Rekreativno živciranje

Da, pogađate, bila je to ponuda za rekreativnu nastavu. I to jedna od onih „Hičkok je odredio cenu!" Dobro, neću komentarisati destinaciju...

Piše: Jasmina Jovanović

Dok sam bila dete, rekreativna nastava mi je oduvek bila nešto najlepše što škola može da osmisli i sprovede u delo. I danas kao, na žalost, odrasloj osobi, putovanja su mi bekstvo iz kolotečine, nešto čemu se uvek radujem gde god da idem i koliko god da ostajem.

Doduše, sa dobijanjem titule roditelj, svakako da su putovanja malo izgubila na čari, samom činjenicom što moram da ponesem sve, od termofora do kišobrana, i ne smem da zaboravim ni jednu lekciju privatnog medicinskog fakulteta, koju sam stekla kao neko ko je već osam godina mama. Znate već – antipiretici, analgetici, antihistaminici i svi ostali –etici… Rečju, putovanja su poželjna i divna, mislila sam ja do pre neki dan…

Ljubav prema novcu

Tog dana je Teodora, koja uvek utrčava u kuću kao Čučuk Stana, i sa vrata viče: „Stiglaaa-u kuću!“ ušla pre ranca (koji inače ubaci čim nogom otvori vrata), veoma dostojanstveno, i sa osmehom na licu. Znala sam da se nešto značajno dogodilo, pomislim, garant je ponovo dobila neko od pisama svojih malih obožavalaca… Ali ne, nije to bilo po sredi. Pismo je bilo za mene, tj. za sve nas roditelje, i jedina ljubav koja se iz njega dala pročitati je ljubav turističke agencije prema novcu. Da, pogađate, bila je to ponuda za rekreativnu nastavu. I to jedna od onih „Hičkok je odredio cenu!“ Dobro, neću komentarisati destinaciju, cela Srbija je lepa, stvarno to mislim, i od nečega se mora početi, ali zašto krajem oktobra, pitam se ja.

Mamine paranoje

I, onda kreće roditeljska paranoja, baš u stilu one narodne „Ne dao ti Bog ono što ti majka pomisli!“ Onda je krenula agonija. Ok , pustićemo je, naravno da hoćemo, iako je skupo, a baš smo se ispucali nabavkom zimnice, ogreva i opremanjem za školu u septembru, kao i kupovinom zimskih cipela za celu porodicu, ali kako da ja znam da će autobus biti ispravan – skoro smo čitali o jednom neispravnom, iako su ga nadležni organi pregledali i utvrdili da je u redu, da vozač neće biti pod dejstvom alkohola. Nedavno je jedan bio, iako je decu vozio! Dalje, ne znam da li će pasti sneg, jer to je planina, što da ne padne, i šta ako ga onda deca dočekaju u jesenjoj garderobi? Da li će im hrana biti bakteriološki i higijenski ispravna i ukusna, naravno, da li će imati grejanje u tom odmaralištu, dovoljno pokrivača, toplu vodu, čiste toalete, da nema tamo u osoblju neki manijak u najavi, ne daj Bože ili neki pedofil! E, ova misao me je sledila. Mog muža je sledila pomisao da je meni tako nešto palo na pamet! A onda se iznervirao i rekao da previše dugo pamtim naslove iz crne hronike i da, ako tako nastavim, lepo ostavim dete kod kuće i ušuškarn je pod stakleno zvono! Postoji ona narodna izreka „Otac kao kolac!“ Nisam samo načisto da li se to odnosi na beskorisnost očeva ili odsustvo sentimentalnosti.

Simboličan džeparac

Kada sam, nakon par dana, preživela pomisao na ono najgore, gore pomenuto, uhvatila me je panika – kako joj sve kupiti za put, počevši od kofera na točkiće koji nemamo, a koji odgovara njenoj građi, jer su joj svi naši preveliki, pa do toga da treba da kupimo novu pidžamu, veš i čarape. Stvari su krenule da se komplikuju…0 ovom mesecu imamo dva rođendana, a u idućem slavimo krsnu slavu, naravno kao Ivkovu. Hoću reći, ili ide sa postojećom pidžamom i koferom, ili ne ide! Naša mudra učiteljica je olakšala izbor, rekavši da ništa novo ne nose, jer su velike šanse da to novo izgube, oderu, pocepaju, ogule i isflekaju. Sada se tek pitam šta mi je sve ovo trebalo. „Džeparac neka bude simboličan,“ reče ona. Da, to sam naučila na prošlogodišnjem jednodnevnom izletu, jer se moje dete sa posete groba Desanki Maksimović i Brankovini vratilo sa kompletom veštačkih kineskih noktiju u šest boja!

Pamet u glavu

I kada sam već bila na izmaku snaga oko organizacije Teodorine rekreativne, setila sam se svojih smirenih i uravnoteženih roditelja, koji ne bi ni pomenuli rekreativnu, a na svaku su me slali, do onog trenutka kada bi mi pakovali torbu (ne kofer sa točkićima) i pravili sendviče za put. Dostojanstveno bi stajali ispred autobusa, ponosni što sam dovoljno velika da idem negde bez njih i mahali isprativši me sa osmehom i samo jednom rečenicom uvek istom: „Pamet u glavu, Jaco!“ Sada, mnogo godina kasnije, pitam se da li sam ja bila savršeno dete ili su oni bili savršeni roditelji. Ili je samo ovaj svet danas totalno nesavršen i opasan?

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Obavezna putna apoteka – šta mora da sadrži i bez čega se ne kreće na put

Veoma važan deo prtljaga za putovanje svakako je i putna apoteka koju mora imati svaka porodica

Aleksandar Baucal: Učenje ključnih znanja u školi i potrebnih vešina mora biti izbalansirano

Aleksandar Baucal, psiholog sa doktoratom na temu "Struktura implicitnog znanja roditelja o osobinama sopstvene dece" i predavač iz oblasti razvojne psihologije i psihologije obrazovanja dao je svoje mišljenje na temu - veštine koje bi deca trebalo da razviju tokom svog obrazovanja.

Dr Rajović: Besno i razmaženo dete možete dovesti u red samo na jedan način

Dr Ranko Rajović je lekar, neuroendokrinolog, osnivač je Nikola Tesla centra, odseka za mlade talente, postavio je temelje NTC sistema kreativnog učenja.

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Da li će onaj ko nasrne na prosvetare ići u zatvor

Najavljene izmene Krivičnog zakonika podelile stručnu javnost na one koji smatraju da će prosvetni radnici biti zaštićeniji i druge koji su mišljenja da je reč o krivičnopravnom populizmu

Pratite nas

KOMENTARI

2 COMMENTS

  1. „Nisam samo načisto da li se to odnosi na beskorisnost očeva ili odsustvo sentimentalnosti.“

    Boze me sacuvaj za komentar.
    Ironija je jedni normalan deo u celom tekstu ta jedna recenica od oca.

  2. Ajde, ne shvatajte bukvalno, to je bila sala, zena
    prikazuje slikovito haos koji prolazi kao mama koja zeli da sve bude idealno i koja brine o svemu. Otac i nije tema i nebitno sto nije u tekstu, naravno da je i on tu i ucestvuje u svemu…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img