Studija: Maske blokiraju 99,9 odsto velikih kapljica koje nose koronavirus

Maske za lice smanjuju za 99,9 odsto rizik širenja velikih kapljica povezanih s opasnošću širenja koronavirusa kada čovek govori ili kašlje, pokazala je studija čije su rezultate naučnici objavili u sredu.

Žena u uspravnom položaju udaljena dva metra od muškarca koji kašlje bez maske izložena je 10.000 puta više širenju kapljica koje potencijalno nose virus, pišu u časopisu Royal Society Open Science.

„Nema nikakve sumnje da maske za lice mogu značajno da smanje disperziju kapljica koje potencijalno nose virus“, rekao je za France Presse glavni autor studije Ignjacio Maria Viola, stručnjak za dinamiku fluida na Univerzitetu u Edinburgu.

Autori studije kažu da su kapljice koje se poput projektila izbacuju kada se govori ili kašlje i potom zbog gravitacije padaju na tlo glavni pokretač transmisije virusa Sars-CoV-2.

Manje, finije kapljice, koje čine aerosol, mogu ostati u vazduhu duži period i predstavljaju rizik, posebno u zatvorenim slabo provetravanim prostorima, bez vazdušne struje, i kada ljudi ne nose maske ili ih nose na pogrešan način, ispod nosa.

Univerzalno nošenje maski smanjilo bi broj mrtvih u svetu za 40.000 do 1. aprila

„Stalno izdišemo čitavu paletu kapljica, od mikro do one od milimetra“, a neke padaju na tlo brže od drugih, zavisno od temperature, vlažnosti, a posebno struji vazduh, dodaje naučnik.

Studija se koncentrisala na čestice od više od 170 mikrona u prečniku, oko dva do četiri puta veće od ljudske vlasi kose.

Čestice aerosola manje su od 20 do 30 mikrona.

Pedijatar dr Ljiljana Lukić: Lečenje dece obolele od kovida 19 u kućnim uslovima

„U našoj studiji, za veće kapljice koje smo merili, govorimo o smanjenju od 99,9 odsto“, naglašava Ignjazio Maria Viola.

Univerzalno nošenje maski smanjilo bi broj mrtvih u svetu za 40.000 do 1.aprila, objavio je institut za zdravstvenu metriku i procene iz Sijetla u Vašingtonu.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti iz Vašingtona kaže da maske ne blokiraju efikasno samo veće kapljice već mogu takođe da blokiraju i fine kapljice i čestice, koje obično opisujemo kao aerosol, prenosi AFP.

Virus SARS-CoV-2 koji izaziva bolest kovid 19 prečnika je oko 0.1 mikron.

Izvor: B92

Provetravanje i ćutanje u gužvi među najdelotvornijim merama protiv korone

 

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img