„Vaspitanje u funkciji dobrobiti i celovitog razvoja dece“ – vodič Ministarstva prosvete, namenjen zaposlenima u prosveti

Vodič za zaposlene u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja objavljen je od strane CIP-Centra za interaktivnu pedagogiju i Ministarstva prosvete Republike Srbije

‘Vaspitanje dece je važna i uvek aktuelna tema jer ima dugoročni uticaj na decu i njihove porodice, kao i zajednicu u kojoj žive i društvo u celini. Nastavnici i drugi zaposleni u školama imaju veliku odgovornost jer utiču ne samo na obrazovanje već i na vaspitanje mnogobrojne dece, prenoseći im društvene vrednosti i podržavajući njihov celokupan razvoj. Pored uspostavljanja klime koja podržava učenje, potrebna je otvorenost zaposlenih da razumeju razvojne, porodične i druge izazove sa kojima se deca suočavaju i pruže im odgovarajuću podršku’ – navodi se u Vodiču.

Vodič je sastavljen sa ciljem da pojasni vaspitnu funkciju ustanove obrazovanja i vaspitanja i njen značaj za razvoj deteta, ustanovu i društvo, da doprinese jačanju vaspitne uloge ustanove obrazovanja i vaspitanja, da podseti na značaj uloge zaposlenih u ustanovama obrazovanja i vaspitanja koji vaspitavanjem generacija dece doprinose razvoju društvna i osnaži ih za tu ulogu.

Kome je vodič namenjen?

Kako Vodič nudi ideje za preispitivanje dosadašnje prakse i unapređivanje vaspitne uloge pojedinaca i ustanove u celini, namenjen je svima koji su u neposrednom kontaktnu sa decom i roditeljima – nastavnicima (razredne i predmetne nastave), direktorima, stručnim saradnicima (psiholozima, pedagozima, bibliotekarima), socijalnim radnicima, defektolozima, logopedima…

Vodič se može koristiti za individualno učenje i za zajedničko učenje zaposlenih, kao i za razmenu iskustava. Promišljanje unapređivanja prakse odnosi se na interakciju sa decom u nastavnim, vannastavnim i slobodnim aktivnostima i svakodnevnoj komunikaciji, kao i na rad sa roditeljima i njihovo povezivanje i uzajamno osnaživanje.

Vodič je dostupan u elektronskom formatu na linku

Promotivni video koji predstavlja Vodič dostupan je na linku

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img