Nedovoljno sunčanje je sve veći zdravstveni problem, kažu naučnici

Nedovoljno sunčanje povećava rizik od mnogih vrsta raka, kardiovaskularnih bolesti, alchajmerove bolesti i demencije, dijabetesa, multipleks skleroze i degeneracije makule, navode autori.

Nedovoljno izlaganje suncu sve je veći zdravstveni problem, tvrdi se u studiji koja je objavljena u časopisu Dermato-endokrinologija.

Naučnici poručuju da se preporuke za izbegavanje sunčanja moraju promeniti, tako da se proglasi prihvatljivim izlaganje sunčevim zracima koji ne izazivaju opekotine u meri u kojoj je potrebno da bi se dostigla koncentracija od najmanje 30 ng/mL 25 hidroksi vitamina D u krvi. Takođe, da se moraju uzeti u obzir i druge koristi od izlaganja UV zracima.

Zvanične zdravstvene preporuke u SAD su da treba smanjiti izloženost ljudi sunčevim zracima. Istovremeno, podaci Nacionalnog ispitivanja zdravlja i ishrane pokazuju da 32% Amerikanaca pati od nedostatka vitamina D.

„Poruka vlade i dela medicinske zajednice da treba izbegavati sunce mora hitno biti promenjena u korist redovnog izlaganja suncu većine stanovnika,“ kaže vođa studije, dr Dejvid Hoel, član Nacionalne medicinske akademije i istaknuti profesor na Medicinskom univerzitetu Južne Karoline.

„Sunce je neophodno za život i mora se voditi računa o tome da mu se redovno umereno izlažemo, a ne da ga izbegavamo.“

Dr Hoel i koautori studije traže od zvaničnika da promene preporuke za izlaganje UV zracima iz „izbegavati sunce“ u „umereno se izlagati suncu.“

U studiji oni citiraju preko 100 skorašnjih istraživanja koja su dokazala koristi od sunčanja.

Najveća dobrobit je stvaranje vitamina D, koji se proizvodi u koži kada je ona izložena UVB zdracima.

„Novi podaci ukazuju na to da samo opekotine od sunca ili izuzetno velika izloženost sunčevim zracima tokom života donose ozbiljne rizike od posledica.“

Nedovoljno sunčanje se ne može nadoknaditi tabletama vitamina D, jer se pokazalo da nisu odgovarajuća zamena, kažu naučnici.

U studiji se citiraju skorašnje procene da se oko 13% svih smrti u SAD može dovesti u vezu sa nedostatkom vitamina D. To je izuzetno visok procenat ako se uzme u obzir da se sa posledicama pušenja povezuje oko 20% smrti.

Nedovoljno sunčanje povećava rizik od mnogih vrsta raka, kardiovaskularnih bolesti, alchajmerove bolesti i demencije, dijabetesa, multipleks skleroze i degeneracije makule, navode autori.

U studiji se takođe navodi da osim vitamina D, izlaganje suncu smanjuje visok krvni pritisak zahvaljujući azotnom oksidu.

Kada su u pitanju kreme za zaštitu od sunca, naučnici kažu da ih treba koristiti da bi se sprečile opekotine, ali da njihova preterana upotreba može dovesti do neželjenih posledica. Oni pozivaju da se na ovim preparatima štampa upozorenje da mogu blokirati proizvodnju vitamina D u koži.

„Takođe, na ambalaži bi moralo da stoji i obaveštenje da se sredstva za zaštitu od sunca nisu pokazala kao efikasna u smanjenju rizika od melanoma,“ upozoravaju naučnici.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Tamo gde je odbrana svog mišljenja važnija od razumevanja, nema konverzacije, samo nadmudrivanja.

Način na koji pričamo sa drugima pokazuje zapravo mnogo više o nama i našim stavovima, našem karaktoru, ličnosti i mišljenju...

Dehidratacija kod dece može biti opasna – evo kako prepoznati prve znake

Dehidratacija kod dece javlja se češće nego kod odraslih zbog njihovog mnogo aktivnijeg dnevnog ritma

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Pratite nas

KOMENTARI

1 Komentar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img