Devedeset posto očeva u Švedskoj odlazi na porodiljsko odsustvo

Očevi u Švedskoj od države dobijaju između 180 i 480 slobodnih radnih dana i 90 procenata plate, kao i dodatni mesec za uživanje s porodicom. Mislite li da je nešto slično potrebno i tatama u našoj zemlji?   Švedska je, pokazali su statistički podaci, jedno od najpogodnijih mesta na planeti ukoliko ste žena: jaz među […]

Očevi u Švedskoj od države dobijaju između 180 i 480 slobodnih radnih dana i 90 procenata plate, kao i dodatni mesec za uživanje s porodicom. Mislite li da je nešto slično potrebno i tatama u našoj zemlji?

 

Švedska je, pokazali su statistički podaci, jedno od najpogodnijih mesta na planeti ukoliko ste žena: jaz među polovima gotovo i da ne postoji i jednakost je uveliko zavladala. Međutim, najnovije vesti koje nam stižu iz ove skandinavske zemlje ukazuju da su i muškarci prilično zadovoljni životom koji im je država omogućila. Naime, čak 90 procenata očeva odlazi na porodiljsko odsustvo nakon što njihova supruga ili partnerka donese bebu na svet, a poslovnih obaveza su oslobođeni čak sedam nedelja. Žene, prenosi „Ekonomist“ nešto više vremena provode na porodiljskom bolovanju, ali se ova vremenska razlika smanjuje.

Kako to da očevi u Švedskoj dobijaju toliko slobodnog vremena?

Pre četrdesetak godina, ova skandinavska zemlja postala je prva država na svetu koja je uvela odsustvo s posla za muškarce koji su postali tate. To je podrazumevalo isplaćivanje 90 procenata plate tokom 180 dana, a muškarci imaju pravo da svoje slobodne dane rasporede kako sami žele. Međutim, tokom prve godine otkad je ovaj zakon stupio na snagu ovako je postupilo svega 0,5 odsto očeva.

Danas je situacija drugačija: većina Šveđana prihvata ponuđeno odsustvo, a veliki je broj onih koji svojevoljno odlaze na posao jer su dobili previše slobodnih dana! Štaviše, mahom uzimaju svega četvrtinu ponuđenog vremena jer danas mogu da dobiju između 180 i 480 slobodnih radnih dana.

Kao da to sve nije dovoljno, od 1995. godine, u Švedskoj postoji i „mesec za tate“ – zanimljiv običaj da očevi dobijaju jedan dodatni slobodan mesec, koji dodaju ukupnom broju dana odsustva.

Bilo bi lepo da i muškarci u našoj zemlji dobiju makar deo beneficija u kojima uživaju tate iz ove zemlje, zar ne?

Izvro: Yumama

 

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Marija Montesori o izgradnji volje kod deteta

Knjiga “Upijajući um” najdetaljnije predstavlja teoriju vaspitanja Marija Montesori do koje je došla višedecenijskim proučavanjem i radom sa decom.

Obavezna putna apoteka – šta mora da sadrži i bez čega se ne kreće na put

Veoma važan deo prtljaga za putovanje svakako je i putna apoteka koju mora imati svaka porodica

Aleksandar Baucal: Učenje ključnih znanja u školi i potrebnih vešina mora biti izbalansirano

Aleksandar Baucal, psiholog sa doktoratom na temu "Struktura implicitnog znanja roditelja o osobinama sopstvene dece" i predavač iz oblasti razvojne psihologije i psihologije obrazovanja dao je svoje mišljenje na temu - veštine koje bi deca trebalo da razviju tokom svog obrazovanja.

Dr Rajović: Besno i razmaženo dete možete dovesti u red samo na jedan način

Dr Ranko Rajović je lekar, neuroendokrinolog, osnivač je Nikola Tesla centra, odseka za mlade talente, postavio je temelje NTC sistema kreativnog učenja.

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img