Dozvoljavate li svojim ćerkama da kupuju u radnjama sa kozmetikom?

Sprava za uvijanje trepavica, fiksator za šminku, maskara, samo su neki od proizvoda koje se redovno nađu u korpama trećakinja ili četvrtakinja.

Ukoliko prođete kroz prodavnice sa kozmetičkim proizvodima, vrlo je verovatno da ćete u svakom trenutku sresti i grupice devojčica od 9, 10 godina kako razgledaju, isprobavaju testere, a mnoge od njih i kupuju mnogo šta što nije za njihov uzrast.

Interesovanje za kozmetiku i šminku oduvek je postojalo kod devojčica. Ranije generacije sećaju se kako su u tajnosti pred ogledalom stavljale mamin ruž, pa ga odmah potom skidale, ali je u vremenu Tik-Toka, Instagrama, YouTube-a i ostalih društvenih mreža ova pojava uzela maha i u nekom drugačijem obliku. Ovo je definitivno postao fenomen u celom svetu, za kojim ne zaostaju ni mlade generacije u našem gradu.

Prodavačice u kozmetičkim radnjama koje pripadaju velikim trgovinskim lancima potvrđuju nam da je svakodnevna pojava da ih posećuju i kod njih pazare devojčice od drugog razreda osnovne škole i nešto starije. One dolaze obično u grupicama od po nekoliko, ali i u pratnji majki.

Najduže se zadrže kod rafova sa šminkom i neretko nam potroše sve testere. Dešava se da neka od njih potroši i po 3,4 hiljade dinara na kupovinu kozmetike koja, najčešće, nije predviđena za tako mlade godine – kaže nam trgovkinja iz jedne od novosadskih prodavnica.

Posebno su opsednute tzv. „skin care“ kozmetikom, ne razmišljajući o tome da veliki broj tih proizvoda nije pogodan za tako mladu kožu, pa čak može i da im našteti. Prodavačice im, kažu, često skrenu pažnju na to, ali one mnogo ne haju, a neretko se desi da im i majke same to kupuju.

Moja ćerka od nepunih 10 godina došla je jedan dan kući sa maskom za lice, koju joj je kupila drugarica. Ta devojčica je u jednom cugu sebi kupila maske za svaki dan u mesecu. Objasnila sam ćerki da maske nisu za dečiju kožu i da joj to nije potrebno, ali znam da neke njene drugarice kupuju slične kozmetičke proizvode gotovo svakog dana, pa se desi i da potroše ceo džeparac na nešto što ni ne znaju šta je – rekla nam je Novosađanka S.L, koja tvrdi da ćerki kupuje isključivo balzame za usne, ali da ne vode sve majke računa o tome šta im ćerke unose u kuću i koriste na svom licu.

Foto: Freepik

Sprava za uvijanje trepavica, fiksator za šminku, maskara, samo su neki od proizvoda koje se redovno nađu u korpama trećakinja ili četvrtakinja.

Kupuju svašta: sjajeve za usne, olovke za obrve, maske, pudere, kupke, ajlajnere… Mislim da majke treba da im objasne šta je za njih, a šta ne. Jednom je jedna majka kupila ćerki kremu, ja sam prišla da sugerišem da ta krema nije nikako za njenu kožu, ali majka je rekla da joj „neće ništa biti“. Malo kad ima efekta kad im mi kažemo, a devojčice same ne znaju. Pitanje je na šta će im koža ličiti kad budu imale 20 godina – naglašava prodavačica sa kojom smo razgovarali.

Kada se desi pomama za određenim proizvodom, osoblje iz ovih prodavnica već zna da ga je reklamirala neka influenserka. Takav proizvod se, kažu, razgrabi u rekordnom roku, devojčice bukvalno trče iz škole po njega.

Koliko će ženska deca koja tek stasavaju biti podložna trendovima, zavisi najviše od toga da li će imati nekog da joj objasni šta je adekvatno za određeni uzrast i povesti računa da se želja za negom i ulepšavanjem svede na razumnu meru, koja neće naškoditi njihovom zdravlju.

Autor: Svetlana Bogićević (Moj Novi Sad)

Izvor: novisad.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img