Počele besplatne škole sporta za učenike osnovnih škola

Ova akcija obuhvata oko 69.000 devojčica i dečaka, a od Nove godine biće obezbeđena dodatna sredstva da se proširi i na ostale opštine na teritoriji prestonice

Posle podele tableta Grad Beograd je zajedno sa Ministarstvom omladine i sporta pokrenuo novu akciju – besplatne škole sportova.

Zvuk pištaljke, nasmejani i razigrani dečaci i devojčice u plavim majicama, veliko školsko igralište i nekoliko trenera različitih sportova koje će ovi mališani od sada moći besplatno da pohađaju današnja su slika iz OŠ „1.300 kaplara“ na Zvezdari.

Naime, Grad Beograd pokrenuo je besplatne škole sporta za učenike u 12 beogradskih opština, tačnije u 96 osnovnih škola, a za oko 69.000 dečaka i devojčica časove sporta držaće 96 nastavnika fizičkog vaspitanja i 150 studenata DIF-a.

– Ova akcija obuhvata oko 69.000 devojčica i dečaka, a od Nove godine biće obezbeđena dodatna sredstva da se proširi i na ostale opštine na teritoriji prestonice – izjavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Vesić je rekao da je zajedno sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja organizovano da u programu učestvuju nastavnici fizičkog, kao i oko 150 studenata tog fakulteta kojima je na taj način omogućeno da imaju praksu jer rade sa decom, dok je deci obezbeđena kvalitetna sportska nastava.

Treninzi će biti namenjeni učenicima osnovnih škola od 1. do 4. razreda i biće dostupni od početka do kraja sledeće školske godine.

Treninzi za male osnovce tokom cele školske godine

Dečicu u ovoj osnovnoj školi danas je zajedno sa zamenikom gradonačelnika posetio i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić koji je poručio da je cilj ovog programa da deca imaju mogućnost da se besplatno bave sportom.

– Ideja je da od Nove godine program proširimo na svih 17 beogradskih opština i da bukvalno sva deca njime budu obuhvaćena, da na taj način promovišemo prave vrednosti i zdrave stilove živote, ali i da utisnemo onu najvažniju poruku kako deci tako i roditeljima da bez obzira čime se budu bavili, a siguran sam da među ovom decom imamo buduće najbolje i matematičare, istoričare, ekonomiste, pravnike… da je važno da se bave sportom i da im to, sa naše strane, bude omogućeno apsolutno besplatno – rekao je Udovičić.

Zahvalio je svim učesnicima projekta i dodao da su u saradnji sa Zavodom za sport i medicinu sporta svoj deci koja učestvuju u ovom programu omogućeni besplatni zdravstveni pregledi.

U besplatnim školama sporta deca mogu da izaberu između osam sportova – košarka, fudbal, odbojka, rukomet, ritmička gimnastika, ples, borilačke veštine i atletika, a Vesić je pozvao sve roditelje da iskoriste priliku i upišu decu na besplatne škole sporta.

Dokaz da bronza sa OI sija kao zlato

Međutim, ono što je danas posebno izmamilo dečje osmehe i oduševljenje jeste bronzana medalja sa ovogodišnjih Olimpijskih igara u Tokiju, a koju su svi poželili da samo za trenutak dodirnu, a ko zna, možda će upravo neko od njih jednog dana osvojiti neku novu medalju za našu zemlju.

Vaterpolista Stefan Mitrović rekao je da mu je izuzetno drago da bude deo ovako dobre akcije.

Pohvalio je akciju podele tableta beogradskim osnovcima jer, kako kaže, treba ići u korak sa modernim dešavanjima i informacionim tehnologijama, ali i ukazao da deca imaju ozbiljan nedostatak fizičke aktivnosti.

– Ove besplatne škole sporta su pravi način da deca pre svega svoje zdravlje neguju i da se razviju, a da li će neko od njih sutra biti šampion ili ne, to nije toliko bitno – kazao je Mitrović.

Profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu i menadžer projekta Dejan Suzović kaže da su prve reakcije dece veoma pozitivne.

– Imam direktan kontakt sa svim realizatorima koji su ustvari studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja. Oni svoje znanje nesebično prenose na decu pokušavajući da od njih izvuku maksimum, odnosno da pre svega kod njih razviju motoričke sposobnosti – zaključio je Suzović.

Informacije o početku učenja, satnici i mestu održavanja časova sportova roditelji mogu dobiti od učitelja koji su zaduženi za realizaciju nastavno-sportskih sadržaja u školi koju pohađa njihovo dete.

Izvor: Blic

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Ove godine manje mesta za upis u srednje škole – MALA MATURA 2024

Za upis u srednje škole ove godine će kvota biti nešto veća, jer je smanjen broj mesta u odnosu na prethodnu školsku godinu

Nijedna ćelija u organizmu ne može pravilno da funkcioniše bez dovoljne količine DHA

Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi od DHA.

Pravila ponašanja za polaganje MALE MATURE – šta đaci nose, čime pišu i kada moraju stići u školu

Za polaganje male mature osmaci se uveliko pripremaju, a ovo su pravila koja moraju poštovati kada dođe vreme za testove

Mala matura na Viberu – kanal za sve informacije

Od sada informacije vezane za malu maturu i upis u srednju školu mogu se pratiti i preko Viber-a

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img