Ena Rajić: Pseudočovjek – pesma izgubljenosti modernog čoveka u 21. veku

A najveća postat će bizarnost kad shvatim da vrijeme ne mogu da vratim, da afirmir'o sam kameleona u sebi i da ponovo mogu birat' sve izabr'o ne bi.

Uklopi se, stisni, čučni i zažmiri!

U kolonu da si stao, tiho i umiri se, dijete, još si tabula raza.

Šta ćeš biti kad porasteš?

Mama, bit ću parafraza automata oko sebe. Gledaj – svi su isti, komadičci artefakta što ga društvo bistro smisli.

U školi su me rekli propisno odgojit’, i mene i drugare da nam na pamet ne padne usudit’ se izdvojit’ kad postanemo vel’ki. Samo trebam bit’ redovit, slušat’ i usvojit’ ono što me uče i što pogledam na telki.

Socijalizacijom ću izgradit’ pseudo karakter, moje stvarno ja će nestat’ – nalijepit’ ću mu flaster. Živjet ću za tuđe projicirane snove – za mamine, za tatine, za ujakove. Živjet ću u vaakumu lažnog identiteta, u izbrisanoj razlici sebe i svijeta. Mislit ću da mislim svoje misli, živim svoja uvjerenja, da su moje želje moje, da moji snovi odavna postoje kao stvarnost.

A najveća postat će bizarnost kad shvatim da vrijeme ne mogu da vratim, da afirmir’o sam kameleona u sebi i da ponovo mogu birat’ sve izabr’o ne bi.

Hej, pa ja sam živio u odmani da znam gdje idem, što želim i kakav sam. A sve je bila utaja oso bnog ja u zamjenu za ispunjena neka tuđa očekivanja. Ja sam kao i mnogi samo jedan od onih koji se utopio u masi istih. Tol’ko sam im post’o prepoznatljivo sličan da je pojedinac u meni prest’o bivat’ ličan.

Mene nema, pojeli su me kulturni obrasci – anatema mog života ostati će ostaci jednog neproživljenog postojanja na rešetkama straha da me ne prihvati društvo, da se ne prepadnem mraka usamljenosti.

Pa i po cijenu toga da izgubim sebe.

Na kraju, post’o sam k’o svi – baš takav – jednolično isti. Komadičak artefakta što ga društvo bistri.

Tekst: Ena Rajić

Izvor: YouTube/Ena Rajić

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Pogled kroz ključaonicu braka: Uvek je “onaj drugi” više kriv

“Kada bi on samo manje radio, kada bi ona samo manje komentarisala, kada bi njena mama ređe dolazila, sve bi bilo, da ne kažem - banja”. U realnosti, i kada zagrebemo dublje, postoji mnogo toga što nije tako jednostavno, evidentno i podrazumeva odgovornost i analizu ponašanja oba supružnika. - Piše Ana Jokić, psihoterapeut

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img