Ananas – prestižno voće koje je mnogo više od simbola gostoprimstva

Širom sveta se 27. jun obeležava kao Dan ananasa – o čemu možda niste ni razmišljali, sem ako niste jedan od najvećih obožavalaca ovog voća. U svakom slučaju – trebalo bi da to postanete, ako već niste. Zašto je ananas voće prestiža? Kroz istoriju se ananas smatrao voćem prestiža, jer je bio veoma redak i […]

Širom sveta se 27. jun obeležava kao Dan ananasa – o čemu možda niste ni razmišljali, sem ako niste jedan od najvećih obožavalaca ovog voća. U svakom slučaju – trebalo bi da to postanete, ako već niste.

Zašto je ananas voće prestiža?

Kroz istoriju se ananas smatrao voćem prestiža, jer je bio veoma redak i skup, a u kolonijalno doba su ga bogate porodice iznajmljivale na dan kako bi im stajao kao dekoracija na stolu – čime su dokazivali svoje bogatstvo.

Osim toga, njegova vrednost bila je velika jer se uzgajao u dalekim predelima kao što je južna Amerika, gde ga ima i danas, ali je trenutno najveći svetski proizvođač ananasa jugoistočna Azija, posebno Tajland.

Foto: Unsplash/Brooke Lark

Ananas je bogatstvo – vitamina, antioksidanasa, slasti

Prepoznatljiv po slatkom ukusu i specifičnoj aromi, ananas se preporučuje kao izuzetan izvor brojnih vitamina kao što je B1 koji pomaže pri razgradnji ugljenih hidrata i pomaže mršavljenje, vitamin C koji pospešuje rad imunog sistema i održava naš organizam zdravim, kao i mangana koji je neophodan za jačanje kostiju.

Ananas obiluje i beta-karotenom koji može pomoći u smanjenju rizika od respiratornih upala i astme, dok visok nivo antioksidanasa olakšava izbacivanje slobodnih radikala u našem organizmu. Dokazano je i da ananas ima blagotvorne efekte na telesnu težinu, indeks telesne mase (BMI), akumulaciju masti, taloženje masti u jetri i lipida u krvi jer pomaže da se regulišu nivoi hormona koji regulišu glad i gojaznost.

 

Enzim bromelain iz ananasa takođe može pomoći u poboljšanju zdravlja srca, jer može da se bori protiv zgrušavanja krvi čime se sprečava srčani i moždani udar. Ovaj enzim takođe pomaže i onima koji pate od artritisa i bolova u zglobovima jer ima antiinflamatorna i analgetska svojstva, kao i antikancerogene aktivnosti zbog čega je od velike pomoći u ubijanju kancerogenih ćelija.

Ananas sadrži malo kalorija, a ni malo masti – pa je idealan izbor uvek kad vam se jede nešto slatko. Studije su pronašle dokaze da konzumiranje ananasa može pomoći onima koji imaju celijakiju, alergiju na protein gluten koji se nalazi u proizvodima od pšenice, ječma i raži.

Foto: Unsplash/Alex Gruber

Simbol gostoprimstva i mentalnog zdravlja

Ananas se smatra internacionalnim simbolom dobrodošlice zbog čega predstavlja odličan izbor prilikom dekorisanja kuće ili poklanjanja figura ili simbola ovog voća dragim gostima – za šta se veruje da je izuzetna čast.

Zahvaljujući bogatstvu hranljivih materija ananas može biti od značaja u slučaju prevencije depresivnih poremećaja i generalno u poboljšanju mentalnog zdravlja.

Hranljive materije kao što su ugljeni hidrati i antioksidansi koji se nalaze u ananasu mogu pomoći u poboljšanju raspoloženja i borbi protiv depresije i anksioznosti. Dobar je izvor aminokiseline triptofana, za koju studije pokazuju da je telo koristi za proizvodnju dovoljno serotonina, jednog od naših glavnih „hormona sreće“.

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img