Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Mala matura 2024 biće pomerena. Testovi su zakazani za 17, 18. i 19. jun, ali će zbog verskih praznika ipak biti pomereni – za dan unapred.

Tako će prvi test – iz srpskog (maternjeg) jezika biti održan, umesto u ponedeljak, 17. juna – dan kasnije, odnosno 18. juna. Test iz matematike će se raditi 19. juna dok će 20. juna biti održan test iz izbornog predmeta.

Važni datumi – MALA MATURA 2024

Razlog pomeranja male mature je verski praznik – Kurbanski bajram. Pravilnikom o kalendaru obrazovno-vaspitnog rada osnovne škole za školsku 2023/2024. godinu propisano je, između ostalog, da učenici i zaposleni u školi, pripadnici islamske zajednice, imaju pravo da ne pohađaju nastavu, odnosno ne rade u dane verskih praznika – 10. aprila, na prvi dan Ramazanskog bajrama i 16. juna 2024. godine – na prvi dan Kurbanskog bajrama.

Vlada Republike Srbije donela je dana 16. juna odluku da ponedeljak, 17. jun, kao drugi dan Kurbanskog bajrama bude neradni dan za sve pripadnike islamske zajednice, te se s toga ne može održati i testiranje u okviru male mature.

Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja polaže se pod istim uslovima za sve učenike osmog razreda na teritoriji Republike Srbije“ – stoji u dopisu direktorima osnovnih škola, rukovodiocima školske uprave i predsednika okružne komisije kojim su škole zvanično obaveštene o pomeranju male mature.

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img