Dr Branimir Nestorović: Deca se danas za svaku sitnicu vode lekaru

Sve zajedno, danas su deca mnogo slabijeg zdravstvenog stanja nego recimo moja generacija, kaže dr Branimir Nestorović

Dr Branimir Nestorović je načelnik Odeljenja za alergologiju i pulmologiju Univerzitetske dečje klinike u Beogradu, profesor na Katedri za pedijatriju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i autor brojnih stručnjih i popularnih knjiga. U gostovanju na televiziji „Hram“ dr Nestorović je govorio o tome kako da roditelji očuvaju imunitet svoje dece:

„Situacija u Srbiji je danas takva da se za svaku sitnicu deca vode lekaru, potpuno nepotrebno piju ogromnu količinu raznoraznih lekova, posebno antibiotika. Mi smo zemlja sa ogromnom potrošnjom antibiotika, gotovo osam puta većom nego neke zapadne zemlje. Ušlo je nekako u naviku, roditelji se plaše, nesigurni su. A razlog što se plaše je što ne veruju svojim instinktima kadj e dete u pitanju nego više veruju nekoj literaturi. Vi ćete stalno slušati kada dođe majka sa detetom:“Pročitala sam na Internetu“ ili Pročitala sam u nekoj knjizi“. Ja obično njima kažem – gledajte vaše dete, vi ste mu majka, vi ste ga rodili, devet meseci je bilo u vašoj utrobi, komuniciralo s vama, i vi treba da znate ša ono oseća. Pustite knjige, pustite sve ostalo!

Deca mnogo slabijeg zdravstvenog stanja nego ranije

Drugi faktori su jedna jako loša ishrana i način života. Moderna elektronska sredstva deci koja imaju bujnu maštu potpuno oduzimaju imaginaciju. Igrice, crtani filmovi – to je pasivna zabava, veoma privlačna. Malo je bavljenja sportom, skoro nikakvog kretanja, Sve zajedno, danas su deca mnogo slabijeg zdravstvenog stanja nego recimo moja generacija.

Danas je potpuno jasno da zdravlje najviše zavisi od ishrane, prvenstveno od prirodnih namirnica koje treba uzimati. Sintetski vitamini i preparati ne mogu da nadoknade ono što niste pojeli. Sintetski vitamin C je 14 puta slabiji od prirodnog, plus je njegovo dejstvo pod znakom pitanja. To što će dete popiti dve tablete vitamina – ni izdaleka niste ništa uradili.

Bakterije u crevima kritičan faktor razvoja imuniteta

Ono što je sad potpuno osvojilo nauku je tzv. crevna flora. Mi smo saznali da su naše bakterije u crevima kritičan faktor razvoja imuniteta kod ljudi. Sad je objavljen članak o tome da crevna flora majke utiče na imunitet deteta. Šta to znači za roditelje? Što manje antibiotika! Deca koja često dobijaju antibiotike do dve godine imaju gomilu problema sa zdravljem kasnije, to je sad potpuno jasno. Od gojaznosti, preko alergijskih bolesti… Mi imamo u crevima oko 3 kilograma bakterija i one svašta rade pozitivno u našu korist. Mi treba da ih čuvamo. Kažu da su najveće bogastvo koje steknete u životu vaše crevne bakterije. Čovek ima od 800-1000, a ako je baš srećan čovek i 1200 vrsta tih bakterija. Kad padnete da 200, onda počinju teške bolesti. Mi danas znamo da morate da čuvate te bakterije. I tu sad dolazimo do onog što mene fascinira, a to su te drevne mudrosti naših baba i deda – beli luk koji je najbolji izvor prebiotika na svetu, a oni su hrana za korisne bakterije.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Biljana Vasić: Zvono za razlaz je pisnulo i sve što je bilo, polako se zaboravlja

I tako do nove oluje, do novih nezananja, do sledećeg zaprepašćenja nad stvarnošću koju živimo, do narednog nagoveštaja da je balon pred pucanjem. A oluje su ćudljive. Nikada se ne zna koja će biti naša...

Danas se obeležava SVETSKI DAN MUZIKE

Svakog 21. juna širom sveta obeležava se svetski dan muzike - umetnosti u kojoj uživamo na razne načine

Crveni meteo-alarm za naredne dane – pročitajte šta to znači

Samo što je stiglo leto - temperature već tropske zbog čega stručnjaci najavljuju da će na snazi biti crveni-meteo alarm

Objavljena rešenja za TEST IZ IZBORNOG PREDMETA – mala matura 2024

Poslednji test koji su mali maturanti polagali bio je iz predmeta koji su sami odabrali

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img