Ove godine manje mesta za upis u srednje škole – MALA MATURA 2024

Za upis u srednje škole ove godine će kvota biti nešto veća, jer je smanjen broj mesta u odnosu na prethodnu školsku godinu

Ove godine osmi razred završava 67.183 đaka, dok će za upis u srednje škole biti 72.306 mesta. Iako je đaka 200 više nego prošle godine, ipak je mesta za upis u srednje škole manje.

Zašto je smanjen broj mesta za upis u srednje škole?

Izmene zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, koje su usvojene prošle godine, stupaju na snagu od školske 2024/25. godine i odnose se na odeljenja prvog razreda. Ovde se pre svega govori o broj učenika koji će se naći u jednom odeljenju.

Do sada je po propisima svako odeljenje moglo da broji do 30 učenika (a u osnovnoj školi, izuzetno i do 33), dok će novim izmenama ovaj broj biti niži – 28.

Smanjen broj učenika u odeljenjima od školske 2024/2025. godine odnosi se na prve razrede osnovne i srednje škole gde će u svako odeljenje moći da se upiše najviše 28 đaka (odnosno do 31 u osnovnim školama)

Cilj smanjenja broja učenika u odeljenjima jeste da se kvalitet nastave podigne na viši nivo, ali će smanjenje broja učenika uticati i na upis u srednje škole. Sada će konkurencija biti jača – jer će se osmaci boriti za manje mesta u srednjim školama.

Koliko mesta ima u četvorogodišnjim srednjim školama?

Za upis nekog od obrazovnih profila u srednjim školama sa trajanjem od četiri godine učenicima će biti potrebno da skupe minimum 50 bodova nakon polaganja male mature >>> kako se računaju bodovi PROČITAJTE OVDE.

Ukupno u četvorogodišnjim smerovima gimnazija i srednjih stručnih škola planirano je 57.152 mesta, što je 79,04 odsto od ukupnog broja mesta za upis.

U gimnazijama ima 17.496 mesta za upis, što predstavlja 24,2 odsto mesta, od kojih je za specijalizovana gimnazijska odeljenja planirano je 3.132 mesta.

Ipak je više mesta za upis nego malih maturanata

Nakon što završe osnovno obrazovanje, pred malim maturantima je upis u srednje škole, a i ove godine je više mesta nego đaka, pa je tako planirano čak 5.123 više mesta nego što je budućih srednjoškolaca.

U trogodišnjim srednjim školama ima mesta za upis 14.992 đaka.

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img