Poklon nije ni bitan, koliko je važna ljubav koja se poklanja. Taj obični sapun prati nešto veličanstveno.

Iz arhive objava vraća se lekcija koju bi trebalo svako od nas da savlada

Vredne životne lekcije mogu se naći svuda oko nas – potrebno je samo da gledamo. Jedna od njih je svakako i ona koja se nalazi u tekstu koji je na svoj Facebook profil podelila Dina Cobo.

Uvek mislimo kako poklon mora biti velik i skupocen jer jedino tad može da vredi nešto. Ali – nije poklon sve što može da stane u ukrasnu kesu i kutiju i na šta se može staviti mašna…

„Siromašni dječak od nekih dvanaest godina, skromno obučen ušao je u radnju. Malo je razgledao i izabrao jedan običan sapun, te zamolio vlasnika da mu ga upakuje.
– To je za moju mamu – rekao je ponosno.

Vlasnika prodavnice je dirnula dječakova jednostavnost u izboru poklona, te je poželio pomoći. Pomislio je kako može taj obični sapun umotati da izgleda malo značajnije. Neodlučno je razgledao po radnji, pogledavao čas u police, čas u dječaka. Nikako nije bio siguran treba li ili ne od običnog sapuna napraviti nešto spektakularno.

Srce je govorilo da, a razum ne.

Dječak je primijetio njegovu neodlučnost, pa je posegnuo u džep i novčiće stavio na pult.

Ali, trgovac se i dalje mislio. Zaključio je da bi dječak mogao kupiti nešto mnogo bolje za svoju majku. Sjetio se svoje majke. Bio je siromašan u djetinjstvu i nije imao priliku iznenaditi je poklonom. Kada je dobio prvi posao, njegova majka je već preminula.

Ovaj dječak je probudio davno pohranjene emocije. Sukobili su se čovjekovo suosjećanje i dječakovo nepovjerenje.

Dječak je nestrpljivo upitao:

– Gospodine, nešto nije u redu?
– Ne – odgovorio je vlasnik prodavnice.
– Samo, sjetio sam se svoje majke. Umrla je kad sam bio vrlo mlad. Uvijek sam želio pokloniti joj nešto, ali nikad ništa nisam uspio kupiti.

Dječak ga upita:

– Čak ni sapun?

Čovjek je ućutao. Umotao je običan sapun u najbolji papir koji je imao u radnji, stavio lijepu šarenu vrpcu oko njega i bez riječi se oprostio od kupca.
Ostavši sam, počeo je razmišljati kako to da nikad nije dao svojoj majci nešto malo, nešto jednostavno. Uvijek je mislio da poklon mora biti velik i značajan.

Ovo je bila sjajna lekcija. Taj obični sapun prati nešto veličanstveno.

Poklon nije ni bitan, koliko je važna ljubav koja se poklanja.“

Izvor: (iz arhiva) Facebook/Dina Cobo
Foto Hajrija Cobo

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Pogled kroz ključaonicu braka: Uvek je “onaj drugi” više kriv

“Kada bi on samo manje radio, kada bi ona samo manje komentarisala, kada bi njena mama ređe dolazila, sve bi bilo, da ne kažem - banja”. U realnosti, i kada zagrebemo dublje, postoji mnogo toga što nije tako jednostavno, evidentno i podrazumeva odgovornost i analizu ponašanja oba supružnika. - Piše Ana Jokić, psihoterapeut

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img