12 caka za đaka prvaka

Samostalnost i nezavisnost su ključne osobine uspešnog i srećnog školarca. Mi vam nudimo 12 praktičnih saveta kako da mu pomognete da se bolje snađe.

Pripremate svoga prvačića za polazak u školu, ali niste baš sigurni da je spreman za ovu veliku promenu? Samostalnost i nezavisnost su ključne osobine uspešnog i srećnog školarca. Mi vam nudimo 12 praktičnih saveta kako da mu pomognete da se bolje snađe.

1) Oblačenje i svlačenje

Krajnje je vreme da vezivanje pertli prestane da bude vaša briga. Fina motorika koju dete razvija dok se hvata u koštac sa pertlama biće mu preko potrebna kada u septembru uzme olovku u ruke. Naravno, uvek možete ići linijom manjeg otpora i kupiti mu patike sa „čičak“ trakom ili, pak, one bez pertli. Ako su problem dugmići, praktično rešenje su pantalone ili suknje sa gumenim lastišem.

2) Odlazak u toalet

Najbitnija je rutina – brisanje, puštanje vode, pranje ruku. Ne zaboravite da pohvalite dete kada sve obavi ovim redosledom. Naučite ga da na vreme misli o svojim fiziološkim potrebama, kako u školi ne bi prekidalo čas zbog toga što je trpelo do poslednjeg trenutka.

3) Umivanje i pranje ruku

Rutina je i u ovom slučaju najvažnija – svi smo mi robovi navika, i ako se ruke uvek peru u istim prilikama, dete će se setiti da to uradi i kada niste pored njega. Ispričajte mu kratku priču o tome šta se dešava kada se umivamo i peremo ruke – o bakterijama koje mogu izazvati razne bolesti i sapunu i vodi koji ih spiraju sa naših ruku i lica. Na ovaj će način lakše zapamtiti zbog čega je važno da to radi.

4) Upotreba pribora za jelo

Mnoga deca imaju problem sa savladavanjem upotrebe escajga, tako da je naš savet da što više vežbate sa njima. Ovo je još jedna aktivnost koja poboljšava finu motoriku, bez koje nema ni uspešne grafomotorike (pokreti koji se izvode prilikom pisanja) u školskoj klupi. Redovno jedite zajedno, kao porodica, kako bi vaše dete samo uočilo način na koji treba da koristi pribor za jelo.

5) Pospremanje

Naučite dete da je pospremanje neodvojivi deo igre ili neke druge aktivnosti. Kada mu date Lego kocke, na primer, kažite: „Sada ćemo slagati kockice, a posle ćemo da ih pokupimo i vratimo na mesto“. Uvek unapred pripremite dete za manje prijatne aktivnosti i ono će ih vremenom prihvatiti kao deo „paketa“. Budite dosledni i nemojte ići za detetom i pospremati zato što vam je u datom trenutku tako lakše nego da se ubeđujete.

6) Korišćenje maramice

Naučite dete da maramicom prekrije nos, to je nešto što većina dece lako savlada. Onda – duni, obriši nos i maramicu baci u kantu. Održite mu i kratak kurs lepog ponašanja kada je izduvavanje nosa u pitanju – da treba da se trudi da to čini što diskretnije, bez dramatičnih zvučnih efekata i pokazivanja sadržaja maramice drugima. Kažite mu i šta da radi sa punom maramicom kada ne može da je baci istog trenutka, na primer, u toku časa.

7) Deljenje sa drugima

Razgovarajte s detetom o deljenju i reciprocitetu (uzvraćanju). Praktično mu objasnite značaj toga, i istaknite dobre strane deljenja sa drugom decom na primeru školskog pribora, užine, sportskih rekvizita.

8) Poštovanje starijih

Objasnite detetu zašto odraslim osobama treba da se obraća drugačije nego vršnjacima. Precizirajte kako treba, a kako ne sme da se obraća učiteljici, bibliotekarki, školskom obezbeđenju, „tetkici“. Ne podrivajte olako pred detetom autoritet škole, jer time u očima deteta omalovažavate i ono čemu ga u školi uče.

9) Veština slušanja

Pokušajte da ga naučite veštinama govorenja i slušanja kroz igru. Naglasite kada slušate, a kada govorite, da biste istakli redosled koji treba da upamti. Vežbajte dok dete ne bude sposobno da strpljivo, bez upadica sluša kako mu pričate ili čitate priču od nekoliko strana. Naučite ga da svoja pitanja u vezi sa ispričanom pričom postavi onda kada na njega dođe red da govori.

10) Druženje

Kako bi se lakše uklopilo u novu sredinu, pokušajte da preko leta dete upoznate sa budućim školskim drugarima. Najbolji način za to je da ga redovno odvodite na igralište koje je u blizini škole, gde se sigurno igra bar nekoliko njegovih budućih drugara iz klupe.

11) Pijenje vode sa česme

Najpraktičnije i najzdravije je da dete u školi pije vodu direktno sa slavine, ali tako da usnama ne dodiruje lulu baterije, i ne koristi (verovatno prljave) dlanove. Flašice sa vodom samo dodatno opterećuju i ranac, i kućni budžet, a vrlo lako postaju leglo bakterija, jer se svakim gutljajem deo sadržaja iz usta meša sa vodom u flašici. Letnji raspust je dobra prilika da dete na javnim mestima (u parku, na plaži, itd.) vežba pijenje vode sa česme.

12) Rešavanje sukoba

Razgovarajte sa detetom o tome kako da se postavi u konfliktnim situacijama. Objasnite mu kroz primere kako da reaguje kada ga drugo dete udari, uvredi, začikava ili ignoriše. Naučite ga da se suprotstavi i zaštiti, kako ne bi postalo meta nasilnika. Razjasnite detetu u kojim situacijama treba da proba samo da reši problem, a kada treba da potraži pomoć odraslih.

Priredile: Ana Velimirović i Jovana Papan

Pročitajte još i: Pet stvari zbog kojih ću biti drugačija mama ove školske godine

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img