Lepi brka kuva s decom: Kosmos štasmos i šta jedemo?

Jelo se u kosmičkim radionicama ipak mora dobro osmisliti, ako ne želite da za jedan sasvim osobeni kosmos kažu da se ugleda na već postojeće svemire i planete.   Piše: Marko Đorđević, Centar za razvoj dečjih interesovanja „Povratak prirodi“ Sarma, kiseli kupus, paprikaš? Nepoznati pojmovi! Tako nam naše orbitalne stanice!  Mislim, dobro, imamo mi naš […]

Jelo se u kosmičkim radionicama ipak mora dobro osmisliti, ako ne želite da za jedan sasvim osobeni kosmos kažu da se ugleda na već postojeće svemire i planete.

 

Piše: Marko Đorđević, Centar za razvoj dečjih interesovanja „Povratak prirodi“

Sarma, kiseli kupus, paprikaš? Nepoznati pojmovi! Tako nam naše orbitalne stanice!  Mislim, dobro, imamo mi naš tim svemiraca koji proučava ishranu na Zemlji. Polaznica naše astronomske škole, Ivana, piše doktorsku disertaciji o povezanosti ishrane i raspoloženja…No, opet, mi ne kopiramo njihova jela! Naše su trpeze nesvakidašnje, jela sočna i šarena, za dekoraciju preferiramo meteoride i asteroide.

Nisu, da vam pravo kažemo, ni svi stanovnici ove Dečje kosmičke laboratorije jednako vični kuvanju. Pored tog Dobrivojevog davno rođenog pretka, VanzeŠoneta, samo još Brku puštamo u kuhinju. Baš nam je prošle nedelje organizovao nezaboravni pir! Ta je trpeza bila za pamćenje. Malo štreberska, rekli bi zli jezici, ali nama ne smeta- mi ne krijemo da volimo da učimo i dok jedemo.

Gutljajima smo brojali planete i kosmičke pojave. Ne možete ni da zamislite kako se razlikuju po ukusu te planete! Merkur teško da možete bez suza sažvakati. Najbolje je da ga rendate pa na njemu propržite koju kometu. Venera je sva sjajna i blistava. Curi sa svih strana, a u ustima ostavlja utisak ovisnosti. Traži vam se,  kako kažu Zemljani!

Tu Zemlju o kojoj se stalno priča, prikazali smo lubenicom. Astronomi amateri tvrde da je zelena. Inače, lubenica i krastavac su rođaci pa smo krastavac obilato koristili za građenje ostalih planeta. Naš Mars je pogodan za doručak, obiluje proteinima. Za Jupiter smo koristili breskve, a Saturn nam je zbog prstena bio najinteresantniji. Malo kiselkast, ali da se svariti, a i kažu da si posle njega i sit i fit!  I Uran i Neptun i Pluton su bili u redu, svaki po zalogaj!

Zla kometa – celer pretila je sa svih strana onima koji je ne konzumiraju! Kupusasta kosmička prašina širila je osobeni miris. Posebno se možete zaustaviti kod sasvim neobične pojave – svemirske anomalije!

Oko Sunca smo se najviše trudili, a i jelo se iz slojeva!

Mi smo stvarno dobro užinali. Da je planetarni sistem zaista jestiv, naši astronomi bi ga bez problema smazali dok si rekao „raketa“. Šta da se radi? Troše se deca…

Centar za razvoj dečjih interesovanja Povratak prirodi i ovog leta je pripremio kreativnu, edukativnu i sportsku avanturu za mlađe školarce na letnjem raspustu. Svakog radnog dana, počevši od 16. juna, pa sve do kraja avgusta, vaša deca mogu u Prizrenskoj 27,u Zemunu, od 7 ujutru do 6 po podne proživljavati svoje astronomske avanture u Dečjoj kosmičkoj laboratoriji „Kosmos Štasmos“.

 

vrtici Zemun

povratak prirodi vrtic (8) povratak prirodi vrtic (7) povratak prirodi vrtic (4) povratak prirodi vrtic (3) povratak prirodi vrtic (2) povratak prirodi vrtic (1)

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img