Sedmominutni spas za stas

12 vežbi treba koje praktikovati kod kuće, kako bi se dobio efekat koji se inače postiže podužim trčanjem i odlaskom u teretanu.

vezbe od 7 minutaU jednom članku majsko/junskog izdanja časopisa „Zdravlje i fitnes“, koji izdaje američki Univerzitet za sportsku medicinu, detaljno je objašnjeno kojih 12 vežbi treba praktikovati kod kuće, kako bi se dobio efekat koji se inače postiže podužim trčanjem i odlaskom u teretanu. I sve to zasnovano na nauci!

Piše: Ema Tatić

Svi znamo da su vežbe, ali i bilo kakva fizička aktivnost blagotvorni za naše zdravlje. A period kada se vreme prolepša bude pravi podsetnik i na estetske koristi vežbanja. Kako se sve razvija i usavršava, pa i fizička kultura, stručnjaci su shvatili da i vežbanju treba da se pristupi, pored praktične, koju svi znamo, i sa naučne strane. Na taj način se, između ostalog, precizno uočava sprega kombinacije pokreta, vremena odmaranja mišića i intenziteta opterećenja, kao i učinak koji sve te komponente imaju na telo.

Telo, stolica i zid su dovoljni

Najnovija istraživanja obavljaju se od strane savremenih ljudi, koji su i te kako svesni vremenskog ograničenja prosečnog čoveka, kao i činjenice da nam svakodnevno nedostaje još makar 24 časa kako bismo postigli i ostvarili sve ono što bi trebalo ili što bismo želeli. I još 24 za ono utopijsko „vreme za nas“. S obzirom na to, došli su do zaključka da je najbolje tragati za kratkim, ali efikasnim treningom koji će svako moći da ispoštuje. Tako su naučnici iz Orlanda osmislili metod vežbanja za koji vam je potrebno samo ono što se pretpostavlja da svi imamo – težina sopstvenog tela, stolica i zid, i naravno snaga volje. Bez volje ne možemo da ispratimo ni laganu petominutnu šetnju, zar ne?

7 minuta  kao dva sata

Naime, u jednom članku majsko/junskog izdanja časopisa „Zdravlje i fitnes“, koji izdaje američki Univerzitet za sportsku medicinu, detaljno je objašnjeno kojih 12 vežbi treba praktikovati kod kuće, kako bi se dobio efekat koji se inače postiže podužim trčanjem i odlaskom u teretanu. I sve to zasnovano na nauci!

„Imamo prilično pouzdane dokaze koji potvrđuju da ovakav, kratak trening ‘pojačanog napora’ obezbeđuje sve benefite koji se postižu treningom produženog trajanja“, rekao je Kris Džordan, upravnik katedre za Fiziologiju vežbanja Instituta za ljudske performanse u Orlandu.

Naučni radovi stručnjaka iz Hamiltona, kao i iz mnogih drugih gradova, ukazuju na to da čak i par minuta treninga tokom kog se koristi skoro maksimalan kapacitet osobe proizvodi molekularne promene unutar mišića koje mogu da se uporede sa onim nastalim nakon nekoliko sati vožnje bicikla ili trčanja.

Da mišići „udahnu“

Ipak, ovakav vid treninga zahteva smenjivanje intervala intenzivne aktivnosti i kratkih perioda odmora. Program vežbi koji je izložio g. Džordan predviđa odmor od 10 sekundi. Takođe, treba naizmenično raditi vežbe koje aktiviraju velike mišiće gornjeg dela tela i one koje aktiviraju mišiće donjeg dela. Tokom pauze, mišići koji nisu bili aktivirani prethodnom serijom, imaju priliku da se pripreme i „duboko udahnu“, te je važno pratiti redosled vežbi.

Džordan takođe ističe da vežbe treba raditi brzo, po 30 sekundi svaku, s tim da na skali od 1 do 10, intenzitet, odnosno nivo nelagodnosti koju čovek oseća, treba da bude 8. Ukratko, tih sedam minuta treba da budu prilično neprijatni. Dobra stvar je to što ste nakon sedam minuta – završili!

Zato, drage mame i tate, više nema opravdanja kako se nema vremena ili prostora – pravo je vreme da učinite nešto korisno za svoje zdravlje, ali i izgled, zašto da ne? Svakako ćete se bolje osećati, količina stresa koji se nagomila u toku dana će se smanjiti, a vi ćete biti raspoloženiji, zadovoljniji i fit. I sasvim sigurno ćete bolje moći da ispratite zahteve najaktivnijih osoba u vašem okruženju – vaših divnih neumornih mališana!

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Tamo gde je odbrana svog mišljenja važnija od razumevanja, nema konverzacije, samo nadmudrivanja.

Način na koji pričamo sa drugima pokazuje zapravo mnogo više o nama i našim stavovima, našem karaktoru, ličnosti i mišljenju...

Dehidratacija kod dece može biti opasna – evo kako prepoznati prve znake

Dehidratacija kod dece javlja se češće nego kod odraslih zbog njihovog mnogo aktivnijeg dnevnog ritma

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img