Papuče, lift, kuvana hrana: Ovako izgleda osnovna škola u Sloveniji

U Sloveniji deca polaze u prvi razred sa 6. godina. U većim selima (2.000-3.000 stanovnika) skoro svake godine u prvi razred bude upisano oko 60 prvaka. Napomenuću da svako malo veće selo ima svoju osnovnu školu iako je često udaljenost između susednih škola samo 1-2 km. Bez suvišnih komentara, zaključaka i poređenja sa osnovnim školama […]

U Sloveniji deca polaze u prvi razred sa 6. godina. U većim selima (2.000-3.000 stanovnika) skoro svake godine u prvi razred bude upisano oko 60 prvaka. Napomenuću da svako malo veće selo ima svoju osnovnu školu iako je često udaljenost između susednih škola samo 1-2 km. Bez suvišnih komentara, zaključaka i poređenja sa osnovnim školama u Srbiji, evo  za primer kako izgleda i funkcioniše  jedna  državna osnovna škola u Sloveniji u selu koje broji oko 2.800 stanovnika.

 

– U školu se ide samo prepodne. Nastava počinje u 08:20h.

 

– Ispred škole je veliki obeležen parking (za roditelje), sa znakom “Zadržavanje do 10 minuta” koji se  poštuje. Za osoblje škole predviđen je parking iza škole.

 

– Stajalište za  autobus je takođe ispred glavnog ulaza u školu.

 

– Iz svih pravaca odakle deca dolaze u školu je prohodan trotoar i obeležena biciklistička staza. Ispred škole je i veliki ograđen prostor za ostavljanje bicikla, rolera, trotineta.

 

– Učionice za prvake su u prizemlju, a viši razredi su na spratu.

 

-Škola ima dva sprata i savremen  lift.

 

– Učenici svih razreda se po dolasku u školu preobuvaju u  baletanke ili papuče. Patike nisu dozvoljene.

 

– Đaci ne moraju da  nose knjige. Udžbenike mogu ostaviti u školi kao i opremu za fizičko, pribor za likovno…

 

– Izdavači udžbenika i ostalog nastavnog materijala su u obavezi da imaju iste u elektronskom izdanju. Nastavnici preko kompjutera povezanog sa  interaktivnom tablom kao monitorom pristupaju putem interneta e-udžbenicima tako da svi đaci prate sadržaj iz knjige na tabli.

 

– Petkom se učenicima retko daju domaći zadaci.

 

– U školi, i okolini škole, nema nikakvih marketa, automata sa sokovima i grickalicama niti kioska sa  brzom hranom.

 

 

 

– Svi obroci i užine se spremaju u školi, služe se u školskoj kantini ili u učionici i pripremaju  se od visoko kvalitetne i proverene hrane lokalnih (domaćih) proizvođača.

 

– Škola ima svoj med. U krugu škole je školski pčelinjak.

 

– Cena ručka je  2,15 eur, a užine 0,8 eur. Na kraju meseca roditelj dobija račun – uplatnicu za troškove prehrane deteta. Naplaćuju se samo oni obroci koje je dete koristilo.

 

– Učenici imaju obavezan periodičan pregled zuba kod školskog zubara i preventivno im se zalivaju fisure kao dodatna zaštita od karijesa. Ordinacija se nalazi u školi i odlasci kod zubara su u vreme nastave.

 

– Škola u svom programu kroz časove fizičkog, dane sporta ili slične aktivnosti podstiče đake  da nauče ili usavrše plivanje, skijanje, klizanje, biciklizam, planinarenje.

 

 
– Velike fiskulturne sale su potpuno opremljene. Poslepodne, tokom produženog boravka dece, u fiskulturnoj sali se održavaju treninzi košarke, plesa, karatea, hip-hopa…

 

– Toaleti za dečake, devojčice i decu sa invaliditetom, su izuzetno uredni.

 

– Korpe za smeće unutar  škole i na dvorištu su predviđene i obeležene za određen otpad: papir, ambalažu, staklo…Stara obuća i odeća se odlaže u veće posebne kontejnere na kojima piše “Tekstilko”.

 

– Sva obaveštenja o radu škole, od značaja za učenike i roditelje, se nalaze na internet stranici škole koja se besprekorno  ažurira.

 

– Svaki roditelj, majka i otac pojedinačno, po upisu deteta u školu dobijaju svoje korisničko ime i šifru kojom se na internet stranici škole (e-asistent) uloguju kako bi videli sve o svom detetu: ocene, izostanke, primedbe, pohvale, raspored časova, izmene u nastavi, obaveštenja o takmičenjima, izletima…

 

– O svakoj oceni i izostanku deteta se dodatno oba roditelja obaveštavaju putem sms-a.

