Nezgodna dečija pitanja: A kad se umre, je li to zauvek?

Neka dečija pitanja će vas zbuniti, neka će vam se učiniti „preslobodnim“, ali pre svega imajte na umu da se upravo u tom uzrastu grade osnove detetovog razumevanja sveta i vaša objašnjenja za njega imaju nesumnjivo veliki značaj.

nezgodna decija pitanja o smrtiA kad se umre, je li to zauvek?

Deca su sklona da veruju kako kad neko umre može da oživi. Uopšte ih ne čudi to što glavni junak u crtanom filmu stoput biva usmrćen pa je opet živ. I oni sami se u igrama upucavaju, padaju mrtvi i ustaju živi.

U realnom životu, posle smrti ne može da se oživi. Kad neko umre, mi ga više nećemo videti. Ali taj čovek će da živi u našem sećanju i u našem srcu.

Hoćete vi da umrete pre mene?

Vaše dete se naravno brine da ne ostane bez vas, bez vaše ljubavi – teško mu je da zamisli da će se nekad u životu odvojiti od vas. Trebalo bi da mu kažete da će baš tako biti i da je to potpuno normalno: stariji umiru pre mlađih, ko ima više godina taj će prvi umreti. A vi ste stariji, imate više godina – pa vi ste njegovi roditelji. No to se neće dogoditi uskoro! Vaš život je daleko od kraja i nadate se da ćete provesti još mnogo radosnih dana, meseci, godina –zajedno.

A umiru li deca?

Strah od smrti uznemirava veliki broj dece. Gotovo svi dečji strahovi su odraz straha od nepostojanja. Koliko god vam teško palo, moraćete priznati da se i to dešava. U ustaljenom životnom poretku, događaju se izuzeci. Nesrećni slučajevi, bolesti, ratovi – dovode do prevremene smrti i događa se da i deca postanu žrtve.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Pogled kroz ključaonicu braka: Uvek je “onaj drugi” više kriv

“Kada bi on samo manje radio, kada bi ona samo manje komentarisala, kada bi njena mama ređe dolazila, sve bi bilo, da ne kažem - banja”. U realnosti, i kada zagrebemo dublje, postoji mnogo toga što nije tako jednostavno, evidentno i podrazumeva odgovornost i analizu ponašanja oba supružnika. - Piše Ana Jokić, psihoterapeut

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img