Istraživanje: Mladi u Srbiji vole roditelje i nisu buntovnici

Mladi u Srbiji nisu buntovnici, potrebno ih je pokrenuti, žele da menjaju svet, ali ne znaju kako, žele da putuju, ambiciozni su, tolerantni, a roditelji su im najveći uzori - zaključci su istraživanja "Istina o mladima" koje je danas predstavljeno.

BEOGRAD – Mladi u Srbiji nisu buntovnici, potrebno ih je pokrenuti, žele da menjaju svet, ali ne znaju kako, žele da putuju, ambiciozni su, tolerantni, a roditelji su im najveći uzori – zaključci su istraživanja „Istina o mladima“ koje je danas predstavljeno.

Istraživanje koje je prošle godine sprovela agencija McCann Truth Central, pokazuje da generacija koju stariji doživljavaju kao nezainteresovanu za sve, kojoj su informacije dostupne na „klik“ na mobilnom telefonu, koja želi sve sad i odmah, ipak smatra da su materijalne stvari prolazne, i da je važnije doživeti nego imati.

„Prema studiji sprovedenoj na reprezentativnom uzorku od 16 do 29 godina, 35 procenata mladih u budućosti želi da putuje svetom, dok samo 16 odsto njih želi da bude bogato“, izjavila je psiholog i menadžerka za analitiku i razvoj u agenciji McCann Željka Mićić u Ustanovi kulture „Parobrod“.

Opšti je utisak da mladi ne žele da budu poznati, već uspešni, zato i jesu ambiciozni, a čak 76 odsto njih bi volelo da ima sopstevnu firmu.

Istraživanje pokazuje da mlade u Srbiji ne zanima politika, sem ukoliko bi od toga imali korist, i čak polovina omladine kaže da bi se zbog zaposlenja učlanilo u neku političku stranku.

Za razliku od njihovih roditelja, ova generacija nije spremna na revoluciju i bunt – oni žele da menjaju svet, ali ne znaju kako, i potrebno ih je pokrenuti i podstaći.

Rezultati prošlogodišnjeg istraživanja, u odnosu na ono iz 2011. godine, pokazuju da je omladina u Srbiji postala tolerantnija po mnogim pitanjima, ali trećina ipak ne bi bila u vezi ili braku sa nekim druge vere ili boje kože.

Šta više, uprkos naglašenoj potrebi za srodnom dušom, trećina se oseća komotno da se nikada ne uda ili oženi, a malo više od polovine smatra da žena ima pravo da sama odluči da li će biti domaćica ili karijerista.

Iako znaju ko je koja poznata ličnost, i cene ih zbog lične žrtve koju su podnele na putu do cilja, mladi za uzore ipak pre biraju svoje roditelje, koji su se odricali u njihovu korist, pa bi zato voleli u budućnosti da im pomognu, i upravo tako bi voleli da ih društvo pamti – kao nekog ko je brinuo o porodici i prijateljima.

Mladi se ne obaziru na opšte mišljenje javnosti kakvo plasiraju mediji, jer je uopšteno na osnovu nekog izuzetka, njima je bitno da ljudi iz njihovog mikrosveta znaju kakvi su.

Izvor: Tanjug

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Dario Rosi: Šta li ti neki misle o meni ako stvarno sve prisluškuju?

Volim da verujem kako nikada nisam bio prisluškivan ili ozvučen. Dobro, osim ono jednom 1979/80. uz još desetak maloletnika i to u sred jedne obrazovne ustanove

Letovanje za odlikaše – 131 učenik iz Pećinaca na odmoru u Herceg Novom

Opština Pećinci je najboljim učenicima i učenicima sportistima sa teritorije ove opštine obezbedila besplatno letovanje u Herceg Novom, a ove godine je nagrađen 131 učenik

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img