Objavljeni spiskovi udžbenika koje su izabrale škole

U katalogu se našlo oko 1.700 knjiga, s podacima o ceni, i pojedinačno po školama – koji udžbenik i kog izdavača su izabrali po predmetima.

Besplatne udžbenike za narednu školsku godinu dobiće svi učenici osnovnih škola iz porodica koje su korisnici socijalne pomoći, najavio je, za “Novosti”, ministar prosvete dr Srđan Verbić. On će ovakav predlog izneti Vladi na usvajanje.

Spisak će biti formiran prema podacima koje školama dostavljaju centri za socijalni rad, a za ostvarivanje ovog prava biće dovoljna potvrda o primanju socijalne pomoći. Procenjuje se da će oko 40.000 učenika moći da ostvari ovo pravo.

– Već sledeće nedelje prikupićemo podatke kojima škole raspolažu i pripremićemo program o besplatnim udžbenicima koji treba da donese Vlada – kažu u Ministarstvu prosvete. – Napravićemo izbor koje udžbenike će učenici dobiti i trudićemo se da to budu oni koji su neophodni za školovanje. Komplete će dobiti učenici svih razreda osnovne škole, a obezbedićemo i komplete za školske biblioteke.

Ove godine učenici će se prijavljivati s potvrdom iz centra za socijalni rad, ali će svi biti u istom položaju, tj. neće kao prošle godine biti podeljeni na one koji dobiju pun iznos i one koji mogu da računaju na polovinu potrebnog iznosa. Prošle godine pravo na besplatne udžbenike ostvarilo je oko 150.000 đaka, ali su dobijali vaučere u iznosu od 2.000 do 8.000 dinara, u zavisnosti od razreda i materijalnog stanja. Prošle godine pravo na besplatne knjige imala su deca samohranih roditelja, mališani iz hraniteljskih porodica i domova, iz porodica sa oba nezaposlena roditelja i drugi učenici iz materijalno ugroženih porodica. Budžet za besplatne udžbenike bio je oko 600 miliona dinara.

KATALOG KNjIGA

Ministarstvo prosvete objavilo je juče na svom sajtu katalog udžbenika koji su škole izabrale za period od naredne tri godine. U katalogu se našlo oko 1.700 knjiga, s podacima o ceni, i pojedinačno po školama – koji udžbenik i kog izdavača su izabrali po predmetima.

Izvor: Novosti
spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Tamo gde je odbrana svog mišljenja važnija od razumevanja, nema konverzacije, samo nadmudrivanja.

Način na koji pričamo sa drugima pokazuje zapravo mnogo više o nama i našim stavovima, našem karaktoru, ličnosti i mišljenju...

Dehidratacija kod dece može biti opasna – evo kako prepoznati prve znake

Dehidratacija kod dece javlja se češće nego kod odraslih zbog njihovog mnogo aktivnijeg dnevnog ritma

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img