Zašto dete boli uvo, da li dete čuje i kako rešiti problem!?

Bol u uvu ili otalgija je najčešći problem sa kojim se susreću deca.

Piše: dr Nemanja Pejaković, specijalista otorinolaringolog

Anatomija uva nam govori da je uvo podeljeno u tri dela: spoljašnje uvo (ušna skoljka i zvukovod), srednje uvo (bubna opna i slušne koščice) i unutrašnje uvo u kom su smešteni kohlea i centar za ravnotežu. Bubna opna deli spoljašnje od srednjeg uva. Eustahijeva tuba je cev koja koja povezuje zadnji deo ždrela, prostor iza nosnih šupljina i srednje uvo te zato uvo smatramo delom gornjeg disajnog puta.

Bol u uvu ili otalgija je najčešći problem sa kojim se susreću deca. To je subjektivni osećaj koji nastaje kada oboljenje zahvata jednu od struktura uva i tada je reč o primarnim otalgijama, ili kao posledica prenosa bola iz nekih anatomski bliskih struktura i tada govorimo o sekundarnim otalgijama. U dečijem uzrastu ove prve su daleko češće. Uzroci primarnih otalgija su upala spoljašnjeg uva, strano telo zvukovoda, „čep“ od ušne masti, upala srednjeg uva i disfunkcija tj. okluzija Eustahijeve tube zbog koje nastaje podpritisak u srednjem uvu. Važno je napomenuti da svaki bol u uvu nije posledica upalnih procesa, i da se uvo ne leči uvek antibioticima.

Razlika između upale spoljašnjeg i srednjeg uva

U osnovi treba praviti razliku između upale spoljašnjeg i srednjeg uva. Infekcije uva su kao i sve druge infekcije u telu praćene nekim od opštih simptoma i to bolom, povišenom telesnom temperaturom, znacima prehlade nekoliko dana pre pojave simptoma vezanih za uvo kao i sekrecijom iz uva. Naglašavam da su osnovne razlike to što kod upale spoljašnjeg uva nema povišene telesne temperature, bol je izraziti simptom, može mala sekrecija da postoji i ne prethodi mu upala gornjih disajnih puteva. Za upalu srednjeg uva je karakteristična obavezna prethodna sekrecija iz nosa i začepljen nos, praćena je najčešće povišenom telesnom temperaturom, bol postoji ali nije dominantan simptom, a sekrecija ako postoji onda je izrazita.

nemanja_pejakovic
dr Nemanja Pejaković

Upalni procesi spoljašnjeg uva praćeni su gubitkom sluha i to sve značajnije što je zvukovod više zatvoren. Ukoliko imate početnu upalu spoljašnjeg uva gubitak sluha ne postoji jer zvuk i dalje prolazi kroz spoljašnji ušni hodnik. Kada primećujete izražen otok kože zvukovoda, praćen crvenilom uz sekreciju bistre tečnosti onda je lako zaključiti da je i sluh oslabljen. Lečenje se svodi na lokalnu terapiju, najčešće sa manjom gazom koja u sebi sadrži „neki“ lek, jer jedino tako lek nože dopreti do svih delova obolele kože. Antibiotici u ovim slučajevima se retko prepisuju, osim kod uznapredovalih stanja. Prevencija ovakvih stanja podrazumeva izbegavanje korišćenja vaten štapića, ne prati uvo sapunom i brisanje uva suvim čistim tankim tkaninama.

Upali srednjeg uva prethodi upalni proces nos

Kao što je u početku teksta pomenuto, Eustahijeva tuba je cev koja srednje uvo dovodi u blisku vezu sa ždrelom i nosem. Potpuno je ista građa sluznice nosa, Eustahijeve tube i srednjeg uva, praktično to je jedan te isti prostor. Zbog toga upali srednjeg uva prethodi upalni proces nosa, potom dolazi do upale sluznice Eustahijeve tube koja se onda prenosi na srednje uvo. Ovakvo stanje dovodi do otoka sluznice uva, povišenog pritiska u srednjem uvu, i na kraju sekrecije iz tako izmenjene sluznice. Bakterije koje se tu nalaze u ovakvoj sredini se brzo umnožavaju i dolazi do gnojne upale srednjeg uva praćene povišenom telesnom temperaturom, bolom, ponekad i pucanjem bubnem opne te posledičnim izlivanjem gnoja kroz zvukovod. Ovo stanje za posledicu ima uvek oslabljen sluh. Ishodi ovih upala mogu biti potpuno izlečenje bez posledica, delimično izlečenje sa ponavljanjem upale u kratkom roku, zaostajanje (perforacije) rupice na bubnoj opni ili izlečenja akutne upale ali zaostajanja sekreta u srednjem uvu duže od tri meseca kada se javlja novi entitet u oboljenjima uva, posebno čest kod dece, koji se naziva sekretorni otitis. Iz svega navedenog važno je zaključiti da prohodan nos znači i zdravo uvo. Osnovni ciljevi na koje delujemo kod upale srednjeg uva su suzbijanje bola i povišene telesne temperature uspostavljanje dobre prohodnosti nosa i Eustahijeve tube i uništavanje bakterija.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Obavezna putna apoteka – šta mora da sadrži i bez čega se ne kreće na put

Veoma važan deo prtljaga za putovanje svakako je i putna apoteka koju mora imati svaka porodica

Aleksandar Baucal: Učenje ključnih znanja u školi i potrebnih vešina mora biti izbalansirano

Aleksandar Baucal, psiholog sa doktoratom na temu "Struktura implicitnog znanja roditelja o osobinama sopstvene dece" i predavač iz oblasti razvojne psihologije i psihologije obrazovanja dao je svoje mišljenje na temu - veštine koje bi deca trebalo da razviju tokom svog obrazovanja.

Dr Rajović: Besno i razmaženo dete možete dovesti u red samo na jedan način

Dr Ranko Rajović je lekar, neuroendokrinolog, osnivač je Nikola Tesla centra, odseka za mlade talente, postavio je temelje NTC sistema kreativnog učenja.

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Da li će onaj ko nasrne na prosvetare ići u zatvor

Najavljene izmene Krivičnog zakonika podelile stručnu javnost na one koji smatraju da će prosvetni radnici biti zaštićeniji i druge koji su mišljenja da je reč o krivičnopravnom populizmu

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img