Uvid u dečji vid: Sve što treba da znate o očima svog deteta

O najčešćim pitanjima i nedoumicama koje roditelji imaju u vezi sa dečjim vidom razgovarali smo sa specijalistom dečje oftamologije i strabologije, Dr. Mirjanom Ristić.

Može li dugotrajno nošenje naočara da oči učini „zavisnim“ od njih, da ih ulenji?

Pravilno ordiniranje (doziranje) dioptrijske veličine ima za cilj postizanje što boljih, tj. maksimalnih ciljeva lečenja. „Zavisnost“ od naočara proizilazi od njihove neophodnosti. U suprotnom ih ne treba ordinirati.

Može li se vid popraviti vežbama očiju?

Neki očni problemi se mogu popravljati specijalnim vežbama koje ordinira strabolog, bez nošenja naočara u datom momentu, ukoliko oko nije opterećeno refraktivnom anomalijom.

Da li strabizam prolazi sam od sebe u toku odrastanja?

Neki oblici strabizma se sa godinama mogu znatno poboljšati, uz adekvatan tretman, ali se isto tako neke druge vrste mogu sprečiti u svojoj progresiji. Bilo kakvu sumnju na strabizam ne treba ostaviti nekontrolisanom, baš zbog činjenice da se često može vrlo uspešno rešiti – neretko je neophodno hirurški intervenisati da bi lečenje bilo što potpunije.

Da li čitanje sitnog teksta, gledanje tv-a i igranje igrica može pogoršati dečiji vid?

Čitanje sitnog teksta, igranje što minijaturnijim detaljima, kao i dozirano gledanje detalja na ekranu strabolog često koristi kao pomoćne metode pri lečenju slabovidosti, jer iste imaju za cilj da pospeše, odnosno stimulišu razvoj vida na slabovidom oku. Međutim, ne treba preterivati ni u čemu, pogotovo ne u video-igricama, crtanim filmovima i sl.

Ako dete voli da se igra ukrštajući pogled, postoji li opasnost da mu tako „ostane“, kako se često kaže?

Deca se često zabavljaju „ukršanjem pogleda“ – skretanjem okica ka nosu. Od te igre ne preti opasnost da oči ostanu u tom položaju. U nekim slučajevima se i ovakav metod koristi za vežbanje tzv. slabe konvergencije.

Da li samo deca sa krupnim očima mogu biti kratkovida?

Postoje dva osnovna tipa kratkovidosti – prelomna i osovinska. Kod ove druge, kratkovidost se javlja zbog veće očne jabučice. Međutim, prelomna ima druge uzroke nastanka. Često se obe vrste prepliću i mogu uključivati i astigmatsku, tj. cilindričnu komponentu. Znači, veličina oka ne mora da uslovljava dioptrijski status.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Biljana Vasić: Zvono za razlaz je pisnulo i sve što je bilo, polako se zaboravlja

I tako do nove oluje, do novih nezananja, do sledećeg zaprepašćenja nad stvarnošću koju živimo, do narednog nagoveštaja da je balon pred pucanjem. A oluje su ćudljive. Nikada se ne zna koja će biti naša...

Danas se obeležava SVETSKI DAN MUZIKE

Svakog 21. juna širom sveta obeležava se svetski dan muzike - umetnosti u kojoj uživamo na razne načine

Crveni meteo-alarm za naredne dane – pročitajte šta to znači

Samo što je stiglo leto - temperature već tropske zbog čega stručnjaci najavljuju da će na snazi biti crveni-meteo alarm

Objavljena rešenja za TEST IZ IZBORNOG PREDMETA – mala matura 2024

Poslednji test koji su mali maturanti polagali bio je iz predmeta koji su sami odabrali

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img