Bojana Nešić: „Još malo, pa ćemo kući…“ Šapućem njoj, a govorim sebi

Danas smo morali u sud. Nona je od decembra punoletna, a po nekim zakonima u našoj zemlji da bismo ostvarili produženo roditeljsko pravo to se mora raditi preko suda.

Autor: Bojana Nešić

I tako smo mi tužili nju, ili ona nas (ne znam tačno) pa smo išli na pravo, pravcato suđenje. Danas su pored nas, sudije i zapisničarke, u sudnici bili i lekari kako bi izvršili veštačenje Noninog zdravstvenog stanja.

Ne želim da pišem o procedurama i besmislenosti celog postupka, u to se ne razumem. Želim da pišem o osećanjima, njih sam ovih godina bolje savladala.

Posle izvršenog pregleda doktori diktiraju sledeće reči u zapisnik:
Govori nerazumljivo… Duševna zaostalost… Mentalna retardacija… Odgovara kratko… Ne razume pitanja… Ne može da rasuđuje… Ne može da zaštiti svoje interese i ostvari svoja prava…

Oni diktiraju, ja mazim Nonu i ljubim joj kosu. Hoću da im kažem da dopišu kako je mirisna i mekana. Kako voli život i ljude, toliko da često ljubi ljude na ulici. Da se smeje najglasnije na svetu… Ništa od toga ne govorim. Gutam suze i opet je ljubim u kosu.

Oni dodaju. Bardet Biedl sindrom. Strabizam. Asigmatizam. Hipotonija. Blago gojazna. Polidaktilija. Sindaktilija…. I još sto reči koje ne razumem.

Ja i dalje sedim i ljubim Noni kosu, a povremeno i obraz, najmekaniji na svetu. Šapućem joj na uvo: „Još malo. Još malo, pa ćemo kući…“ Šapućem njoj, a govorim sebi.

Na kraju potpišem gde su mi pokazali, kažem ‘hvala i doviđenja’, uzimam Noninu ruku i za koji minut smo napolju.

I tek tako, poželim da se toliko smanjim da me niko ne vidi. Da me niko ne pita. Da nikome ne objašnjavam da se rana koja je zarasla, opet malo otvorila.

Prihvatanje traje ceo život.
Tačka.

Izvor: Facebook/Bojana Nešić

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img