 

– Preko internet stranice škole (e-asistenta)  roditelj može komunicirati sa bilo kojim od nastavnika, učiteljicom, direktorom i postaviti im pitanje, opravdati detetov izostanak i slično.

 

– Za izostanak deteta iz škole do 5 radnih dana dovoljno je opravdanje koje napiše roditelj.

 

– Školsko dvorište  ima travnatu površinu, trim stazu, teren za basket i mali fudbal, igralište za najmlađe, klupe, česmu…

 

Kada sam najavila da ću napisati kratak tekst o školi osoblje je bilo zatečeno i odreagovalo je sa stavom: “ Ali mi smo obična škola, nismo ni po čemu interesantni za novine.” Nisam se upustila u objašnjavanje po čemu je ovakva škola posebna, ali sam poželela da u školu poput ove jednog dana idu  i naša deca iz sela poput ovog, deca u Žitištu, Gajdobri, Neresnici, Vranovu, Ljigu, Prilužju, Novim Karlovcima…I da to ne bude nikakva senzacija već sasvim normalna i obična stvar.

 Izvor: Blic žena
spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Dario Rosi: Šta li ti neki misle o meni ako stvarno sve prisluškuju?

Volim da verujem kako nikada nisam bio prisluškivan ili ozvučen. Dobro, osim ono jednom 1979/80. uz još desetak maloletnika i to u sred jedne obrazovne ustanove

Letovanje za odlikaše – 131 učenik iz Pećinaca na odmoru u Herceg Novom

Opština Pećinci je najboljim učenicima i učenicima sportistima sa teritorije ove opštine obezbedila besplatno letovanje u Herceg Novom, a ove godine je nagrađen 131 učenik

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Pratite nas

KOMENTARI

3 COMMENTS

  1. Poštovana Tamara,
    najveći deo ovoga što ste napisali kako bi opisali školu imala je jpš 1987. godine Vukova Spomen škola u Tršiću, selu nadomak Loznice (6 km od centra – sve što ste opisali da se nalazi oko škole, prezuvanje, isl arhitektura zgrade je takva da je to jednospratna građevina a učionice su povezane unutrašnjim i spoljašnjim natkrivenim hodnicima). U mojoj školi u Prijepolju (jugozapad Srbije) imali smo zubarsku ambulantu i bez preterivanja, najboljeg stomatologa! Sva deca su sama odlazila dr Ivanu a hrana je Ogledna dobra (vrtovi, povrtnjaci, košnice isl) imale su osnovne i srednje škole u Srbiji još u periodu između dva sv. rata (odličan primer je Gimnazija u Jagodini). Većina škola su objavljivale svoje novine, godišnjake isl. Osnovna škola „Vladimir Perić Valter“ u Prijepolju je izrodila odličan odbojkaški klub, a u školu je bilo: folklor, odbojkaška sekcija, škola plesa, hor, sekcije za sve predmete… tada nije bilo interneta i opravdavanja sms-om ali —- preko 15 Prijepoljaca danas igra odbojku u prvoligaškim klubovima u Evropi. No, Slovenija je imala veći standard u ondašnjoj SFRJ (zapitajmo se kako i zašto), nije pretprela ekonomske sankcije, devastiranje industrije, bombardovanje, prijem milona izbeglica i raseljenih lica, niko im nije oteo ni stopu voljene zemlje!!! Nego, lepi moji, svi koji ste se lepo udomili na nekom i nekakvom Zapadu, pre nego opet napišete neka poređenja sa Srbijom – odgovorite i na pitanja ovog tipa: Kada je ta škola izgrađena? Kolika je plata učiteljice? Kolika je plata spremačice? da li je taj grad zasipan uranijumom? Da li te učiteljeministar prosvete naziva lažovima, balastom za društvo i glavnim smetnjama za napredak nacije – a oni koji u Srbiji danas obrazuju nove generacije treba da budu motivisani Vašim tekstom?!? Ne krivim ja ni Vas ni mnogo drugih koji preko noći postaste Evropljani, jer i dalje iskreno verujem da ovakvim postovima želite samo dobro, ali razmislite dvaput – koliko još ovakvih tekstova mi svakodnevno čitamo? A decu vodimo na lečenja da ublažimo posledice tih njihovih bombi pristiglih iz zemalja odakle nam šaljete lepe razglednice…

  2. Odličan tekst. Podstiče na razmišljanje. Navikli smo se na nenormalne stvari i ne preduzimamo ništa. Ovakvim tekstovima treba nas podsećati i podsticati da budemo bolji. Zahvaljujem se Tamari na tome. Pozdrav.

  3. Sloveniji kapa dole za puno stvari kako funkcionišu. Na stranu politika, nju ne treba mešati sa narodom i kulturom življenja. Ovakva škola trebalo bi da je normalna i u Srbiji. Ali nije, i sami smo krivi za to.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img