Ministarka zdravlja: Potrebno od vrtića uvesti fizičku aktivnost dva puta nedeljno

Nije potrebno da svi budu olimpijski šampioni i svetski evropski prvaci nego pre svega aludiramo na zdravlje nacije.

NOVI SAD – Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo sporta potpisali su Memorandum o saradnji u okviru realizacije pilot projekta „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo”, u cilju jačanja razvojnog sistema fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i sporta u Republici Srbiji, a prvi javni roditeljski sastanak u okviru projekta održan je danas u Novom Sadu.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić istakla je da će se projekat sprovoditi prvenstveno kod učenika osnovnih i srednjih škola, ali ga je potrebno preneti i na vrtiće, kako bi se i kod najmlađe dece pojačala svest o važnosti zdravlja i razvoja fizičkih sposobnosti.

„Kada u jednom određenom uzrastu dete stekne svest da dva puta nedeljno ima dva sata za neku vrstu fizičke aktivnosti to postaje navika kao kad peremo ruke, doručkujemo ili ručamo. To je verovatno sledeća faza projekta, a ovo su za sada specijalni pregledi posebno za decu koja se bave sportom”, rekla je Grujičić, prenosi Tanjug.

On je rekla da se nada da će ti pregledi biti uvedeni za svu decu sledeće godine.

Ministar sporta Zoran Gajić je istakao da bi projekat nakon početnog istraživanja trebalo proširiti na celu Srbiju kako bi se obezbedio pravilan razvoj psihofizičkih sposobnosti i negovanje zdravih stilova života.

„U današnje vreme najveći problem je nešto što se zove akinezija. Nije potrebno da svi budu olimpijski šampioni i svetski evropski prvaci nego pre svega aludiramo na zdravlje nacije”, kazao je Gajić i dodao da je najvažniji mlađi školski uzrast od pet do 11 godina, odnosno, od predškolskog uzrasta do četvrtog razreda osnovne škole u kojem se stvara navika za fizičkim vežbanjem.

U školskoj 2023/2024, godini Pilot projekat realizuje se u 95 škola koje nastavu odvijaju u jednoj smeni, a dodatni časovi fizičkog i zdravstvenog vaspitanja planirani su za više od 3500 učenika za koje su roditelji ili drugi zakonski zastupnici dali saglasnost.

U okviru Memoranduma o saradnji planirani su javni roditeljski sastanci na kojima će se kroz izlaganja stručnjaka na raznovrsne teme i iz različitih uloga govoriti o organizaciji predmeta „Fizičko i zdravstveno vaspitanje” u obrazovnim ustanovama u Republici Srbiji, kao i o sportskim pregledima, zdravstvenim aspektima i mogućnostima bavljenja sportom.

Izvor: Politika

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img