Kako da upravljate svojim finansijama – ako vam to nije jača strana

Donosimo nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da upravljate svojim finansijama - ako vam to inače ne ide od ruke

Za neke ljude veoma je izazovno da upravljaju svojim finansijama i da „pametno“ troše novac, planirano štede ili jednostavno – misle unapred o troškovima svakodnevice.

Upravo zato donosimo nekoliko kratkih i jednostavnih saveta koji vam mogu pomoći da upravljate svojim finansijama u svakodnevici:

Svakodnevni budžet – stavite na papir prihode i rashode

Kako biste bili sigurni da znate koliko novca zarađujete i trošite na mesečnom nivou – barem za ono što je obavezno i što se ne menja, najbolje bi bilo da stavite na papir sve svoje planirane i obavezne rashode – kao i prihode. kada dobijete određenu sumu i vidite koliki su vam zapravo rashodi – moći će te da lakše steknete uvid u to sa kojim novcem zapravo raspolažete za bilo kakve druge novčane manipulacije i planiranja.

Pročitajte i: Novac u braku

Svesno trošenje

Kada znate koliko mesečno morate odvojiti na određene rashode, lakše ćete svesno trošiti novac, što će olakšati i upravljanje finansijama za budućnost, a vremenom ćete steći i bolje navike u trošenju.

Finansijska stabilnost u velikoj meri može da zavisi upravo od toga kako se postavljate prema troškovima koje imate redovno, zato je važno da znate koliko trošite na snabdevanje, na račune i ostale neizostavne troškove, a koliko na neke luksuze ili ispunjavanje želja.

Odvajajte novac za štednju – redovno

Nemojte čekati da stigne povišica, neki veći prihod, dodatna zarada ili tome slično da biste započeli štednju ili odvojili određenu sumu sa strane. Potrudite se da redovno štedite i da svakog meseca izdvojite neku sumu za budućnost. Odlučite da li ćete imati minimalnu i maksimalnu sumu koju biste mogli odvojiti – ali nemojte preskakati ovaj važan korak u planiranju i upravljanju svojim finansijama, jer od njega zavisi da li ćete moći da u budućnosti izvedete neke planove i želje.

Drugi oblik redovne štednje može biti i planiran iznos koji želite da uštedite – pogotovo ako ste zamislili kupovinu nečega ili ulaganje određene sume novca. To će sigurno biti dobra motivacija da sa strane sklonite koliko god možete da biste ispunili svoje ciljeve.

Foto: Unsplash/Markus Spiske

Planirajte unapred svoje troškove

S obzirom na to da ćete vremenom štedeći sebi obezbediti veću finansijsku stabilnost i sigurnost, imaćete i više mogućnosti za planove – koji će vam opet doneti bolju finansijsku situaciju. Planiranjem unapred troškova koje ćete imati možete lakše da izmanipulišete novcem kojim raspožalate – pa ćete smanjiti i potencijalni stres ili iznenađenja na finansijskom planu.

Pročitajte i: Dete i novac – 7 pravila kojima bi trebalo da naučite decu

Ovo je posebno važno kada su u pitanju neki veći planovi koji zahtevaju ozbiljniju finansijsku konstrukciju – kao što je kupovina kuće, stana, automobila ili investiranje u neki posao, štednja za obrazovanje dece, pa čak i penzionisanje.

Budite u toku i edukujte se

Ako imate potrebu da se ozbiljnije pripremite za budućnost i da na što bolji način upravljate svojim finansijama – uvek su tu edukacije na temu štednje, upravljanja novcem i generalno odnosa prema finansijama i ličnom budžetu.

Trendovi u štednji i u ulaganju novca za budućnost nešto je što bi takođe trebalo da pratite ukoliko želite da upravljanje svojim finansijama podignete na viši nivo i maksimalno iskoristite sve svoje resurse.

Svakako je najbolji način da se finansijski opismenite konsultacija sa stručnim licima iz ove oblasti, posebno kada želite da pokrenete neku ozbiljniju finansijsku akciju vezanu za posao ili budućnost svoje porodice.

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Pogled kroz ključaonicu braka: Uvek je “onaj drugi” više kriv

“Kada bi on samo manje radio, kada bi ona samo manje komentarisala, kada bi njena mama ređe dolazila, sve bi bilo, da ne kažem - banja”. U realnosti, i kada zagrebemo dublje, postoji mnogo toga što nije tako jednostavno, evidentno i podrazumeva odgovornost i analizu ponašanja oba supružnika. - Piše Ana Jokić, psihoterapeut

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img