Poluprazne Beogradske gimnazije posle prvog upisnog roka, trećina IT odeljenja nepopunjena

U većini Gimnazija u Beogradu ostalo još slobodnih mesta za upis učenika nakon prvog upisnog roka, za IT odeljenja manje interesovanje nego ranije

Skoro trećina mesta u odeljenjima za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku u Srbiji ostala su prazna nakon raspodele u prvom upisnom krugu, a poluprazna su i odeljenja u beogradskim gimnazijama koje do ove godine nisu imale problem da popune planirane upisne kvote, piše Danas.

Ovakvim rezultatom zatečeni su brojni direktori gimnazija, ali, kako Danas nezvanično saznaje – i sama prosvetna vlast, koja sada treba da odluči šta će biti sa odeljenjima u kojima je raspoređeno manje od 10 učenika, što je zakonski minimum za formiranje odeljenja.

Više direktora gimnazija sa kojima je Danas razgovarao, nisu bili raspoloženi za zvanične izjave.

Nezvanično, jedan od njih iznosi podatak da je za nivou Srbije ove godine smanjeno interesovanje za IT odeljenja za 15 odsto, a u Beogradu za oko pet odsto, dok polovina od ukupnog broja izašlih na prijemni ispit nije uspela da ga položi. I oni koji su to uspeli pokazali su u proseku lošije rezultate, pa je u mnogim školama značajno niži donji prag nego lane.

Ranije objavljeni podaci pokazuju da je od oko 1.900 prijavljenih, prijemni ispit za IT odeljenja položilo 917 đaka, a planirani broj mesta za upis je u međuvremenu smanjen i sveden na 940. Od tog broja slobodno je 303 mesta na nivou cele Srbije.

Direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović kaže da je već na prijemnom ispitu, održanom u dve beogradske gimnazije, bilo jasno da je manje prijavljenih nego lane.

„Ranijih godina za upis u IT odeljenja u beogradskim gimnazijama je bilo oko 750 do 770 prijavljenih, ove godine oko 610. Deca su se ciljano opredeljivala za Prvu, Devetu i Treću gimnaziju, i te škole su navodili u listu želja, tako da pretpostavljam da među učenicima koji su nakon prvog kruga ostali neraspoređeni ima i đaka koji su položili prijemni za IT odeljenja, a ostali su bez mesta. Videćemo šta će se dešavati nakon drugog kruga raspodele“, kaže Bjelanović.

On navodi da je u Zemunskoj gimnaziji od 20 planiranih mesta za upis ostalo slobodno osam, što se prvi put dogodilo otkad su uveli IT odeljenje.

U Beogradu, slobodnih mesta ima i u Gimnaziji „Patrijarh Pavle“, Gimnaziji u Mladenovcu, gimnaziji „Sveti Sava“, Dvanaestoj, Šestoj i Osmoj.

S druge strane, kvotu su popunile Prva, Treća i Deveta.

„Ove godine smo odlučili da smanjimo jedno IT odeljenje i da umesto njega uvedemo odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju. Činjenica da veliki broj gimnazija nije popunio kvote samo potvrđuje tezu da nemamo baš toliko talentovanih učenika kao što pokušavamo sebe da ubedimo. Možda je ove godine bio teži prijemni nego prethodnih godina, a ako nije, to je prilog više tezi da nam nije potreban ovoliki broj odeljenja za talentovane učenike“, kaže Aleksandar Markov, profesor istorije u Osmoj gimnaziji i predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

Dodaje da gotovo polovina učenika ove godine nije uspela da položi prijemni, tako da je ovo dobra prilika da se pokrene rasprava o tome da li nam je u budućnosti potreban ovoliki broj IT odeljenja, odnosno da li je vreme da se ti đaci koji gravitiraju ka elektrotehnici vrate školama kojima objektivno i pripadaju, odnosno elektrotehničkim školama.

U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kažu da je ovogodišnji test za IT odeljenja bio standardne težine, a da lošiji rezultati na prijemnom ispitu nisu posledica težih zadataka slaže se i Snežana Marković, profesorka informatike u Šestoj beogradskoj gimnaziji.

„Mislim da prijemni nije bio teži. Imam utisak da su uopšte slabiji rezultati. Kao da čitava generacija ima slabija postignuća. Posebno kad je IT u pitanju smatram da je 47 odeljenja za celu Srbiju, odnosno 11 za Beograd, previše. U celoj generaciji nema toliko nadarene dece za IT“, komentariše Marković.

Pročitajte i: Roditelji procenjuju proces realizacije završnog ispita i upis u srednje škole

Na pitanje da li na naplatu dolazi nerealno širenje broja odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za informatiku i računarstvo po gimnazijama širom Srbije, Miloš Bjelanović kaže da je to, pre svega, pitanje za Ministarstvo prosvete, jer ono vodi upisnu politiku.

Do objavljivanja ovog teksta redakcija lista Danas nije dobila odgovor iz Ministarstva prosvete na pitanje da li će uslov za formiranje specijalizovanih odeljenja biti minimum 10 učenika i šta će biti sa gimnazijama koje su planirale da upišu više od jednog IT odeljenja, a nisu popunile upisnu kvotu. Pitali su nadležne i za obrazloženje zbog čega je u IT odeljenjima došlo do ovoliko slobodnih mesta, kao i zašto su đaci generalno slabije uradili prijemni ispit nego lane, ali odgovore – nisu dobili.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, granica za formiranje odeljenja će biti minimum 10 učenika.

Izvor: Danas.rs

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img