Naučite decu da odbace višak stvari iz svoje sobe

Važno je da od malih nogu na decu prenosite svoje vrednosti i učite ih da se suprostavljaju nagonu za gomilanjem stvari. Evo nekoliko saveta kako da to uradite:

U savremenom potrošačkom društvu, i najorganizovanijoj osobi teško je da živi organizovano. Razlog za to je sve više gomilanja stvari po našim domovima. Ono za šta do juče nismo ni znali da postoji, danas nam je već neophodno. A sve više stvari, umesto da nam olakšava život, čini ga sve komplikovanijim.

Ako ste roditelj, borba protiv gomilanja mora biti zajednička borba cele porodice, jer su proizvodi za decu, od bebi opreme, preko garderobe pa do igračaka, u neprestanoj ofanzivi na sve kutke vašeg doma. Zato je važno da od malih nogu na decu prenosite svoje vrednosti i učite ih da se suprostavljaju nagonu za gomilanjem stvari. Evo nekoliko saveta kako da to uradite:

Uključite ih u odlučivanje

Nemojte krišom od dece bacati njihove stvari, već ih podstaknite da sama prave odabir. Osim što će razviti svest o problemu pretrpavanje, vežbaće se i u donošenju odluka.  Ako im je teško da odvoje ono što im više neće trebati, postavite im sledeća pitanja:
1. Da li je to nešto što redovno koriste?

2. Da li to vole više od ostalih stvari?

3. Da li imaju više primeraka iste stvari?

4. Da li je ta stvar vredna vremena koje oduzima njeno spremanje?

5. Da li bi prostor koji to zauzima mogao bolje da se iskoristi?

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Marija Montesori o izgradnji volje kod deteta

Knjiga “Upijajući um” najdetaljnije predstavlja teoriju vaspitanja Marija Montesori do koje je došla višedecenijskim proučavanjem i radom sa decom.

Obavezna putna apoteka – šta mora da sadrži i bez čega se ne kreće na put

Veoma važan deo prtljaga za putovanje svakako je i putna apoteka koju mora imati svaka porodica

Aleksandar Baucal: Učenje ključnih znanja u školi i potrebnih vešina mora biti izbalansirano

Aleksandar Baucal, psiholog sa doktoratom na temu "Struktura implicitnog znanja roditelja o osobinama sopstvene dece" i predavač iz oblasti razvojne psihologije i psihologije obrazovanja dao je svoje mišljenje na temu - veštine koje bi deca trebalo da razviju tokom svog obrazovanja.

Dr Rajović: Besno i razmaženo dete možete dovesti u red samo na jedan način

Dr Ranko Rajović je lekar, neuroendokrinolog, osnivač je Nikola Tesla centra, odseka za mlade talente, postavio je temelje NTC sistema kreativnog učenja.

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img