Moj stan je često u neredu i nikom se više neću izvinjavati zbog toga

Iako shvatam da je moj posao majke jako zahtevan, i dalje se nađem u situaciji u kojoj imam potrebu da kažem “Izvinjavam se na neredu”

Pravnica i mama tri dečaka, Amanda Lazerus, priznaje da nema baš neki dar za urednost i dobru organizaciju. Stan joj je često u neredu, ali ne želi više nikom zbog toga da se izvinjava. Kaže – prioritet su deca, a kad na tas stavi sav trud koji je potreban da bi svaka stvar bila na svom mestu i rezultat koji dobije – kaže da se to, jednostavno, ne isplati. Evo teksta koji je napisala i objavila na portalu Scary Mommy.

“Izvinjavam se zbog nareda”, mrmljam sebi u bradu dok mi gosti ulaze u stan. E, dosta!

Vreme je da kažem, ali i uverim samu sebe, da se više neću izvinjavati zbog stanja u mojoj kući. Došla sam u period života kada sam sigurna da bih mogla da održavam svoj dom blistavim kad bih živela sama – ili bar želim u to da verujem. Ovo je hipotetska činjenica kojom se ponosim, iako su šanse da se to ostvari gotovo nikakve jer život delim s četvoricom muškarca, od kojih su trojica mlađa od osam godina. Stvarnost je potpuno drugačija. Koliko god da se trudim da za svojom decom sakupljam karte, plastične kockice, odeću ili ostatke hrane, jednostavno se radi o nemogućem poduhvatu.

Smatram da je za to zaslužno nekoliko faktora. Prvo i osnovno, mislim da nisam rođena s “darom urednosti”. Koliko god da je moja želja za čistim i utegnutim domom velika, fali mi osnovna sposobnost održavanja reda. Svi smo rođeni s prednostima i manama kada je u pitanju domaćinstvo, ali ja, iskreno, još uvek tražim svoj talent. Drugo, nedostaje mi odlučnost i kondicija da složim svaki komad čiste odeće, pometem svaku mrvicu, operem sve posuđe i pokupim baš sve igračke. Da budem iskrena, čak i kada pronađem neki redak trenutak slobodnog vremena u danu, radije bih ga provela skrolujući po društvenim mrežama ili jednostavno radeći ništa, nego što bih preslagala ormane. Nakon 14 sati provedenih s decom i dva sata intenzivnog uspavljivanja, nemam volje ni za šta osim da pogledam neku epizodu omiljene serije u miru. Čak i ako pokušam da pospremim nešto tokom dana, umorim se isto tako brzo kao i kada pokušam da treniram.

Imati jedno dete, već je recept za nered, a zamislite kako to izgleda kad u jednačinu dodate još dvoje… Stvari polako izmiču kontroli.

Treće, imam ne tako tajnu ljubav prema LEGO kockicama. Uz pomoć deka i baka koji vole da razmaze svoju unučad, skupili smo pozamašnu kolekciju koju bi lako mogli da pretvorimo u pravi mali muzej.

Četvrto, živimo u malom stanu u kom je dnevna soba povezana s trpezarijom koja je ujedno i soba za igru. Da stvar bude gora, imamo i ograničen prostor u koji igračke i druge sitnice možemo skloniti.

Poslednje, ali nikako i najmanje važno, sama sam sebi stvorila bitku bez kraja. Biti majka tri sina je samo po sebi velik poduhvat. Još kada tome dodam činjenicu da sam na svoje potomke prenela svoju neorganiziranost i haotičnost, stvari se dodatno zakomplikuju. Nemojte me pogrešno shvatiti, ja zaista provodim velik deo vremena sakupljajući nered po stanu, ali problem je u tome što jednostavno pregorim pre nego što zadatak izvršim. Jedino što uspevam da držim pod kontrolom je pranje odeće.

Inspiracija me uhvati kada odem u posetu drugaricama koje su rođene s darom organizacije, no istog trenutka kad se vratim u svoj stan i vidim šta me sve čeka, lako odustanem. Delom je za to zaslužna i činjenica da, kada vidim koliko je truda potrebno da dom izgleda kao onaj iz časopisa, jednostavno ne vidim da se taj trud isplati.

Naš je prioritet decu održati srećnom, zdravom, nahranjenom. Iako shvatam da je moj posao majke jako zahtevan, i dalje se nađem u situaciji u kojoj imam potrebu da kažem “Izvinjavam se na neredu” kada mi dođe prijateljica, komšinica ili čak majstor. Jednostavno ne mogu zaustaviti izvinjenje da mi pređe preko usana.

Stvar je u tome da ja ne želim da se izvinjavam. Ne želim da se izvinjavam što dajem sve od sebe, iako to možda nije ni približno dovoljno. Takođe ne želim da se izvinjavam što sam svesna svojih slabosti. Upravo zato sam napisala ovaj tekst, da uverim i samu sebe da je dosta izvinjavanja.

Izvor: Zelena učionica

Krivio sam svoju ženu za nered u kući, i nisam bio u pravu

Prestao sam da gledam prljave sudove kao dokaz da moja žena po ceo dan sedi. Umesto toga, sam sam ustao i počeo da ih perem. Shvatio sam da to nije njen nered, već naš nered, i počeo više da uskačem.

15 saveta za oslobađanje od nereda japanske “kraljice urednosti”

Evo nekih njenih pravila za sređivanje doma, posle kojih više nećete morati da sređujete ponovo, tvrde njeni “sledbenici”:

Duhoviti saveti za izbegavanje kućnih poslova

Jedna mama na svojoj Fejsbuk strani podelila je duhoviti priručnik za eskiviranje kućnih poslova. Pročitajte, nasmejte se, a zašto da ne – i primenite!

Pravila za borbu protiv nereda i bolju organizaciju oca šestoro dece

Budući da je na sebi dokazao da je pojednostavljenje života moguće, Babauta je sastavio listu pravila kojih se treba držati kako bismo se bolje organizovali i oslobodili viška stvari

Istina koju prećutkuju sve “predivne” mame

Jedna mama je na Facebooku objavila sliku svoje kuhinje i tekst koji otkriva kako živi većina žena koje pokušavaju da usklade stresnu svakodnevicu i roditeljstvo. Razlika je samo što se retko koja žena odvaži da otkrije šta se dešava u njena četiri zida.

Evo zašto ne treba da pospremate nered za decom!

Postoji nekoliko saveta o tome kako možete da prihvatite „nered“ kao roditelj – i prestanete da plačete zbog razbacanih igračaka

 

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Ove godine manje mesta za upis u srednje škole – MALA MATURA 2024

Za upis u srednje škole ove godine će kvota biti nešto veća, jer je smanjen broj mesta u odnosu na prethodnu školsku godinu

Nijedna ćelija u organizmu ne može pravilno da funkcioniše bez dovoljne količine DHA

Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi od DHA.

Pravila ponašanja za polaganje MALE MATURE – šta đaci nose, čime pišu i kada moraju stići u školu

Za polaganje male mature osmaci se uveliko pripremaju, a ovo su pravila koja moraju poštovati kada dođe vreme za testove

Mala matura na Viberu – kanal za sve informacije

Od sada informacije vezane za malu maturu i upis u srednju školu mogu se pratiti i preko Viber-a

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img