Stres kod male dece odvojene od roditelja može da izmeni gene

Stalno povišen kortizol dovodi do štetnh posledica.

Stručnjaci su utvrdili da povišeni nivoi kortizola, hormona stresa kod beba i odojčadi koja su odvojena od roditelja, pogotovo majki, mogu imati dugoročan genetski uticaj na naredne generacije potomstva.

Više studija sprovedenih na maloj deci koja odrastaju izvan doma, naročito u lošim uslovima, pokazalo je da ona imaju viši nivo kortizola nego deca koja odrastaju u porodicama.

Kortizol je hormon koji se oslobađa u situacijama opasnosti i tada ima povoljno dejstvo. Međutim, stalno povišen kortizol dovodi do štetnh posledica. Izaziva agresivno ponašanje, naročito kod dečaka, smanjuje nivo antitela i izaziva promene u regijama mozga povezanim sa emocionalnom stabilnošću.

Kada dugotrajno povišen kortizol izvrši uticaj na gene i oni se promene, te promene se zatim epigenetski prenose na buduće generacije.

Naredne studije trebalo bi podrobnije da prouče vezu između uticaja sredine, nivoa kortizola, DNK i ponašanja, poručuju naučnici.

 

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img