Otvoren autorski projekat „Svetkovina“ Jelene Milošević

Izložba je otvorena do 27. maja, a zainteresovana publika za priču o staklu i načinu rada Jelene Milošević moći će da uživa i u stručnom vođenju same umetnice

SREĆA JE VEĆA KADA SE DELI!

Slogan koji je umetnica Jelena Milošević istakla u svom pozivu publici da pogleda njen autorski projekat SVETKOVINA, je lebdeo u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije, gde je u utorak 25. aprila kada je otvoren ovaj projekat prefinjenom i veličanstvenom modnom revijom. Promišljen naziv projekta – SVETKOVINA predstavlja odu radosti, lepote i uzleta ljubavi i sreće, što osetila i brojna publika u Domu vojske. Dugo smo čekali na modnu kolekciju Jelene Milošević, koja je i sama potvrda o kompleksnosti umetnice, koja spaja primenjenu i likovnu umetnost sa modnim dizajnom, čime ostvaruje moderan pristup umetničke vizije, neviđene na našim prostorima. Prezentaciju modnih komada je, uz zvuke gitare Manuela de Falje, otvorila mlada balerina Anastasija Vujnović iz Kompanije Balet mladih. A onda su manekenke prošetale u snonolikim haljinama, suknjama i korsetima, prekrivene tilovima i svetlucavim šljokicama, a sve su ostavile bez daha haljine sa ručno utkanim svilenim koncem, koji se presijavao pod svetlima reflektora. Posle svečanog defilea autorka Jelena Milošević se poklonila uvaženoj publici, u kojoj su bili pripadnici kraljevske porodice Karađorđević, diplomatski kor i ugledne dame i gospoda iz javnog života, zahvalna što godinama prate njen rad i što su došli da sa njom podele sreću ovog trenutka.

Nakon spektakularne revije autorski projekat Svetkovina je svečano otvorio gospodin Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva odbrane Republike Srbije, dok je u nadahnutom govoru prof. dr Miomir Petrović pričao o potrazi za svetlom u Jeleninim radovima, čiji se tekst nalazi u bogato opremljenom katalogu. Potom su zvanice prešle u Veliku galeriju Doma vojske gde je postavljena izložba 60 komada stakla, ručno duvanih i preciznom rukom Jeleninom oslikanih, od svetlosne piramide, dugačkih vaza i različitih doza, čaša, svećnjaka, boca i dekantera, od kojih su mnogi od antikvitetnog stakla, kao i 45 slika u tehnici ulje i akrilik i par modnih komada za onu publiku koja nije mogla da prisustvuje reviji.

Izložba je otvorena do 27. maja, a zainteresovana publika za priču o staklu i načinu rada Jelene Milošević moći će da uživa i u stručnom vođenju same umetnice u dva navrata, 13. i 27. maja od 13 časova.

Jelena Milošević svoj kreativni senzibilitet dopunjuje lepotom zavodljivih materijala i oblikuje ih u formu koja ženi daje neku čudesnu tajanstvenost i suptilnost. Sa dozom glamura i visoke mode, pred publikom su zaplovili modeli od najfinijeg svilenog pliša, organdina, satena, ručno vezene čipke, slojeva tila koji čine modne komade bajkovitim. Svila i muslin na koji su perle ručno ušivane, a ukrasne trake posebno kupovane sa materijalima i dugmetima van zemlje, kao i Swarovski kristal dugmeta, kopče, ukrasi i slojevi svile, šifona, ripsa, satena, tila……pred očima publike je ispričao priču o kolekciji gde je sam glamur akcentovan kroz materijale visoke mode, uz sofisticiran, senzualan dizajn.

Umetnica stvara vanvremenske odevne komade koji će trajati. Svaki je ekskluzivan, unikatan, ima svoju priču, oživi upravo onda kada ga dama ponese sa stilom i gracioznošću. Jer ono što je konstanta u stvaralaštvu Jelene Milošević je kvalitet, kvalitet kao vizuelni sadržaj koji osoba ponese, kvalitet kao tehnička realizacija jedne ideje.

Od crne španske suknje u koju je utkano 25 m čipke, tila, organdina, preko korseta sa ručno ušivanim staklenim perlama, plišanih mantila, treperavih šljokica prišivenih na til, haljina vezenih svilenim koncem… Jelena stvara ženstvene i u svemu jedinstvene modele, dopunjene promišljeno biranim nakitom i torbicama, čineći svaku ženu posebnom i dajući joj osećaj glamura i harizme, osećaj svesti o sebi, svojim željama i težnjama.

Veliki komadi stakla su posebno dizajnirani i duvani u Češkoj, a deo kolekcije za izložbu SVETKOVINA potiče iz antikvarnica van Srbije, ručno su oslikani zlatnom i srebrnom niti sa dodatkom specijalnih boja za staklo. Nežnost i prozračnost stakla i filigranski, vizantijski prepletaji zlata i srebra, uz stilizovane elemente iz naše tradicije, doprinosi da svaki komad postaje unikatan i jedinstven i pronađe put do kolekcija poznatih ličnosti i institucija, kako kod nas tako i u svetu (Princ od Monaka, Opra Vinfri, porodica Zepter, porodica Mandela, porodica Mugabe, porodica Klinton, porodica Đoković, Galerija Narodnog muzeja u Beogradu, umetnička zbirka Doma Vojske Srbije i drugi).

Slike su rađene kombinovanom tehnikom ulja i akrilika na platnu, sa dodatkom svetlucavog praha, karakterističnog za moj likovni izraz, što slici daje posebnu živost i energiju. Različite slike su rezultat različitih raspoloženja i impresija, svaka daje novu energiju, slika sliku stvara. Moj likovni rukopis je prepoznatljiv po nekoj vrsti asocijativne apstrakcije sa notom duhovnosti. Bez energije nema stvaranja, ona je pokretač naših misli, inspirativna je, nikada nije ista. Strast kojom stvaram je urođena, baš kao i energija. Čin slikanja je otkrivanje nepoznatog, tragam i jurim to nepoznato… i to me uzbuđuje. Linija, površina, svetlost u toku rada donose nove forme, i to je radost stvaranja. Ništa u prirodi nije bez linije, linija mašta, ona ima svoj cilj. Snop svetlosti je linija, nove forme su sastavljene od linija. Dok slikam,vreme ima neku drugu dimenziju, prolazi brzo!, reči su ove svestrane umetnice Jelene Milošević.

Autorka se zahaljuje prijateljima projekta SVETKOVINA: Zapisu, kompaniji Ecolife, vinariji Pusula, kompaniji Textil.

www.jelenamilosevic.rs

FB: atelierjelena

Instagram: jelena.milosevic.90813

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Biljana Vasić: Zvono za razlaz je pisnulo i sve što je bilo, polako se zaboravlja

I tako do nove oluje, do novih nezananja, do sledećeg zaprepašćenja nad stvarnošću koju živimo, do narednog nagoveštaja da je balon pred pucanjem. A oluje su ćudljive. Nikada se ne zna koja će biti naša...

Danas se obeležava SVETSKI DAN MUZIKE

Svakog 21. juna širom sveta obeležava se svetski dan muzike - umetnosti u kojoj uživamo na razne načine

Crveni meteo-alarm za naredne dane – pročitajte šta to znači

Samo što je stiglo leto - temperature već tropske zbog čega stručnjaci najavljuju da će na snazi biti crveni-meteo alarm

Objavljena rešenja za TEST IZ IZBORNOG PREDMETA – mala matura 2024

Poslednji test koji su mali maturanti polagali bio je iz predmeta koji su sami odabrali

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img