Besplatno drže dodatne časove i pripremu za prijemni

Kako su kriterijumi na završnim ispitima sve viši, a nastavni program sve zahtevniji, postala je praksa da učenici gradivo utvrđuju na privatnim časovima. Međutim, štrajk prosvetnih radnika u mnogim školama neminovno znači i zaostatak u školskom gradivu, s kojim se nije lako izboriti ni kada je nastava redovna. Kako je sve više roditelja koji svojoj […]

Kako su kriterijumi na završnim ispitima sve viši, a nastavni program sve zahtevniji, postala je praksa da učenici gradivo utvrđuju na privatnim časovima. Međutim, štrajk prosvetnih radnika u mnogim školama neminovno znači i zaostatak u školskom gradivu, s kojim se nije lako izboriti ni kada je nastava redovna. Kako je sve više roditelja koji svojoj deci ne mogu da priušte privatne dodatne časove ili pripremu za prijemni, jedna mama iz Futoga omogućila je deci Novog Sada i okoline da ove časove dobijaju besplatno.dete_privatno

Violeta Maksović je prošle godine sasvim sama osnovala udruženje „Veseli voz“, a zatim se povezala sa Volonterskim centrom Vojvodine i preko njih stupila u kontakt sa nezaposlenim profesorima i studentima završnih godina, koji od tada besplatno drže časove deci iz raznih predmeta.

„Ja sam kao roditelj videla da ne mogu da izdržim da plaćam privatne časove. To me je mnogo rastužilo i porazilo jer znam da nisam jedina. Blago onim roditeljima koji svojoj deci mogu da priušte šta god im je potrebno. Zato sam se ohrabrila i osnovala udruženje putem koga pomažem deci i roditeljima koji nemaju novca i na veliku radost svih nas moja ideja je uspela“, priča Violeta za 021.

Preko Volonterskog centra Vojvodine prvi put je objavljen oglas za volontere koji bi držali privatne časove bez novčane naknade i ubrzo su prijave krenule da stižu. Vremenom su oformljene stranice na društvenim mrežama, pa se sada volonteri prijavljuju preko njih. Međutim, Violeta Maksović ove humane ljude zove drugačije.

privatni_casovi

„Ja njih ne zovem volonteri, već su svi oni članovi udruženja i moji saborci. Postajemo sve veća i veća porodica, pa tako trenutno imamo i pet profesora koji su nezaposleni, studente sa master studija, ali i one malo mlađe sa treće ili četvrte godine fakulteta. Pokrivamo bukvalno sve predmete“, objašnjava ona.

Kako 021 saznaje, prošle godine se krenulo sa dopunskim časovima za peti i šesti razred, da bi se krajem godine održavala i pripremna nastava za polaganje prijemnog za osmake.

 

Kako se za dobru ideju daleko čuje, ove godine Violeti su se javile i mame sa Novog naselja, koje su želele priču da prošire i na svoj kraj. U tome su uspele, te se od nedavno dopunski časovi i pripremna nastava za osmake održavaju i u mesnim zajednicama „Bistica“ i „Gavrilo Princip“, a đaka ima već više od 200.

Orgnizatori ove akcije ističu da im je drago što se ideja širi, jer ima dosta roditelja koji nemaju dovoljno novca za ovu vrstu dodatne nastave. Kako kažu, jedini problem su im finansije, jer moraju da održavaju table, da kupuju flomastere, fotokopiraju zbirke, ali i refundiraju putne troškove za volontere.

Zainteresovana deca i roditelji mogu se javiti na Fejsbuk stranicu udruženja „Veseli voz“ ili se prijaviti za časove direktno u pomenutim mesnim zajednicama. (Gordana Ćosić – gocacosic@021.rs)

Izvor: 021

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img