Koje namirnice smanjuju opasnost od prevremenog porođaja?

Jedan od okidača prevremenog porođaja upala (inflamacija), a povećan unos povrća, voća i bobica može umanjiti i sistemsku i lokalnu upalu. Koje namirnice posebno smanjuju opasnost od inflamacije?

Prevremeni porođaj je jedan od najvećih rizika po život i zdravlje fetusa. Deca rođena prerano izložena su nizu zdravstvenih problema kako u detinjstvu tako i u kasnijem životu. Čak i rođenje u 36. i 37. nedelji povećava rizik od razvojnih poremećaja kod bebe. Šta onda trudnica može da učini kako bi smanjila opasnost od prevremenog porođaja?

Šta trudnice treba da jedu u različitim periodima trudnoće?

U proučavanje veze između ishrane trudnice i rizika od prevremenog porođaja bilo je uključeno 66.000 trudnica. Naučnici su upoređivali „odvešćene“ trudnice koje su  jele puno biljne hrane (povrće, voće, zdrava ulja, voda kao glavno piće, cela zrna žitarica, puno vlakana) sa onim koje su jele zapadnjačku dijetu (slane i slatke grickalice, beli hleb, slatkiši, prerađevine od mesa) i utvrdili da su one osvešćene imale značajno manji rizik od prevremenog porođaja.

Smatra se da je jedan od okidača prevremenog porođaja upala (inflamacija), a povećan unos povrća, voća i bobica može umanjiti i sistemsku i lokalnu upalu. Niži nivo zasićenih masnoća takođe utiče na smanjenje rizika od upalnih procesa.

Koje namirnice smanjuju opasnost od inflamacije?

Značajan procenat prevremenih porođaja povezan je sa infekcijama i upalama genitalnog trakta. Beli luk poznat je po svojim antimikrobnim osobinama kao i po probiotskim vlaknima koja hrane dobre bakterije. Suvo voće takođe je bogato vlaknima i ima antimikrobna svojsva koja suzbijaju neke od bakterija povezanih sa prevremenim porođajem.

Tradicionalna hrana: šta su jele trudnice pre nego što smo dobili TV reklame?

Naučnici su proučavali uticaj jedenja belog luka, crnog luka i sušenog voća na vreme porođaka kod skoro 19.000 trudnica. Zaključili su da ove namirnice smanjuju opasnost od preranog početka porođaja, a naročito su se delotvornim pokazali beli luk među povrćem i suvo grožđe među voćem. Oboje smanjuju rizik kako od preranog porođaja tako i od preranog pucanja vodenjaka. Takođe, za blagotvoran uticaj nije potrebno unositi ogromne količine ovih namirnica – efekti su vidljivi i kada se one uzimaju u umerenim količinama.

Priredila: Jovana Papan

Izvor: Nutrition facts

 

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img