U Srbiji čak 200.000 parova ne može da ima decu

Čak 200.000 parova u Srbiji ne može da dobije decu, a polovina bi taj problem mogla da reši vantelesnom oplodnjom, pokazuju zvanične procene zdravstvenih ustanova!

Ova metoda začeća, prema rečima stručnjaka, uspešna je u 50 odsto slučajeva, što znači da bi na taj način Srbija bila bogatija za 100.000 beba.

Šta utiče na neplodnost

– prerano stupanje u seksualne odnose

– odnosi bez zaštite

– polne bolesti

– abortusi

– odlaganje roditeljstva posle 35. godine

– odumiranje spermatozoida

– nezdrav način života

Osnovni razlog ovolikog steriliteta su polne bolesti, česti abortusi i odlučivanje za roditeljstvo posle 35. godine.

Prema statistici, neplodnost je podjednako zastupljena i kod muškaraca i kod žena, a u manjem broju slučajeva oba partnera ne mogu da se ostvare kao roditelji.

Zbog alarmantne situacije, Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije uveli su i treći besplatan pokušaj vantelesne oplodnje po paru, umesto dosadašnja dva.

Starosna granica za podvrgavanje ovom zahvatu pomerena je na 42 godine, a nedavno je usvojen i novi zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji.

Ginekolog Rastko Maglić rekao je za Informer da bi svaki drugi od 200.000 parova koji imaju problem sa sterilitetom mogao da pronađe spas u vantelesnoj oplodnji.

– Ova metoda je veoma složen proces i, nažalost, ne uspe kod svih parova. Prema dosadašnjim podacima, uspešnost je blizu 50 odsto slučajeva. To bi po trenutnoj statistici značilo da bismo vantelesnom oplodnjom dobili oko 100.000 novorođenih beba više i time umnogome promenili sadašnju demografsku sliku u Srbiji – smatra dr Maglić.

Prema njegovim rečima, mnogo je faktora zbog čega se muškarci i žene suočavaju sa sterilitetom.

U GAK „Višegradska“ najveći procenat uspešnosti oplodnje

Direktor GAK „Višegradska“ prof. dr Aleksandar Stefanović ističe da će moderna oprema i domaći centri za vantelesnu oplodnju dodatno pomoći velikom broju parova i skratiti čekanje na ove postupke. Osim toga predstavljaju i ogroman značaj u borbi protiv „bele kuge“ u Srbiji.

– Tokom 2016. godine samo u mojoj ustanovi urađeno je 740 ovih procedura, i to znatno više nego prošle godine. Ovde su bile uključene i procedure inseminacije i zamrzavanja jajnih ćelija, spermatozoida i embriona. Pomoću naše nove i savremene opreme koju smo zajedno sa Ministarstvom zdravlja nedavno nabavili procenat trudnoća vantelesne oplodnje bio je preko 41 odsto, što je najbolje u Srbiji – otkriva dr Stefanović.

– Jedan od ključnih razloga jeste rano stupanje u polne odnose bez zaštite. Tu se dobijaju prve polno prenosive bolesti. Pre svega, tu mislim na polip i HPV virus. Od svake devojke zavisi hoće li to biti uočeno u startu i izlečeno ili će doći do toga da će se kod nje razviti karcinom na grliću, zbog čega ostaje bez materice. Osim toga, veliki broj neželjenih trudnoća završavaju se abortusom, koji u visokom procentu dovodi do steriliteta kod mladih žena. Ali i odlaganje materinstva posle 35. godine i neredovne kontrole kod ginekologa takođe utiču na neplodnost – rekao je Maglić.

Direktorka GAK „Narodni front“ dr Snežana Rakić smatra da je sterilitet veoma ozbiljan problem našeg društva i da svake godine sve više parova ima ovaj problem.

– Ukoliko partneri duže od dve godine imaju nezaštićene odnose po nekoliko puta nedeljno i ne mogu da dobiju dete, to je jasan znak da postoji problem. Praksa pokazuje da je neplodnost jednaka među oba pola, a retko se desi da oba roditelja ne mogu da imaju potomstvo. Tada se podvrgavaju potrebnim analizama i lekarskim ispitivanjima. Kada se uspostavi uzrok, Fond za zdravstveno osiguranje ih šalje u neki od centara u Srbiji – objašnjava dr Rakić i dodaje:

– Mogu da se pohvalim da se samo u našem centru za vantelesnu oplodnju kroz deset godina rada rodilo 1.000 beba. Svakako, ovaj način roditeljstva ne sme postati prioritet parovima u Srbiji, ali i te kako može pomoći onima koji zaista imaju problem i učiniti da se u našoj zemlji povećava broj beba – kaže ona.

Izvor: Informer.rs

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img