Hiperaktivnost i izlivi besa dovedeni u vezu sa ponošanjem roditelja

Deca s nedovoljno odgovarajuće podrške i pažnje roditelja uglavnom su frustrirana i hiperaktivna, pokazuje studija

Nedavno istraživanje sugeriše da zabavljanje roditelja igricama na mobilnom telefonu umesto da posmatraju kako njihova deca grade kule u pesku, šteti međusobnim odnosima roditelja i dece i dovodi do problema u ponašanju dece.

Deca s nedovoljno odgovarajuće podrške i pažnje roditelja uglavnom su frustrirana i hiperaktivna, pokazuje studija koju je objavio časopis Pediatric Research. Oni cvile, ljute se i imaju izlive besa, upozoravaju naučnici nakon sprovedenog istraživanja u toku kog su pratili ponašanje 183 para roditelja i njihove dece u starosti do 5 godina.

Tokom šestomesečnog perioda istraživanja roditelji su izveštavali o sopstvenoj upotrebi tehnologije i opisivali ponašanje dece.

U gotovo svim slučajevima vreme provedeno uz razne uređaje, čak i kada je bilo samo jednom dnevno, prekidalo je kvalitetnu komunikaciju između roditelja i deteta. I majke i očevi su primetili da su ti prekidi uticali na detetovo ponašanje i povećali njihov nivo stresa.

Takve situacije su raširena realnost života u 21. veku. Roditelji su naviknuti da se okrenu popularnim sredstvima kako bi „napravili pauzu“ pa onda, na primer, američki roditelji provode najmanje 9 sati dnevno gledajući televiziju ili surfujući internetom na računarima, tabletima ili pametnim telefonima.

Ako su pritom roditelji dodatno nezadovoljni sopstvenom porodičnom situacijom ili društvenim životom, još se češće priklanjaju digitalnoj tehnologiji, igranju igrica i slično.

Neki roditelji koriste raznu tehnologiju kako bi se malo odmorili od dece, čak i kad ona mole za njihovu pažnju. U studiji se navodi kako direktan kontakt i komunikacija s detetom treba da bude u fokusu.

Naučnici predlažu da se odvoji određeno vreme u toku kog se neće upotrebljavati tehnologija i predlažu roditeljima da u parku pre čitaju novine nego mobilni, jer prema njihovim saznanjima to manje narušava odnose s decom od razgovora ili surfovanjanja po mobilnom, prenose mediji.

 

Izvor: Klix.ba / Stil.kurir.rs

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Dario Rosi: Šta li ti neki misle o meni ako stvarno sve prisluškuju?

Volim da verujem kako nikada nisam bio prisluškivan ili ozvučen. Dobro, osim ono jednom 1979/80. uz još desetak maloletnika i to u sred jedne obrazovne ustanove

Letovanje za odlikaše – 131 učenik iz Pećinaca na odmoru u Herceg Novom

Opština Pećinci je najboljim učenicima i učenicima sportistima sa teritorije ove opštine obezbedila besplatno letovanje u Herceg Novom, a ove godine je nagrađen 131 učenik

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img