Seoska učiteljica iz Mionice među 50 najboljih u svetu

Željana Radojičić-Lukić bila je v.d. pomoćnika ministra prosvete dok je na čelu tog ministarstva bio Srđan Verbić, a dobitnica je i Svetosavske nagrade i Najboljih edukatora Srbije

Nastavnica Osnovne škole “Milan Rakić“ iz Mionice Željana Radojičić-Lukić našla se među finalistima “Global tičer“ nagrade za 2018. godinu. Kako se navodi, reč je o jednoj od najvećih nastavničkih nagrada u svetu.

U biografiji Željane Radojčić-Lukić objavljenoj na sajtu “Global tičer“ nagrade ističe se da je ona bivša izbeglica i da predaje u ruralnoj sredini u kojoj je i sama u školi.

Kako navode, prvo je organizovala projekat sređivanja jedne stare i neopremljene učionice koju je “pretvorila u učionicu iz snova“, da bi nakon toga 2011. pokrenula projekat “Čarobno selo“, prenosi b92.

“To je motivisalo roditelje da se ne presele u velike gradove, već da sa svojom decom ostanu u ruralnoj sredini i shvate da kreativne akcije mogu da poboljšaju kvalitet života i obrazovanja“, navodi se na sajtu “Global tičer“ nagrade.

U projektu “Čarobno selo“ učenici i nastavnici su zajedničkim snagama radili na razvijanju znanja i veština kroz integrativni pristup.

Deca su pod otvorenim nebom učila u kreativnim radionicama, a profesori su bili obučeni kao vile iz slovenske mitologije. Takođe, deca su učila o obnovljivim izvorima energije, astronomiji, meteorologiji, pravili su bašte u kojima su sadili povrće…

“Okruženje iz bajke motivisalo je decu da lakše upiju znanje“, navode iz “Global tičera“, ističući da je tokom šest godina kroz projekat “Čarobno selo“ prošlo više od 15.000 dece, 2.000 nastavnika i više od stotinu studenata.

Željana Radojičić-Lukić u saopštenju za medije nakon proglašenja „50 najboljih nastavnika sveta“ navodi da “uspeh ne pada sa neba i da se za njega svako od nas mora boriti svojim radom”.

“U toj rečenici jeste izrečena i suština, jer je iza mene su i neki teški periodi, u kojem sam čak na tren, moram priznati, imala utisak da gubim tlo pod nogama. E, baš tada je bio odlučujući trenutak za dodavanje gasa i trenutak za još ozbiljniji i veći rad na sebi i apsolutnu posvećenost mojim đacima. Ponosna sam što sam imala snage da sve te prepreke na koje sam nailazila u svojoj karijeri, a bilo ih je puno, pretvorim u prilike i da ih na kraju krunišem ovim uspehom“, navodi Lukićeva.

Ona ističe da je reč o najvećoj nastavničkoj nagradi na svetu koja je u rangu Nobelove nagrade.

Kako kaže, sve možemo da izgubimo u jednom trenutku osim znanja i obrazovanja.

“Zato bi moja poruka bila svim nastavnicima sveta da veruju u sebe, da ne posustanu u kriznim situacijama i da svaku prepreku, koja im se ispreči na putu, bilo da se radi o ratnim dešavanjima, gubitku posla ili nepravdi bilo koje vrste, svojim radom i verom pretvore u priliku za uspeh. A uspesi, uspesi prijaju i zato težite da postignete onaj uspeh koji će vas lično učiniti zadovoljnim, bez obzira na veličinu to uspeha“, ističe Željana Radojičić-Lukić, na kraju saopštenja potpisana samo kao “seoska učiteljica”.

“Global tičer“ nagradu u iznosu od milion dolara dodeljuje Varki fondacija “izuzetnim profesorima koji su dali veliki doprinos profesiji“, a dobitnica iz 2017. je Megi Mekdonel iz Kanade.

Inače, Željana Radojičić-Lukića bila je v.d. pomoćnika ministra prosvete dok je na čelu tog ministarstva bio Srđan Verbić, a dobitnica je i Svetosavske nagrade i Najboljih edukatora Srbije.

Izvor: Nedeljnik

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img