U starosti nećemo žaliti ne zbog malo putovanja ili loše vaspitane dece, već što smo trpeli da nas drugi iskorišćavaju

Razgovarala sam sa mnogim veoma starim ljudima koji su bili sasvim zdravi. Pre svega, kajali su se - što su se dozvoljavali da budu bezobrazno iskorišćavani!

U životu svake osobe dođe vreme kada se sumiraju utisci i kad se iz grešaka izvlače pouke i mudrost. Obično se to događa u starosti. Tada, gledajući unazad na celokupan život, shvatamo se koliko je toga pogrešno urađeno, koliko je vremena bilo uludo potrošeno, vremena koje se ne može vratiti.

Psiholog Ana Kirjanova primetila je jednu zajedničku karakteristiku priča starijih ljudi. I upravo bi na njihove zaključke mlađa generacija trebalo da obrati pažnju:

Za čime ćemo žaliti u starosti?

Pre svega, nećemo žaliti što smo malo putovali.

Nećemo žaliti što smo malo posvetili pažnje našem duhovnom razvoju. I nećemo žaliti što smo loše odgajili svoju decu.

I nećemo se kajati što se nismo posvetili umetnosti. Iako, možda će nam zbog toga biti krivo, naravno – neki psiholozi pišu o tome. Oni koji su još daleko od starosti.

Razgovarala sam sa mnogim veoma starim ljudima koji su bili sasvim zdravi. Pre svega, kajali su se – što su se dozvoljavali da budu bezobrazno iskorišćavani!

Što su podnosili uvrede, nezaslužene i podle. „Zašto nisam mogla da odgovorim kad me je šef naterao da radim za troje ljudi?“ rekla je jedna gospođa.

A druga se setila rođaka koji su joj došli u posetu u sobu gde se stiskala sa dvoje dece i suprugom. I ostali su kao gosti nedeljama. A ona je čistila, prala, kuvala i tretirala ih kako treba – iako nigde ne piše da je imala obavezu.

Neke žene sue podnosile okrutnost muževa alkoholičara.

Neki – drske zahteve potpunih stranaca. Ne zbog kukavičluka ili treme – već jednostavno da ne bi uvredili ili zakinuli bilo koga. Da bi ostali u očima potražioca ljubazna osoba. To je ono zbog čega se svi kaju. I naglas razmišljaju kako bi sada, sa ovom pameću i godinama, jednostavno i smireno odbili.

Jedna žena se setila kako su dobijali toplu vodu jednom nedeljno i tog dana, sva rodbina se okupljala za pranje veša. Pa su se svi, naravno, kupali. A ona nije imala vremena da opere i okupa svoju decu! I sa devedeset godina, sećala se toga sa gorčinom i nevericom – ne zbog ponašanja rođaka – već zbog toga što nije umela da nađe reči da ih odbije. Strašno ju je to progonilo.

To je ono za čim ćemo definitivno žaliti – za vremenom izgubljenim ni za šta, naporom i žrtvama, dobrovoljnim ropstvom. Nepotrebnom strpljivošću – koju niko nije cenio.

Zato –  ne terajte sebe da podnosite više nego što je potrebno. A onda će ostati snage i vremena za putovanja, decu, unuke, umetnost. I zdravlja će ostati. I neće biti gorčine u duši – samo treba naučiti reći „ne“.

To je to.

Ili jednostavno – ignorisati drske zahteve, posvećujući se umetnosti, putovanjima ili odmoru. Ili – odgajanju dece…

Autor: Anna Kirjanova

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img

Najnovije

13. maj 1980. Bio je utorak – imali smo 18 godina, tek…

Rock & roll je bio svuda oko nas, mirisalo je na novi val i vuklo na ples. Mogao si izgledati kako hoćeš, ići gde hoćeš, raditi šta hoćeš – naravno u spektru ponuđenog. Bili smo mangupčići, ali svetlosnim godinama daleko od ičeg nalik kriminalu.

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img