organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavlja najveće međunarodno istraživanje u oblasti obrazovanja. Cilj je da rezultati PISA testiranja prikažu gde se naše obrazovanje nalazi po pitanju funkcionalnih znanja učenika, kao i šta je to što se može unaprediti kako bi se postigli bolji rezultati.

U PISA testiranju učestvuje više od 200 zemalja sveta.

Rezultati PISA testiranja iz 2022. godine koje su dobili učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Novog Sada pokazatelj su da su ovi učenici iznad proseka po znanju – što se tiče ostatka škola u Srbiji, a u poređenju sa učenicima širom sveta – u rangu sa najboljima.

Rezultati PISA testiranja 2022 – Gimnazija „Svetozar Marković“ Novi Sad

„Matematička pismenost naših testiranih učenika je 528 bodova, što je u rangu proseka korejskih učenika koji su na 6. mestu na svetskoj listi. Čitalačka pismenost je 516 bodova, što je u rangu sa japanskim školarcima koji su na 5. mestu na svetskoj listi. Naučna pismenost naših učenika je 545 bodova, što je takođe u rangu sa japanskim – samo za bod i po manje.“ – ističe direktorka Tatjana Vukadinović.

Prosek bodova na PISA testiranju u našoj državi je 440 – gde su svrstani učenici svih srednjih škola, dok je posebno za gimnazijalce ovaj broj nešto viši – 508. Učenici „Svetine gimnazije“ iz Novog Sada u proseku su ostvarili 530 bodova – što je daleko iznad proseka srednjoškolaca u Srbiji.

Čestitamo na sjajnim rezultatima!

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

1 Komentar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img