Francuski osnovci od juče u klupama bez mobilnih telefona

Učenici su, po novom zakonu, dužni da isključe svoje telefone ili da ih ostave u ormariću, a nastavnici imaju obavezu da oduzmu telefone do kraja dana u slučaju nepridržavanja zakona

Đaci u Francuskoj se posle letnjeg raspusta, u školske klupe vraćaju bez mobilnih telefona, nakon što je vlada pre mesec danas usvojila zakon o zabrani upotrebe mobilnih telefona u svim osnovnim školama.

Zabrana se odnosi na korišćenje mobilnih telefona tokom celog dana, uključujući i odmore, izuzev u slučaju hitne potrebe ili dece sa invaliditetom.

Učenici su, po novom zakonu, dužni da isključe svoje telefone ili da ih ostave u ormariću, a nastavnici imaju obavezu da oduzmu telefone do kraja dana u slučaju nepridržavanja zakona, prenosi AP.

Srednje škole takođe mogu, ako žele, da primene ovu meru.

Ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanke izjavio je da nova mera ima za cilj da pomogne deci da se se usredsrede na časove, da se bolje socijalizuju i smanje upotrebu društvenih mreža.

Svrha zabrane je i borba protiv maltretiranja putem interneta, kao i sprečavanje krađa i nasilja u školama.

Francuski parlament je 30. jula definitivno usvojio odluku o zabrani mobilnih telefona u školama, a ta odluka je danas, prvog dana nove školske godine, zvanično stupila na snagu.

Skupština je zakon usvojila kao rezultat kompromisa između dva poslanička doma, preneli su francuski mediji.

Predlog zakona poslanika partije Republika u pokretu (REM), podnet u maju, predizborno je obećanje predsednika Emanuela Makrona, koje je ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanke više puta potvrdio.

Poslanici stranke „Republikanci“, Socijalističke partije, partije „Nepokorni“ i Komunističke partije bili su uzdržani tokom glasanja, zaključivši da novi zakon „neće ništa promeniti“.

S druge strane, ministar obrazovanja pozdravio je usvajanje zakona kao „zakona 21. veka koji šalje poruku francuskom društvu, ali i međunarodnom“.

Izvor: RTS

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Kako da upravljate svojim finansijama – ako vam to nije jača strana

Donosimo nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da upravljate svojim finansijama - ako vam to inače ne ide od ruke

Uputstvo za popunjavanje LISTE ŽELJA – mala matura 2024

Popunjavanje liste želja prethodi upisu u željenu srednju školu - pročitajte uputstvo koje olakšava ispunjavanje svih koraka

Raspoređivanje učenika za upis u srednje škole – video uputstvo

Upis u srednju školu sledi nakon popunjavanja liste želja i nakon raspoređivanja učenika na osnovu lista opredeljenja

KONAČNI REZULTATI ZAVRŠNOG ISPITA – mala matura 2024

Na zvaničnom portalu Moja srednja škola objavljeni su konačni rezultati završnog ispita

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img