Estetsko vaspitanje dece: Kako ih uvesti u svet umetnosti?

Umetnost i upoznavanje sa lepim neophodni su za razvoj svakog deteta jer formiraju njegovu ličnost, pomažu mu da bude ono što jeste i da zauzme i neguje odnos čovečnosti prema svetu. Evo nekoliko saveta kako učiniti da prvi susret s umetnošću bude veseo i... da ne bude poslednji.

Piše: Marija Fedotova

Kada treba početi sa estetskim vaspitanjem? Najzgodnije doba je predškolski uzrast 2,5–4 godine. Mnogi roditelji stavljaju akcenat na razvoj detetovog intelekta, ali je kudikamo važnije da pre škole dete razvija sposobnosti, sklonosti i ukus, umesto da ga punimo raznim znanjima. Razvoj sposobnosti postiže se kroz vajanje, pevanje, igre, tumačenje slika, knjiga i predstava – dakle one radnjama koje ulaze u opseg estetskog vaspitanja. Tako se podstiče mašta, dete uči da svoja osećanja prepoznaje i izražava na lep i poseban način.

Šta treba imati u vidu pre nego što dete počnemo uvoditi u svet umetnosti? I šta estetsko vaspitanje dece čini delotvornim?

Zadovoljstvo. Ako vi dok posmatrate neku sliku osećate dosadu, dosadno će biti i detetu. Delite sa decom ono što i vas uzbuđuje i raduje. Nije važno šta će to biti – koncert ili šetnja ulicom s lepim fasadama – opišite prvo vi svoje utiske, pa se zainteresujte za detetove. Ne plašite se što možda nešto nećete znati – trenuci iskrene razmene važniji su od šturih podataka. Prepustite ozbiljne lekcije iskusnim pedagozima kojima je estetsko vaspitanje predškolaca struka i poziv.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Tamo gde je odbrana svog mišljenja važnija od razumevanja, nema konverzacije, samo nadmudrivanja.

Način na koji pričamo sa drugima pokazuje zapravo mnogo više o nama i našim stavovima, našem karaktoru, ličnosti i mišljenju...

Dehidratacija kod dece može biti opasna – evo kako prepoznati prve znake

Dehidratacija kod dece javlja se češće nego kod odraslih zbog njihovog mnogo aktivnijeg dnevnog ritma

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img